
Στενά του Ορμούζ: Διόδια από το Ιράν με «ομπρέλα» την περιβαλλοντική επιβάρυνση
Στις χρόνιες ζημιές από τη ναυσιπλοΐα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, χωρίς να διευκρινίσει τα επόμενα μέτρα
Το Ιράν έδωσε την Τετάρτη τη δική του εξήγηση για τα σχέδια να επιβάλει διόδια στα πλοία που περνούν από τα Στενά του Ορμούζ, επικαλούμενο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που, όπως υποστηρίζει, προκαλεί η ναυσιπλοΐα στον συγκεκριμένο θαλάσσιο δίαυλο μεγάλης στρατηγικής σημασίας.
Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, έκανε λόγο για χρόνια ρύπανσης στον Περσικό Κόλπο και στον κόλπο του Ομάν, υποστηρίζοντας ότι έχουν δημιουργήσει ζημιές που φθάνουν σε τρισεκατομμύρια δολάρια για το Ιράν. Παράλληλα, τόνισε πως χώρες και εταιρείες που ωφελούνται από τη διέλευση των πλοίων έχουν τόσο νομική όσο και ηθική υποχρέωση να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ζημιάς.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει να προτείνει η Τεχεράνη. Στη σχετική αναφορά του, ανέφερε επίσης μια πρόσφατη διαρροή πετρελαίου στην ακτή του ιρανικού νησιού Κεσμ, υποστηρίζοντας ότι τα πρώτα ευρήματα δείχνουν πως την ευθύνη φέρει ένα ξένο φορτηγό πλοίο.
Υπενθυμίζεται ότι ο αποκλεισμός και η «επανεκκίνηση» της ναυσιπλοΐας από τα Στενά του Ορμούζ έχει εξελιχθεί σε βασικό σημείο τριβής ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον. Το Ιράν δηλώνει πως θέλει να επιβάλει διόδια σε συνεργασία με το Ομάν, τη χώρα που βρίσκεται απέναντι από τα Στενά, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν κατηγορηματικά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.
Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» αν τα Στενά δεν ανοίξουν ξανά σύντομα. Τα Στενά, που αποτελούν κρίσιμο πέρασμα για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και λιπασμάτων, λειτουργούσαν χωρίς προβλήματα πριν ξεσπάσει η κλιμάκωση των τελευταίων μηνών ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.
Την ίδια ώρα, περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η σύγκρουση αυξάνει τον κίνδυνο στην περιοχή. Η Greenpeace σημειώνει ότι τα Στενά του Ορμούζ και τα γύρω ύδατα φιλοξενούν ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως κοραλλιογενείς ύφαλους, μανγκρόβια και λειβάδια ποσειδωνίας. Σύμφωνα με την οργάνωση, μια πετρελαιοκηλίδα θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και την υδροδότηση εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού πολλά κράτη της περιοχής βασίζονται σε μονάδες αφαλάτωσης.