Στενός σύμμαχος η «μικρή Σπάρτη» του Κόλπου

Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν νέες συμφωνίες κατά την επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Ντουμπάι

Ίσως ο σημαντικότερος ιστορικά πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, είχε πει τη ρήση ότι «Φίλος είναι αυτός που έχει τους ίδιους εχθρούς μ’ εσένα». Η ρήση, λοιπόν, του Λίνκολν οδηγεί την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε πιο στενή σχέση, κάτι που επιβεβαιώθηκε με το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ντουμπάι.

Του Μ.Κ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαϊέντ αλ Ναχαγιάν, και αποφάσισαν να έχουν μία πιο στενή συνεργασία σε όλα τα θέματα, υπογράφοντας ανάλογες συμφωνίες.

Τα Εμιράτα υποστηρίζουν ένθερμα τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει η Σαουδική Αραβία κατά της Τουρκίας, με τον λαλίστατο Τούρκο πρόεδρο να είναι εξόχως προσεκτικός, μη τολμώντας να τα βάλει με την ηγέτιδα δύναμη του σουνιτικού Ισλάμ.  Ακόμη και με τη συμφωνία των ΗΑΕ με το Ισραήλ, ο Ερντογάν απλά ψέλλισε ότι διαφωνεί. Και το άσχημο είναι ότι τον δρόμο των Εμιράτων –για αποκατάσταση σχέσεων με το Ισραήλ– ακολούθησαν το Μπαχρέιν και το Σουδάν, ενώ σε αυτήν τη ρότα έχει ήδη εισέλθει και η Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, τα Εμιράτα δεν υποστηρίζουν μόνο τα τριμερή σχήματα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (που έχουν προκαλέσει οργή στην Άγκυρα), αλλά φαίνονται να αποδέχονται την πρόταση της ελληνικής διπλωματίας για μία τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Εμιράτων και Ινδίας, χώρας με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, καθώς η Τουρκία αποτελεί σταθερό σύμμαχο του Πακιστάν, του ιστορικού εχθρού του ινδικού κράτους.

Τα Εμιράτα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς στρατιωτικούς, αποκαλούνται η «μικρή Σπάρτη» του αραβικού κόσμου λόγω και της άριστα οργανωμένης πολεμικής τους αεροπορίας, ασκούν μια μορφή ήπιας ισχύος (soft power) καθώς το Ντουμπάι αποτελεί διεθνή οικονομικό – επιχειρηματικό κόμβο και σημαντικό κέντρο της διεθνούς ναυτιλίας. Το μοντέλο του Ντουμπάι επικεντρώνεται στη χρηστή διακυβέρνηση, τη δυναμική οικονομία και τη θρησκευτική ανοχή.

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ντουμπάι, αναμένοντας θετικά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα

Όλα πήγαν καλά

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν την ικανοποίησή τους από την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον με τον διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαϊέντ αλ Ναχαγιάν. Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, κατ’ αντιστοιχία της πολιτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, έγινε εις βάθος ανασκόπηση της ραγδαίας προόδου που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες στις διμερείς σχέσεις και σε όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι σημαντικότερες πτυχές της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία επισφραγίζεται με την Κοινή Δήλωση των δύο κυβερνήσεων, καθώς και με τις υπογραφές από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδος και ΗΑΕ, αλλά και διμερούς Συμφωνίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. Η υπογραφή των συμφωνιών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καταδεικνύει την ταυτότητα των θέσεων εκατέρωθεν έναντι των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες σε περιφερειακό επίπεδο και αναβαθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών σε στρατηγικό επίπεδο σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή της, καθώς και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στη βάση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας του 2007.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΑΕ δίνει νέα προοπτική στην ενδυνάμωση των περιφερειακών σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας που κινούνται στον ίδιο στρατηγικό άξονα, με γνώμονα της συνεργασίας την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που η Τουρκία, με σειρά παράνομων ενεργειών, θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια.

Στις διμερείς επαφές από ελληνικής πλευράς έλαβαν μέρος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, η Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Διονύσιος Ζώης, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Μάλιστα, η ελληνική αντιπροσωπεία εκφράζει την αισιοδοξία της ότι σύντομα θα υπάρξουν πολύ καλά νέα και στον τομέα των επενδύσεων, καθώς ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης –πέραν των καλών νέων από το Ντουμπάι– να έλθουν ευχάριστα και από το Ριάντ, που αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο σε όλα τα επίπεδα των Εμιράτων.

Η Αθήνα θέλει να αποκτήσει και τα αμερικάνικα μαχητικά f-35

 Η Αθήνα σπεύδει για τα F-35

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών Rafale, η Αθήνα επισπεύδει και τον σχεδιασμό της για την απόκτηση υπερσύγχρονων F-35,  τα οποία σχεδιαζόταν να πάρει η Τουρκία, πριν η αγορά ακυρωθεί λόγω της απόκτησης από την Άγκυρα των ρωσικών S-400.

Ειδικότερα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών (έξι καινούργια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα), η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε επισήμως στην Ουάσιγκτον ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η αγορά μιας μοίρας (18 με 24 αεροσκάφη) των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών stealth πέμπτης γενιάς που μαζί με τα Rafale θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Το επίσημο αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request – LOR) που συντάχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση, δέκα ημέρες πριν, στις 6 Νοεμβρίου. Πρόκειται για καινούργια και μεταχειρισμένα F-35, η ακριβής αναλογία των οποίων μένει να καθοριστεί. Πάντως, η Αθήνα θέλει να προμηθευτεί άμεσα, έως το 2021, τα πρώτα έξι μαχητικά τα οποία είναι ήδη έτοιμα, ελαφρώς μεταχειρισμένα.

Παράλληλα, επί τάπητος βρίσκεται και σχεδιασμός για φρεγάτες πολλαπλών ρόλων (MMSC), με την Αθήνα να έχει προαναγγείλει τέσσερις. Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ΗΠΑ, με δύο ή τρεις από τις φρεγάτες να κατασκευάζονται σε ελληνικά ναυπηγεία.  Το συνολικό κόστος της νέας «αγοράς του αιώνα» εκτιμάται γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα