Σταϊκούρας για χρεοκοπία SVB και Credit Suisse: Δεν χωρά εφησυχασμός

«Η κυβέρνηση σε συνεργασία με εποπτικές αρχές παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα μεριμνά για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας»

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται η Ελληνική κυβέρνηση και οι εποπτικές αρχές του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος από τους διαδοχικούς τραπεζικούς κλυδωνισμούς που προκαλούν παγκοσμίως η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και η απειλή χρεοκοπίας της Credit Suisse της Ελβετίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

«Δεν χωρά εφησυχασμός. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με εποπτικές αρχές παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα μεριμνά για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας ενημερώνοντας παράλληλα την εθνική αντιπροσωπεία πως το Παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το 2008 ενώ και η ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών είναι αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με το 2019.

«Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση σε σχέση με πριν 4 χρόνια ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις αγορές του εξωτερικού» τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει «Οι τράπεζες έχουν εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιό τους με το σχέδιο Ηρακλής και διαθέτουν μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τον Ιούλιο του 2019 παραλάβαμε κόκκινα δάνεια στο 49% και σήμερα ο δείκτης αυτός έχει πέσει στο 8,7%. Οι τράπεζες ενίσχυσαν σημαντικά την ρευστότητα μέσω 2 πυλώνων: αύξηση καταθέσεων και πρόσβαση στις αγορές. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 50 δις ευρώ δηλαδή 30%. Και η πρόσβαση στις αγορές ενισχύθηκε με εκδόσεις τίτλων περίπου 12,5 δισ. ευρώ. Επίσης, οι τράπεζες διατηρούν δείκτες επάρκειας πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και επανήλθαν σε κερδοφορία μετά από σειρά ζημιογόνων χρήσεων. Αυτά είναι θετικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι σήμερα σε καλύτερη θέση από ότι πριν από 4 χρόνια. Συνεπώς όπως αποδεικνύεται από την παράθεση των στοιχείων για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουμε κερδίσει συλλογικά πολλές μάχες. Όλοι συγκλίνουν ότι στο πεδίο της οικονομίας τα έχουμε καταφέρει τουλάχιστον ικανοποιητικά. Διπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης , μείωση της ανεργίας, χαμηλότερος πληθωρισμός, σημαντικά μέτρα στήριξης κοινωνίας, σημαντική δημοσιονομική βελτίωση και σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως Silicon Valley Bank και Credit Suisse κατέρρευσαν για διαφορετικούς λόγους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα