«Σταδιακή η δημοσιονομική προσαρμογή της κυπριακής οικονομίας»

Παρά τη μείωση των δαπανών κατά 10%, ο κυπριακός προϋπολογισμός του 2014 παραμένει αισθητά ελλειμματικός, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει το 113%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της μεγαλονήσου, Χάρη Γεωργιάδη, η δημοσιονομική προσαρμογή, εκ των πραγμάτων, θα είναι σταδιακή. «Εφαρμόζουμε, ένα δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα το οποίο ήδη έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα. Εχουμε διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις και είχαμε πρόσφατα την πρώτη, εδώ και τρία χρόνια, αναβάθμιση από οίκο αξιολόγησης», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στη δύσκολη κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, είπε ότι αυτά διαχρονικά ακολουθούσαν μια πορεία προβληματική. Οι δημόσιες δαπάνες, πρόσθεσε, αυξάνονταν με ρυθμό μεγαλύτερο από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ενώ το σκέλος του δημόσιου μισθολογίου αυξανόταν με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό. «Τώρα βεβαίως η τάση έχει αντιστραφεί. Ακολουθούμε αυστηρή πολιτική μηδενικών προσλήψεων και κατά την φετινή χρονιά θα έχουμε μείωση κατά 1.500 άτομα σε σχέση με πέρυσι», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, το δημόσιο χρέος ήταν στα 8,4 δισ. ευρώ το 2008, ενώ στο τέλος του 2012 ανέβηκε στα 15,4 δισ. ευρώ. Μια αύξηση 7 δισ. μέσα σε μια περίοδο τεσσάρων μόλις ετών κατά την οποία το ΑΕΠ, σε πραγματικούς αριθμούς, αυξήθηκε οριακά και μόνο, παρατήρησε ο υπουργός.

«Χωρίς να δικαιολογώ την απόφαση του Eurogroup, πρέπει να πω το εξής: εάν η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή επιβαρύνοντας το δημόσιο, το χρέος ως ποσοστό θα έφτανε στο 160% του ΑΕΠ, θα έπρεπε ο φορολογούμενος να αποπληρώσει άλλα 7,5 δισ. και θα έπρεπε ο προϋπολογισμός του 2014 να προβλέψει άλλα 200 εκατομμύρια για τόκους. Ποσά ασφαλώς που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα