Στα βράχια η Ολιστική. Σπίτι του ο Ζαγοράκης

Πριν από μερικές ημέρες, όταν εγκρίθηκε παμψηφεί η «Ολιστική Μελέτη» στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, στο Μέγαρο Μαξίμου πανηγύριζαν και στο υφυπουργείο Αθλητισμού άνοιγαν σαμπάνιες. «Το ποδόσφαιρο άλλαξε σελίδα», ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη. Τα φίλα προσκείμενα έντυπα και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις κάποιων ΠΑΕ έγραφαν για «συντριβή της εξυγίανσης». Το ερώτημα, ωστόσο, είναι ποια ακριβώς σελίδα άλλαξε κι εμείς δεν το καταλάβαμε. Ή, μήπως, δεν άλλαξε τίποτα και γι’ αυτό δεν το καταλάβαμε.

Την απάντηση θα τη διαβάσετε παρακάτω στο ρεπορτάζ της «Α» και της iapopsi.gr, χωρίς περικοκλάδες. Γιατί εμείς εδώ ούτε «χαρτάκια» παίρνουμε, ούτε «γραμμές» από επιτελικούς ακολουθούμε, ούτε φυσικά οι μεγαλοπρόεδροι μας λένε τι να γράψουμε.

Αρχίζουμε: Σε προηγούμενη αρθρογραφία της, η «Α» και η iapopsi.gr είχαν αναφερθεί στις τυμπανοκρουσίες και τα ταρατατζούμ από την πρόσκληση στο Μαξίμου του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και του τότε αντιπροέδρου της FIFA, Κρεγκ Κλαρκ, με διαμεσολαβητή τον επιτελικό Γεραπετρίτη.

Σε πρώτο χρόνο, γελάσαμε μ’ αυτά που έβαλαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογράψει με τους δυο απεσταλμένους.

Ο Κυριάκος είχε βάλει την υπογραφή του σ’ ένα συνυποσχετικό που δεν θα προσέφερε απολύτως τίποτα, καμία αλλαγή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού ανέφερε ξεκάθαρα πως οι δύο υπερκείμενες αρχές, FIFA και UEFA, θα είχαν το πάνω χέρι, και όχι η κυβέρνηση.

Μετά από επτά μήνες περίπου, μάθαμε ότι το συνυποσχετικό ήταν μία έκθεση ιδεών που είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα προς την ΕΠΟ και κανέναν ουσιαστικό για αλλαγές υπό μορφή εξαναγκασμού.

Στον χρόνο επάνω, κι αφού οι FIFΑτζήδες/UEFAτζήδες έρχονταν στην Ελλάδα, τρώγανε καλά (δεν τους πήγαν ποτέ στον Κιάμο, κι ας ήταν Covid free το μαγαζί), άρχισαν τις απειλές στην ΕΠΟ. Ότι, αν δεν περάσει η «Ολιστική Μελέτη», δεν έχει φράγκο. Παρακράτησε η UEFA και τα 3,5 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα της Εθνικής στο Nations League. Σε FIFA/UEFA το έφεραν βαρέως που οι ΕΠΟτζήδες έκαναν μανούρες και δεν ψήφιζαν την «Ολιστική Μελέτη».

Άρχισαν το νταραβέρι οι FIFAτζήδες/UEFAτζήδες με τους ΕΠΟτζήδες και, τελικά, ανακοίνωσαν ότι πέρασε η μελέτη. Ποια «Μελέτη», όμως; Η… Ελεονώρα Μελέτη, όχι όμως η «Ολιστική Μελέτη». Πέρασε η «Ολιστική» από τη Γενική Συνέλευση, με την εξής διαφορά: Ότι το αρχικό κείμενο της «Ολιστικής» μ’ αυτό που ψηφίστηκε είναι μέρα με τη νύχτα! Άσπρο-μαύρο.

Η φιλοσοφία της Ολιστικής μελέτης ήταν να δοθούν όλες οι αρμοδιότητες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δηλαδή, η επαγγελματική διαιτησία, ο ορισμός των διαιτητών, ο πειθαρχικός τους έλεγχος, οι προκηρύξεις, οι αναδιαρθρώσεις, τα πειθαρχικά όργανα, ο έλεγχος λειτουργίας των ΠΑΕ.

Μάλλον λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, αφού τόσο οι Ενώσεις όσο και οι ΠΑΕ, που έχουν σήμερα τον πρώτο λόγο, δεν ήταν διατεθειμένες να δώσουν τα «κλειδιά» του ποδοσφαίρου σε έναν φορέα που διαρκώς μεταβάλλεται κάθε χρόνο.

Από όλα τα παραπάνω που ήταν γραμμένα στο σχέδιο Καταστατικού που έδωσαν FIFA/UEFA δεν πέρασε τίποτα στο νέο Καταστατικό της ΕΠΟ.

Το δικαίωμα ψήφου που πήραν κάποιες υπό δημιουργία Ενώσεις, π.χ., Ένωση Γυναικών, Ένωση δικαστών, Ένωση Άμμου, Ένωση Ποδοσφαιριστών και κάποιες άλλες, και αποδέχτηκαν οι ποδοσφαιρικές Ενώσεις, ήταν το «τυράκι» που έκαναν πίσω οι Ενώσεις, όπως και για το δικαίωμα να κάνουν το καλεντάρι οι SL1 και SL2.

Μέχρι εκεί!!! Και όμως, μετά την ψήφιση της «πειραγμένης» Ολιστικής, το Μαξίμου, το υπουργείο Αθλητισμού, και κάποια συλλογικά έντυπα πανηγύριζαν!!!

Έτσι, όταν βγήκε το πρόβλημα με τους υποβιβασμούς και προβιβασμούς μεταξύ SL1 και SL2, ο Ζαγοράκης έτριβε τα μάτια του και, βλέποντας ότι μπορεί να αποφασίζει μόνο για τα έξοδα του κυλικείου, τα βρόντηξε.

Αλλαγή σελίδας με Ζαγόρ και διεθνείς

Μέσα στο πλαίσιο της «αλλαγής σελίδας» ήταν και τα νέα πρόσωπα στο ποδόσφαιρο. Έτσι, το Μαξίμου, ο Γεραπετρίτης δηλαδή, επέβαλε τον Ζαγοράκη και υποχρέωσε τους Big-4 να συμφωνήσουν. Έτσι, ο μεγάλος αρχηγός της Εθνικής του Euro 2004 ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.

Η λέξη «επέβαλε» έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι η υποψηφιότητα Ζαγοράκη έπασχε, καθότι ο αρχηγός ήταν και παραμένει ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ. Το θέμα ανέλαβε να «καθαρίσει» ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, επιτελικός Γεραπετρίτης. Προσπάθησε να άρει το κώλυμα, το ΦΕΚ όμως βγήκε μετά την εκλογή Ζαγοράκη. Τότε είπε τη μεγάλη κουβέντα… «αφού κανένας δεν προσέφυγε», όλα καλά. Δηλαδή, κατά τον επιτελικό, μια μη σύννομη διαδικασία υλοποιήθηκε, επειδή δεν έγινε προσφυγή!

Από την άλλη, ο Ζαγοράκης δεν είχε καμία απολύτως επαφή με τις Ενώσεις, αυτήν την είχαν πάντα οι μεγαλοπρόεδροι. Το να πιστεύεις, όμως, όπως ο Γεραπετρίτης, ότι μπορείς να βελτιώσεις το ποδόσφαιρο, πείθοντας μόνο τους μεγαλοπροέδρους, δεν είναι μόνο ουτοπία αλλά και κουταμάρα. Διότι οι Big-4 συμφώνησαν μεταξύ τους για τον Ζαγοράκη, μόνο και μόνο για να κάνουν το χατίρι της κυβέρνησης.

Ας μη λησμονούμε ότι μερικές ώρες πριν λήξει η προθεσμία των υποψηφιοτήτων, η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι ηχηρά ονόματα από το 2004, όπως ο Παντελής Καφές και ο Άγγελος Χαριστέας, και άλλες δόξες του 2004, αλλά αυτά τα παιδιά δεν ήταν ποτέ δυνατόν να εκλεγούν, αφού ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι θα εκλεγούν άνθρωποι της συμμαχίας Μελισσανίδη – Σαββίδη.

Για να επανέλθουμε στο θέμα της «Ολιστικής Μελέτης» και την… παντοδυναμία που θα δινόταν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αυτή, κάπου… χάθηκε στον δρόμο. Και στο απλό θέμα που προέκυψε, πόσοι δηλαδή θα πέφτουν από τη Super League1 και πόσοι θ’ ανεβαίνουν από τη Super League2, τη λύση έπρεπε να δώσει η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ και κατόπιν με την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Κι εκεί έγινε η μεγάλη κόμπλα.

Ο Κούγιας με τον Κομπότη, βλέποντας ότι μόνο ένας θα ανέβαινε στη SL1, αποτάθηκαν στον Θοδωρή για να δώσει λύση. Ο Ζαγόρ, που όλο αυτό τον καιρό στην ΕΠΟ ήταν με τη φράση στο στόμα «ναι σε όλα», είπε ένα ακόμη «εντάξει» στον Αλέξη και στον Κομπότη. Ποιο ήταν το «εντάξει» του Θοδωρή; Να περάσει με 6-2 ν’ ανεβαίνει ένας από τη SL2 και ο δεύτερος να μπαίνει στη διαδικασία του μπαράζ.

Κι όταν ο Ζαγοράκης ρώτησε τον Δημητρίου τι ψήφισε το προεδρείο της ΕΠΟ για το θέμα ανόδου και υποβιβασμού, αυτός του απάντησε να πέφτει ένας από τη SL1 κι ο προτελευταίος να δίνει μπαράζ με τον έναν εκ των δύο πρωταθλητών των ομίλων τής SL2, αφού θα έχουν δώσει μεταξύ τους αγώνα μπαράζ!

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αστοχία του στο θέμα της τιμωρίας του Άρη με αφαίρεση έξι βαθμών, επειδή κρίθηκε ένοχος πλαστογραφίας του δελτίου του Σκοπιανού ποδοσφαιριστή Λάσκοφ το 2018, είχαν ως αποτέλεσμα ο Ζαγοράκης να μην μπορεί να πάει βόλτα στην παραλιακή για φραπέ και στην Τσιμισκή για κανένα μοδάτο ρουχαλάκι. Του έριξαν και γκαζάκι στο σπίτι, του έκαναν και bullying στα παιδιά του, και χρειάστηκαν δύο περιπολικά για φύλαξη. Έτσι, είδε ότι  δεν πήγαινε άλλο το προεδριλίκι και αντίο σας. Ελλόχευε και κίνδυνος, βέβαια, αυτή η κόντρα με τους οπαδούς του Άρη να του στοίχιζε την ευρωβουλευτιλίκι. Γι’ αυτό έκανε και ένα «εσωτερικό συμβούλιο» με τον… εαυτό του και αποφάσισε ν παραιτηθεί. Το ’χε καταλάβει, πια, ότι οι μόνες αποφάσεις του στην ΕΠΟ που θα περνούσαν, θα ήταν για τα έξοδα του κυλικείου της ομοσπονδίας και για απαντήσεις σε ευχετήρια τηλεγραφήματα.

Η «Α» τα είχε πει

Όλα τα παραπάνω για τους μυαλοπώληδες της πολιτικής και του ποδοσφαίρου ήταν γνωστά σε σωρεία δημοσιευμάτων στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της «Α».

Παραθέτουμε τις σχετικές αναρτήσεις όχι τόσο για να ευλογήσουμε τα γένια μας για την έγκυρη ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού, αλλά κυρίως για να μη λένε οι πολιτικο-ποδοσφαιρο-μιντιακοί μυαλοπώληδες ότι δεν ήξεραν και δεν γνώριζαν…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα