Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου – Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης

Τρόμος επικρατεί στον πλα΄νητη μετά τις επι΄θέσεις με drones των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σ.Αραβία το περασμένο Σάββατο. Η τιμή του αργού πετρελαίου εκτινάχθηκε κατά 20% το πρωί της Δευτέρας  και ελλοχεύει ο κίνδυνος ύφεσης

Πιο συγκεκριμ΄ένα, σε μία άνευ προηγουμένου έναρξη συνεδρίασης στο Λονδίνο, η τιμή του μπρεντ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εκτινάχθηκε κατά 12 δολάρια ή 19% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε όρους δολαρίου από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988.

Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) έκανε επίσης άλμα 15% στα 63,64 δολάρια το βαρέλι και η διαπραγμάτευση των συμβολαίων πάγωσε για περίπου δύο λεπτά.

Αν και στη συνέχεια, μετά και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αποδεσμεύσει αμερικανικά αποθέματα, το ράλι περιορίστηκε, η τιμή του μπρεντ με άνοδο 10% στα 66,35 δολάρια το βαρέλι, εξακολουθεί να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2008.

H Aramco υπολογίζει ότι οι επιθέσεις στη μονάδα της θα μειώσουν την παραγωγή του βασιλείου κατά περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περισσότερο από 50% ή κατά 5 εκατ. βαρέλια.

Η ποσότητα αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός που πυροδοτεί εκ νέου σενάρια τρόμου για εκτίναξη των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι ΗΠΑ έδειξαν ευθέως ως δράστη της επίθεσης την Τεχεράνη.

«Το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό» υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Από την πλευρά τους οι Ιρανοί απορρίπτουν κάθε κατηγορία και αφήνουν να εννοηθεί πως πρόκειται για προβοκάτσια, προκειμένου να δικαιολογηθούν μελλοντικές εναντίον τους επιθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θυμίζει και πάλι καζάνι, που βράζει και οι ειδικοί σημαίνουν συναγερμό για τις ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις, αλλά και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Εάν το ακριβό πετρέλαιο προσθετεί στα βαρίδια, που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο ΑΕΠ, ο κίνδυνος της ύφεσης θα αυξηθεί αισθητά.

Τι γράφει το Bloomberg

Όπως γράφει το Bloomberg η άνοδος αυτή κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης «αποτελεί τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση στην ιστορία καθώς ξεπέρασε τα 71 δολάρια το βαρέλι καθώς η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του 5% των παγκόσμιο προμηθειών».

Μετά την αρχική «έκρηξη» που σημειώθηκε δευτερόλεπτα μετά την έναρξη των συναλλαγών τη Δευτέρα όταν η τιμή τσίμπησε 12 δολάρια το βαρέλι – τη μεγαλύτερη από το 1988 όπως σημειώνει το Bloomberg – η αύξηση μειώθηκε στο μισό σε σχέση με το αρχικό 20%.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε με σειρά tweets να ηρεμήσει τις αγορές ανακοινώνοντας ότι απελευθερώνει ποσότητες πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ «αν αυτό χρειαστεί».

Νωρίτερα, πάντως, ήταν ο ίδιος που φρόντισε να υποδαυλίσει την παγκόσμια ανησυχία καθώς με ανάρτησή του στο Twittter άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση εμφανιζόμενος έτοιμος για αντίποινα.

«Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ποιος είναι ο δράστης και είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι ανάλογα με την τελική επιβεβαίωση αλλά περιμένουμε να μας ενημερώσει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για το ποιος πιστεύουν αυτοί ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης και με ποιους όρους πρέπει να προχωρήσουμε» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει ο Guardian αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ αφήνει υπόνοιες για μια πιθανή στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση στη Σαουδική Αραβία.

Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει η οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη, η εκδοχή, ωστόσο, αυτή δεν φαίνεται να πείθει τις ΗΠΑ οι οποίες αφήνουν να διαρρεύσει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ιράν.

Η Τεχεράνη το πρωί της Δευτέρας απάντησε δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν ότι «καταδικάζουμε αυτούς τους ισχυρισμούς ως απαράδεκτους και τελείως αβάσιμους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα