Στα… τυφλά με «βάρκα» την ελπίδα

Το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας είναι μία διοργάνωση με πολλές ιδιαιτερότητες για την Εθνική Ελλάδας, καθώς από την εξασφάλιση της παρουσίας της σε αυτό, μέχρι και την αβεβαιότητα όσον αφορά στους στόχους της, έχουν συμβεί γεγονότα που δεν ήμασταν συνηθισμένοι να ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Έχοντας μπει από το… παράθυρο στο τουρνουά, αφού αγωνιστικά δεν καταφέραμε να προκριθούμε, μέσω του περσινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κανείς δεν γνωρίζει ποια πορεία θα θεωρηθεί επιτυχημένη και ποια αποτυχημένη. Η wild card που πήραμε από τη FIBA μάς κρατάει στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς θα ήταν τεράστιο πλήγμα να μη συμμετέχουμε στην κορυφαία μπασκετική γιορτή στον κόσμο, ειδικά μετά τον αποκλεισμό μας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Και αν εξωαγωνιστικά πήραμε καλό βαθμό (ο τρόπος που εξασφαλίστηκε η κάρτα ελευθέρας και η σπατάλη που έγινε είναι άλλο θέμα), το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα καταφέρουμε μέσα στο παρκέ.

Χωρίς ηγέτη στην περιφέρεια
Η απουσία του Βασίλη Σπανούλη ήρθε να προστεθεί στις αποχωρήσεις των Δημήτρη Διαμαντίδη και Θοδωρή Παπαλουκά, που έχουν εγκαταλείψει και πλέον στην «επίσημη αγαπημένη» έχει μείνει μόνο ο Νίκος Ζήσης από την παλιά «φουρνιά» της Εθνικής που έφερε τις επιτυχίες στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και το Μουντομπάσκετ έναν χρόνο αργότερα. Ο γκαρντ της Ούνιξ Καζάν δεν ήταν ποτέ της στόφας των τριών (Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Σπανούλη). Μπορεί να δώσει ηρεμία και σημαντικές βοήθειες στο παιχνίδι, αλλά δεν έχει επ’ ουδενί τις ικανότητες και τα ηγετικά προσόντα να «κουβαλήσει» το ελληνικό σύνολο στις πλάτες του. Ο συνονόματός του Καλάθης θα πάρει μέρος της ευθύνης, έχοντας σημαντική εμπειρία από τον Παναθηναϊκό και τη Λοκομοτίβ Κούμπαν στην Ευρώπη, αλλά και τους Μέμφις Γκρίζλις από το ΝΒΑ, ωστόσο και πάλι αμφότεροι δεν παύουν να θεωρούνται… ρολίστες πολυτελείας.

Απουσίες και στους ψηλούς
Εκτός από την περιφέρεια, απουσίες έχουμε και στη γραμμή των ψηλών, εκεί που το κενό ίσως να καλύπτεται ακόμη πιο δύσκολα. Ο Γιάννης Μπουρούσης αποτελεί μία σταθερά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως οι τρεις επόμενες επιλογές του Φώτη Κατσικάρη για τη φροντ λάιν της Εθνικής αποφάσισαν να αρνηθούν την πρόσκληση του ομοσπονδιακού τεχνικού, ο καθένας για διαφορετικό λόγο, αλλά και με διαφορετικό τρόπο. Ο λόγος για τους Κώστα Κουφό, Σοφοκλή Σχορτσανίτη και Λουκά Μαυροκεφαλίδη, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνθέσουν μία αξιοπρεπή σύνθεση κάτω από το καλάθι. Ίαν Βουγιούκας και Ανδρέας Γλυνιαδάκης θα προσπαθήσουν να βάλουν το «λιθαράκι» τους, αλλά πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να προσφέρουν το κάτι παραπάνω σε κάποιους από τους τομείς που κρίνουν ένα αμφίρροπο ματς (πόντους, ριμπάουντ, κοψίματα, κλεψίματα, ασίστ).

Οι παρόντες γράφουν ιστορία
Όσο κι αν κοστίσουν οι απώλειες, την ιστορία θα τη γράψουν οι παρόντες. Κώστας Σλούκας, Βαγγέλης Μάντζαρης, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Βασιλειάδης, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Καϊμακόγλου συμπληρώνουν τη 12άδα και ελπίζουν να πετύχουν κάτι καλό, πάντα υπό την καθοδήγηση του νέου τεχνικού της ομάδας, Φώτη Κατσικάρη. Πώς ορίζεται το «κάτι καλό»; Αρχικά, θεωρείται δεδομένη η πρόκριση της «γαλανόλευκης» από τον όμιλο της πρώτης φάσης για τους «16» της διοργάνωσης. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να πάρουμε μία από τις πρώτες τέσσερις θέσεις, αντιμετωπίζοντας Αργεντινή, Κροατία, Πουέρτο Ρίκο, Φιλιππίνες και Σενεγάλη. Από εκεί κι έπειτα ξεκινάνε οι νοκ-άουτ αναμετρήσεις και, ανάλογα το πλασάρισμά μας στον όμιλο, η πρόκριση και στα προημιτελικά θεωρείται εφικτή.

Αυτοί θα… λάμψουν με την απουσία τους
Απόντες δεν θα έχει μόνο η ομάδα μας, αλλά το τουρνουά γενικότερα. Παίκτες-σταρ του παγκόσμιου μπάσκετ δεν θα δώσουν το «παρών», είτε λόγω τραυματισμών, είτε γιατί έτσι αποφάσισαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Τζέιμς, Ντουράντ, Γκρίφιν, Πολ, Μπος, Γουέστμπρουκ, Λοβ, Γουέιντ (ΗΠΑ), Πάρκερ, Ντε Κολό (Γαλλία), Νέντοβιτς (Σερβία), Λόρμπεκ, Νάχμπαρ, Βούγιασιτς (Σλοβενία), Ιλιασόβα, Τούρκογλου (Τουρκία), Μίροτιτς (Ισπανία), Τζινόμπιλι, Ντελφίνο (Αργεντινή), Κλέιζα (Λιθουανία), Ντρέιπερ, Πλάνινιτς (Κροατία), Μπόγκουτ (Αυστραλία).
Η 12ΑΔΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

Ν. Καλάθης Γκαρντ 1.98μ.
Ν. Ζήσης Γκαρντ 1.95μ.
Β. Μάντζαρης Γκαρντ 1.96μ.
Κ. Σλούκας Γκαρντ 1.98μ.
Κ. Παπανικολάου Φόργουορντ 2.03μ.
Κ. Βασιλειάδης Φόργουορντ 2.00μ.
Γ. Αντετοκούνμπο Φόργουορντ 2.11μ.
Γ. Πρίντεζης Φόργουορντ 2.06μ.
Κ. Καϊμακόγλου Φόργουορντ 2.05μ.
Γ. Μπουρούσης Σέντερ 2.15μ.
Ι. Βουγιούκας Σέντερ 2.13μ.
Α. Γλυνιαδάκης Σέντερ 2.14μ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα