Σταθερότητα ή περιπέτεια το εκλογικό δίλημμα της Ν.Δ.

Στο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος θα ξετυλιχθεί ένα μέρος των σποτ που θα προτάξει προεκλογικά η κυβέρνηση

Μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά όλοι καταλάβαμε το δίλημμα που θα θέσει στις επόμενες εθνικές εκλογές: «Σταθερότητα Vs περιπέτεια».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπου τη σταθερότητα την αντιπροσωπεύει η Νέα Δημοκρατία και την περιπέτεια οι συγκυβερνήσεις, αλλά και το απευκταίο σενάριο συμμαχικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ 25.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγγυηθεί τη σταθερότητα βάζοντας στην απέναντι όχθη τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Διότι είναι πολύ κρίσιμο για την αυτοδυναμία το ποσοστό που θα λάβει το ΚΙΝΑΛ. Εάν συνεχιστεί η άνοδος του ΚΙΝΑΛ, τότε δυσκολεύει η αυτοδυναμία. Με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Ανδρουλάκης καταφέρνει προς ώρας να έχει επιτύχει μία αμφίπλευρη διείσδυση. Παίρνει και κεντρώους από τον Μητσοτάκης και Κεντροαριστερούς από τον Τσίπρα. Απλά για τη συνέχεια ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει να διεκδικήσει από μικρότερη δεξαμενή από τη Νέα Δημοκρατία και πολύ μεγαλύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, τώρα το σκέπτεται δεύτερη και τρίτη φορά για το εάν πρέπει να τον ξαναεμπιστευτεί.

«Αν καταφέρουμε με μια σταθερή κυβέρνηση την επόμενη τετραετία να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε πραγματικά στο τέλος της –εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες– στο τέλος μιας οκταετίας θα μπορούμε να πούμε, ναι, αλλάξαμε τη χώρα», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, στους συνομιλητές του για το όραμά του και το αφήγημα που έχει για την επόμενη ημέρα. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η τωρινή κυβέρνηση υπερτερεί σε σύγκριση με την κυβέρνηση Τσίπρα, και αυτό θα το δείξουν ότι πολίτες όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει ότι δεν κορόιδεψε προεκλογικά τους πολίτες και ό,τι υποσχέθηκε το υλοποίησε σε πολύ μεγάλο ποσοστό, παρά την πανδημία. Σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, για τον οποίο ουδείς έχει λησμονήσει τις πομπώδεις εκφράσεις του περί «ενός νόμου κι ενός άρθρου», ή του «θα παίζουν τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές». Οπότε, ο κ. Μητσοτάκης όταν έρθει η ώρα θα υπενθυμίζει στους πολίτες τι έζησαν την περίοδο 2015-2019.

Δείγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός είναι και οι επίμονες αναφορές του στην ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας. Άποψη του κ. Μητσοτάκη είναι ότι, όταν οι κρίσεις περάσουν, οι πολίτες επιδιώκουν συνθήκες… κανονικότητας. Και αυτή η ατζέντα είναι, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Μεγάρου Μαξίμου, πού κερδίζει και εκλογές. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο θρίαμβος του σοσιαλιστή Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ο οποίος κατάφερε και κέρδισε αυτοδυναμία πριν από μερικές εβδομάδες, διαμηνύοντας μετά τη νίκη του ότι «οι ψηφοφόροι επιθυμούν σταθερότητα, βεβαιότητα και ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης ναι μεν επιδιώκει να μην είναι στο επίκεντρο του πολωτικού και διχαστικού κλίματος με το οποίο δηλητηριάζει καθημερινά την κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως όπως τονίζουν οι συνεργάτες του «ο πολιτικός πολιτισμός και η ευγένειες ανήκουν στο παρελθόν». Η απόφαση του Μαξίμου είναι να μην αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω. Θα δίνονται απαντήσεις για όλα τα ζητήματα και φυσικά θα είναι στον τόνο με τον οποίο δέχονται τις επιθέσεις. Και πάνω σε αυτόν καμβά θα πορευτεί μέχρι τις εκλογές.

Το Συνέδριο

Στο μεταξύ, η προετοιμασία για το Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα γίνει από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στο Metropolitan Expo, έχει ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς, καθώς πρόκειται για ένα προεκλογικό συνέδριο που θα εκπέμψει συγκεκριμένα μηνύματα. Η οργανωτική επιτροπή υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχει ήδη ανακοινωθεί και έχει πιάσει δουλειά, με τον κεντρικό στόχο του συνεδρίου να είναι η ανάδειξη και προβολή του κυβερνητικού έργου και των μεταρρυθμίσεων.

Εκεί θα μεταδοθεί για πρώτη φορά ένα βίντεο που θα αναδεικνύεται το κυβερνητικό έργο και πάνω σε αυτά θα στηριχθεί και η προεκλογική καμπάνια του κόμματος. Στα βίντεο θα γίνονται αναφορές σε όλα τα ζητήματα, την αντιμετώπιση της πανδημίας, στις παρεμβάσεις στην υγεία, στη μείωση των φόρων, στη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, στο ασφαλιστικό, στον Ποινικό Κώδικα, στη στήριξη των γυναικών, στην ενεργειακή αναβάθμιση, στα έργα υποδομής και στην προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια, το μεταναστευτικό και τον τουρισμό.

Ήδη ο Παύλος Μαρινάκης έχει ξεκινήσει περιοδείες και η εντολή που έχει λάβει από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είναι μέχρι τις εκλογές να έχει επισκεφθεί όλους τους νομούς τουλάχιστον δύο φορές, με αποκλειστικό στόχο τη μέγιστη συσπείρωση της βάσης του κόμματος.  Το συνέδριο θα εκλέξει και νέα Πολιτική Επιτροπή. Πληροφορίες λένε πως η νέα σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος θα είναι ανανεωμένη, δίνοντας βάση στα νεότερα στελέχη του, αλλά και σε γυναίκες που θα στελεχώσουν την Π.Ε.

Ανοιχτή η βεντάλια της εξωτερικής πολιτικής 

Από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ απλώνει για τους επόμενους μήνες την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφενός μεν το βάρος πέφτει στις διεθνείς επαφές του, καθώς και στον προγραμματισμό του ταξιδιού στην Ουάσιγκτον, αφετέρου δε τα βλέμματα όλων είναι καρφωμένα στη βαριά σκιά της ρωσοουκρανικής κρίσης.

Τo Μαξίμου έχει την προσοχή στραμμένη και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με εκτιμήσεις ότι έρχεται πιο κοντά ο καθορισμός ημερομηνίας για τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Ως ρεαλιστικό ορίζοντα αντικρίζει η Αθήνα τον Απρίλιο, ή το αργότερο τον Μάιο. Η κυβέρνηση θέλει «να επαναβεβαιωθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας ως σοβαρού παίκτη σε πολλά επίπεδα», και οι στοχεύσεις από τις επικείμενες επαφές επί αμερικανικού εδάφους εστιάζουν σε τέσσερις άξονες.

Ο πρώτος είναι αυτός της άμυνας-ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων προφανώς της στάσης της Τουρκίας αλλά και των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, την ώρα που η Άγκυρα επιλέγει να συντηρεί τις εντάσεις και την επιθετική ρητορική. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει ξεκάθαρη αμερικανική στήριξη στο φόντο όσων συμβαίνουν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και επισφράγιση μιας νέας δυναμικής στον ρόλο της Ελλάδας. Ο δεύτερος άξονας αφορά τις οικονομικές σχέσεις, με αιχμή τις επενδύσεις. Τρίτος άξονας είναι η Ομογένεια, και τέταρτος είναι οι συνέργειες ανάμεσα στις δύο χώρες σε πολλά επίπεδα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα