Σταϊκούρας: Ήρθαν τα πρώτα χρήματα από την Ευρώπη

Σε συνέντευξη του στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είπε μεταξύ άλλων πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση έχει δώσει περίπου 15 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα έχει πετύχει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στις συντάξεις λέγοντας πως η πληρωμή των συντάξεων θα γίνει φέτος κανονικά. Όπως είπε, οι συντάξεις θα μπουν και δημοσιονομικά και ταμειακά και θα πληρωθούν τα αναδρομικά το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν πόροι για τα εμβόλια, ενώ στα σχέδια είναι και η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων.

Τι περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου

Όσον αφορά τα ενοίκια, επεκτείνεται η υποχρεωτική μείωση ενοικίων σε συγκεκριμένους κλάδους για ένα μήνα ενώ συνεχίζει, επίσης, να ισχύει το κίνητρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Από τέλη Σεπτεμβρίου και μετά, για τους υπόλοιπους κλάδους, ισχύει το κίνητρο της εθελοντικής συμφωνίας μεταξύ του ιδιοκτήτη και αυτού που κάνει χρήση του ακινήτου, ώστε εάν η μείωση είναι πάνω από 30% να υπάρχει όφελος για τον ιδιοκτήτη της τάξης του 20% έως 60%. Για την υλοποίηση των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση προβλέπεται αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού κατά 6 δισ.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η επέκταση αναστολής συμβάσεων εργασίας και για Οκτώβριο, καθώς και η επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Παράλληλα, θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τους εποχικούς υπαλλήλους, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Αν κριθεί αναγκαίο θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα», τόνισε.

Αυτή την εβδομάδα έρχεται μέτρο για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3, η οποία θα είναι διευρυμένη και πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ θα αφορά και περισσότερο κόσμο. Επίσης, επιστρεπτέα προκαταβολή θα ισχύει και για επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, όπως ανέφερε ο υπουργός.

Ύφεση

H ρευστότητα της οικονομίας έχει την επιστρεπτέα προκαταβολή, έχει το ΤΕΠΙΧ και έχει και τον εγγυοδοτικό μηχανισμό.

«Άρα έχουν πέσει μέσω τραπεζικού συστήματος 3,5 δισ. και 2 δισ. από την επιστρεπτέα προκαταβολή», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Επίσης, αναμένεται μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή 3 και συμπληρωματικό ΤΕΠΙΧ.

Αθροιστικά περίπου πρόκειται για 5 δισ. εκταμίευση πόρων.

«Η πιο βαθιά ύφεση μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο που έχει αντιμετωπίσει η χώρα», είπε ο υπουργός, ωστόσο τόνισε ότι σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση.

Η ύφεση ήταν 15,2 το β τρίμηνο, όμως στις 4 χώρες του νότου η ύφεση ήταν πιο βαθιά από την Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή αναθεώρησε τα στοιχειά για την ύφεση και τελικά υπολογίζεται γύρω στο 9%, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα