Στα χαρακώματα ΟΤΕ και Forthnet

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τα άκρως ικανοποιητικά –συνυπολογιζόμενης πάντα της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας– οικονομικά αποτελέσματα που πέτυχε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013.

Η μείωση όμως κατά 11,4% του τζίρου και κυρίως οι λόγοι που οδήγησαν σε συρρίκνωση τον κύκλο εργασιών του ΟΤΕ φαίνεται ότι άναψε το φυτίλι σε έναν παρασκηνιακό πόλεμο διαρροών και ανακοινώσεων μεταξύ του ΟΤΕ και της Forthnet, των δύο δηλαδή βασικών ανταγωνιστών στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας και της συνδρομητικής τηλεόρασης. Ποια ήταν η αιτία; Τόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ όσο και ο γενικός διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του ομίλου ΟΤΕ κ. Μπάμπης Μαζαράκης σχολίασαν τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου λέγοντας ότι η κάμψη του τζίρου ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη και ότι αντανακλούν τη μείωση των τελών τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία, τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και τον έντονο ανταγωνισμό.

Το τελευταίο ήταν αυτό που έβγαλε από τα ρούχα τους τα υψηλόβαθμα στελέχη της Forthnet, όπως τουλάχιστον προκύπτει από ηλεκτρονικά δημοσιεύματα έγκυρων οικονομικών portals. Σύμφωνα με αυτά, στη Forthnet πνέουν τα μένεα ειδικά για τον κ. Μπ. Μαζαράκη, υποστηρίζοντας ότι στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αναλυτές ο γενικός διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του ΟΤΕ έκανε λόγο για ανταγωνιστή του Οργανισμού, που πήρε τη μερίδα του λέοντος σε νέες συνδέσεις «με ιδιαίτερα επιθετική εμπορική πολιτική, πουλώντας σταθερή τηλεφωνία κάτω του κόστους», εκτιμώντας παράλληλα ότι το μοντέλο που ακολουθεί ο ανταγωνιστής «δεν είναι βιώσιμο».

Στη Forthnet λένε ότι μπορεί μεν ο κ. Μαζαράκης να μην κατονόμασε την εταιρεία τους, αλλά εκτιμούν ότι τους «φωτογράφισε» με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση, μέσω διαρροών στα ΜΜΕ. Χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του capital.gr –το οποίο επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους– αναφέρεται ότι η Forthnet ανταπαντά στις «ενστάσεις» του ΟΤΕ επιχειρηματολογώντας πως είναι σε θέση να ασκήσει άκρως ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική, επειδή «δεν έχουν όλες οι εταιρείες το ίδιο μισθολογικό κόστος με υπεράριθμους υπαλλήλους και δυσβάσταχτες συλλογικές συμβάσεις, ούτε όλες οι εταιρείες πληρώνουν για τηλεοπτικό περιεχόμενο 4 με 5 φορές πάνω από την πραγματική του αξία».
Υπολογίζεται ότι το κόστος απόκτησης των δικαιωμάτων της Premier League ξεπερνούν κατά πολύ τις εισπράξεις από το σύνολο των συνδρομητών του ΟΤΕ ΤV.

Από τη Forthnet τονίζουν επίσης με νόημα πως «επίσης, δεν πληρώνουν όλες οι συνδρομητικές πλατφόρμες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να έχουν στο μπουκέτο τους τα ιδιωτικά κανάλια ελεύθερης λήψης που όλοι οι Έλληνες βλέπουν δωρεάν». Σε ό,τι αφορά στα περί βιώσιμου μοντέλου, τα στελέχη της Forthnet επιστρέφουν τις βολές, εκφράζοντας παράλληλα την απορία για το αν η διοίκηση της θυγατρικής της Deutsche Telekom θεωρεί βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο μόνο την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων μιας εταιρείας.
Τέλος, δεν παραλείπουν να αναφέρουν πως «στα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ δεν υπάρχει η σχετική ανάλυση για τη δραστηριότητα του οργανισμού στη συνδρομητική τηλεόραση, για να δούμε τελικά τι είναι βιώσιμο και τι όχι…».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα