Στέλνουν τους μικρούς της τρόικας

Μπορεί στο εσωτερικό να δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα κι εστίες έντασης μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, αλλά τελευταία από το εξωτερικό έρχονται μόνο καλές ειδήσεις. Έτσι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής η ελληνική αποστολή έμαθε πως, στις 4 Ιουνίου, η τρόικα θα επιβλέψει την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δίχως τους επικεφαλής. Οι Πολ Τόμσεν – Ματίας Μορς – Κλάους Μαζούχ δεν είναι βέβαιο εάν έρθουν λίγες ημέρες αργότερα, καθώς η επίσκεψη συνδέεται με τεχνικής φύσης θέματα και φυσικά δεν προβλέπεται αξιολόγηση για εκταμίευση δόσης.
Αυτή ήταν η επίσημη εκδοχή. Όμως κάποια άλλα στελέχη της Ε.Ε. έδιναν διαφορετική πτυχή στο γεγονός ότι «δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη κάθοδος των επικεφαλής της τρόικας». Ειδικότερα επισημαίνουν το ζήτημα βιωσιμότητα χρέους αλλά και το κούρεμα για το οποίο φέρεται να συνεχίζει να πιέζει το ΔΝΤ, ενώ θέλει το ξεχάσει  προς το παρόν η κοινοτική πλευρά, αφήνοντας το όλο ζήτημα για το φθινόπωρο ή για… αργότερα.

Ανώδυνη

Έτσι, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μία «ανώδυνη» αξιολόγηση, ενδεχομένως και χωρίς τη γνωστή επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας. «Τίποτα ακόμη δεν είναι δεδομένο πάντως», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προσπαθώντας να αποφύγει τη ραστώνη σε πολλά υπουργεία, όπως έχει γίνει και κατά τη διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και στο διάστημα της κυπριακής κρίσης.
Πάντως το επόμενο διάστημα αναμένεται με ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά, καθώς υπάρχει φουλ πρόγραμμα. Αναλυτικά:
•    Την Παρασκευή 31 Μαΐου συνεδριάζει το ΔΝΤ για τη δόση του α΄ τριμήνου των 1,8 δια. ευρώ. Θα κοινοποιηθεί και η έκθεση προόδου της Ελλάδας.
•    Στις 4 Ιουνίου έχει καθοριστεί το ραντεβού καθόδου των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι στα δημοσιονομικά δεν υπάρχει ανησυχία, αλλά στα «διαθρωτικά» υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις που πρέπει να λυθούν έως τότε.
•    Στο μέσο Ιουνίου θα πρέπει να συνεδριάσει το EWG για τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και με τηλεδιάσκεψη.
•    Εκκρεμούν η έγκριση από τις νομικές υπηρεσίες της Ε.Ε. των παρεμβάσεων στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η έκθεση ΡΑΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
•    Τέλος, αναμένονται οι αποφάσεις για το πώς θα στηθεί ο μηχανισμός κατά της διαφθοράς, που θεωρείται και η πιο δύσκολη παρέμβαση καθώς πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο όργανο.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα