Σταϊκούρας: Δεν έχουμε βγει ακόμα από τα μνημόνια. Το πρόγραμμα ήταν αποτυχημένο.

Η Ελλάδα δεν έχει βγει ουσιαστικά από τα μνημόνια, υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, ενώ το πρόγραμμα απέτυχε τόνισε στα πλαίσια της ομιλίας του , στο 3o Thessaloniki Summit. Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε ότι “οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν σταθερά υψηλοί για πολλά χρόνια, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα και η χώρα έχει ενταχθεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πρωτόγνωρα αυστηρό για τα διαχρονικά δεδομένα”. ‘Όπως υποστήριξε, δε, οι τελευταίες αποφάσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τελούν υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις κι αυτή (η βιωσιμότητα) θα επαναξιολογηθεί το 2032.

Το πρόγραμμα απέτυχε”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Αν υπήρχε μερική σοβαρότητα και υπευθυνότητα και είχε υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και είχαν ληφθεί έγκαιρα πιο γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, αν είχαν αρθεί πλήρως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί του 2015 και η χώρα συμμετείχε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε σήμερα το κόστος δανεισμού θα ήταν χαμηλότερο και λιγότερο ευμετάβλητο”.

Ο κύριος Σταϊκούρας σχολίασε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την μη περικοπή των συντάξεων λέγοντας “Η κυβέρνηση πανηγυρίζει που δεν θα περικοπούν συντάξεις, που μόνη της ψήφισε και δεν περιλαμβανόταν στο τρίτο πρόγραμμα”. “Πανηγυρίζει ακόμη γιατί θα μειωθούν κάποιες ασφαλιστικές εισφορές, για κάποιους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, αφού πρώτα μόνη της τις αύξησε. Όλα αυτά δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο θριαμβολογίας, ειδικά για μια κυβέρνηση η οποία αποσπασματικά, με μεγάλη καθυστέρηση, κάνει κάποιες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αφού προηγουμένως έχει αυξήσει 29 φόρους, έχει περικόψει δραστικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών”.

Ο κύριος Σταϊκούρας πρόσθεσε τέλος πως για να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης απαιτείται ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής.

 

 

Διαβάστε επίσης