
Στενά του Ορμούζ: Η ναυτιλιακή κίνηση παραμένει «παγωμένη» εν μέσω έντασης
Η υπόθεση του ιρανικού «Touska» και τα ψευδή μηνύματα προς ναυτιλιακές εντείνουν την ανησυχία στο ήδη τεταμένο σκηνικό
Η κρίση στη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ μπαίνει πλέον στην ένατη εβδομάδα, με τις ΗΠΑ και το Ιράν να παραμένουν σε αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο διέλευσης των πλοίων. Παρά την αρχική συμφωνία της περασμένης Παρασκευής για άνοιγμα των Στενών, στο πλαίσιο των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου, η κατάσταση παραμένει ασταθής, ενόψει και του νέου γύρου επαφών που έχει προγραμματιστεί στο Ισλαμαμπάντ — αν και η Τεχεράνη δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της.
Μερικά πλοία δοκίμασαν να περάσουν από το σημείο, με ορισμένα να τα καταφέρνουν, ωστόσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εφαρμόζουν ναυτικό αποκλεισμό σε δεξαμενόπλοια που σχετίζονται με ιρανικά λιμάνια. Σε αντίδραση, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι ο θαλάσσιος διάδρομος του Ορμούζ κλείνει ξανά μέχρι να αποσυρθούν οι αμερικανικοί περιορισμοί.
Το πλήρωμα του «Touska» αναμένεται να επιστρέψει στο Ιράν
Την ίδια στιγμή, η εύθραυστη εκεχειρία ΗΠΑ–Ιράν δοκιμάζεται εκ νέου μετά την κατάσχεση του ιρανικού πλοίου «Touska» στον Κόλπο του Ομάν, γεγονός που αναζωπυρώνει την ένταση. Το πλοίο, που είχε αποπλεύσει από τη Μαλαισία με φορτίο από την Κίνα, σταμάτησε από αμερικανικές δυνάμεις στις 19 Απριλίου, όταν —σύμφωνα με την Ουάσινγκτον— παραβίασε τη γραμμή αποκλεισμού. Το «Touska» παραμένει πλόιμο και δεν κινδυνεύει με βύθιση.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το φορτίο περιλάμβανε υλικά «διπλής χρήσης», τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και στρατιωτικά. Παρ’ όλα αυτά, Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι το πλήρωμα αναμένεται σύντομα να επιστρέψει στο Ιράν, κάτι που αφήνει ένα μικρό περιθώριο αποκλιμάκωσης.
Απάτες με ψεύτικες «εγγυήσεις διέλευσης»
Παράλληλα, η ελληνική εταιρεία διαχείρισης ναυτιλιακών κινδύνων MARISKS προειδοποιεί για ψευδή μηνύματα που στάλθηκαν σε ναυτιλιακές εταιρείες, υποσχόμενα «ασφαλή διέλευση» από τα Στενά με αντάλλαγμα πληρωμές σε Bitcoin ή Tether. Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι τα μηνύματα δεν προέρχονται από τις ιρανικές αρχές και χαρακτηρίζει την πρακτική «απάτη».
Σχεδόν μηδενική κίνηση στα Στενά
Η ναυτιλιακή δραστηριότητα στα Στενά του Ορμούζ παραμένει ουσιαστικά παγωμένη, ενόψει των συνομιλιών στο Ισλαμαμπάντ. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς αναμένεται να ταξιδέψει στο Πακιστάν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ιρανοί διαπραγματευτές έχουν λάβει άτυπη έγκριση από την ηγεσία της χώρας για να συμμετάσχουν.
Σύμφωνα με τη Diaplous, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόλις τέσσερις διελεύσεις δεξαμενόπλοιων — δύο εισερχόμενες και δύο εξερχόμενες — όλες μέσω του διαδρόμου που έχει ορίσει το Ιράν. Τα εισερχόμενα πλοία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, ενώ τα εξερχόμενα προέρχονταν από Ιράκ και Κουβέιτ. Κανένα από αυτά δεν εμποδίστηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις, καθώς δεν κατευθύνονταν προς ιρανικά λιμάνια.
Καμία από τις διελεύσεις δεν αφορούσε πλοία ελληνικών συμφερόντων, κάτι που δείχνει ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί λόγω των αυξημένων κινδύνων στην περιοχή.