Στη γωνία περιμένει ο Βενιζέλος

Οι εξελίξεις προλαβαίνουν τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος ακόμα ταλαιπωρείται στα απόνερα των στρατηγικών του επιλογών. Ενώ το κόμμα της Ιπποκράτους συνεχίζει να χάνει κομμάτια του εαυτού του, η συζήτηση για τα οικονομικά άνοιξε παράθυρο να κάνουν οι αντίπαλοί του «παιχνίδι» κρατώντας το θέμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Και μπορεί την Τετάρτη ο Θ. Κατσανέβας προερχόμενος από το παλαιό ΠΑΣΟΚ να ανακοίνωσε το κόμμα της… Δραχμής (είναι το τρίτο κόμμα που αποτελείται από στελέχη του κινήματος μετά από αυτά της Λούκας Κατσέλη και του Ανδρέα Λοβέρδου), εκείνο όμως που πονά περισσότερο είναι η ευκαιρία που βρήκε ο παλιός του φίλος να καταθέσει πρόταση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων έτσι ώστε όλα να είναι διαφανή!

Με την κίνηση αυτή ο κ. Λοβέρδος τίναξε στον αέρα την προσπάθεια που καταβάλλουν στο ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν την επικαιρότητα και να δείξουν πως είναι κόμμα εξουσίας. Θυμίζεται ότι την Τρίτη αντιπροσωπεία του κόμματος είχε επισκεφθεί τον κ. Μανιτάκη με αφορμή τις απολύσεις στο Δημόσιο, απλά και μόνο για να ξεκαθαρίσουν πως δεν υπογράφουν λευκή επιταγή. Και ταυτόχρονα, το επικοινωνιακό επιτελείο της Ιπποκράτους προωθούσε με νύχια και με δόντια τα ταξίδια του κ. Βενιζέλου στο εξωτερικό, ενώ συνεργάτες του προέτασσαν την πιθανή συμμετοχή του κόμματος στη νέα –ανταγωνιστική προς τη Σοσιαλιστική Διεθνή– οργάνωση που στήνεται.

Όλος αυτός ο κόπος μάλλον πήγε χαμένος χάρη στις 723 λέξεις του κ. Λοβέρδου.

Τι αναφέρει όμως στην πρότασή του; Απλά, πολύ απλά προτείνει να καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση ακόμα και για τους… βουλευτές (μισθοδοσία), εφόσον μπορούν να βρουν ιδιώτες χρηματοδότες. «Τα περισσότερα  κόμματα μετεβλήθησαν σε προεκτάσεις του κράτους, ενώ παράλληλα, ως φαίνεται, η αδιαφανής χρηματοδότηση παρέμεινε παράλληλη αρνητική κατάσταση», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Οι σημαντικότερες   αρχές και ιδέες  που διέπουν την πρότασή του έχουν ως εξής:

α. Να προβλεφθεί η δυνατότητα αποκλειστικά ιδιωτικής  χρηματοδότησης.  Ένα κόμμα δηλαδή, εφόσον έχει εξεύρει ιδιωτική χρηματοδότηση, να  δύναται να παραιτείται της κρατικής  χρηματοδότησης. Στους δυναμένους να χρηματοδοτήσουν περιλαμβάνονται και τα νομικά πρόσωπα.

β. Να καταργηθεί η ύπαρξη των υποκριτικών ανωτάτων ορίων  ιδιωτικής  χρηματοδότησης.

γ. Η ιδιωτική χρηματοδότηση να διεκπεραιώνεται μέσω μη κερδοσκοπικών ενώσεων, οι οποίες θα έχουν τους ίδιους σκοπούς με τα πολιτικά κόμματα υπέρ των οποίων θα ιδρύονται και θα λειτουργούν αποκλειστικώς για την χρηματοδότησή τους.

δ. Κάθε ιδιώτης-χρηματοδότης θα πρέπει να δηλώνει τα πλήρη στοιχεία του, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και το ΑΦΜ και η ΔΟΥ υποβολής της φορολογικής του δήλωσης.

ε. Τα πολιτικά κόμματα που θα  λαμβάνουν ιδιωτική χρηματοδότηση, θα υποχρεούνται να αναρτούν σε μηνιαία βάση τα πλήρη στοιχεία των ιδιωτών-χρηματοδοτών τους.

στ. Οι δαπάνες των κομμάτων πρέπει να αντικατοπτρίζονται σε  αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή προμήθειας υλικών. Πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνηθεί ένας ενιαίος, για όλα τα κόμματα, τρόπος τήρησης λογιστικών βιβλίων. Η σημερινή κατάσταση επιτρέπει την καχυποψία και παρέχει εύκολα  επιχειρήματα στους συκοφάντες και τους δημαγωγούς.

ζ.  Εάν δεν εντοπιστούν προβλήματα συνταγματικότητας, η δυνατότητα αυτή μπορεί να δοθεί και στους βουλευτές, οι οποίοι μπορούν να παραιτούνται της αποζημιώσεώς τους, στον  βαθμό που το δηλώσουν στις αρμόδιες  υπηρεσίες της Βουλής. Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούν να χρηματοδοτούνται, τηρουμένων απολύτως και αναλογικώς των όσων ισχύουν για τα κόμματα, από ιδιώτες. Εάν, ωστόσο, εντοπιστούν συνταγματικά προβλήματα, μπορούμε να κάνουμε πρόταση αλλαγής του Συντάγματος και ως προς το σημείο αυτό στην επερχόμενη αναθεώρηση.

«Στις πιθανές αιτιάσεις, πώς δήθεν διά αυτής  της μεθόδου χρηματοδότησης θα εξαρτηθούν τα κόμματα από  ιδιώτες-χρηματοδότες, η απάντηση είναι αυτονόητη και είναι η εξής:

– Τα πλεονεκτήματα της διαφανούς χρηματοδότησης είναι πολλαπλά. Κυρίως οι πολίτες έχουν πλήρη ενημέρωση για τους πόρους ενός κόμματος και επί περιπτώσεως σύμπτωσης της ιδιότητας του χρηματοδότη με εκείνη του συμμετέχοντος σε διαγωνισμούς του δημοσίου, οι διαδικασίες θα καθίστανται εξ αντικειμένου  ακόμη περισσότερο αδιάβλητες.

– Είναι προφανές πως η ύπαρξη αδιαφανών χρηματοδοτήσεων είναι απολύτως άσχετη με το καθεστώς της νόμιμης χρηματοδότησης των κομμάτων. Όσοι παρανομούν, θα μπορούσαν να το κάνουν σε οποιαδήποτε περίπτωση. Με τα ισχύοντα, όμως, σήμερα και λόγω των υποκριτικών ρυθμίσεων, κατ’ ουσίαν όλα τα μέρη ωθούνται σε μη νόμιμες χρηματοδοτήσεις», καταλήγει ο κ. Λοβέρδος.

Πλέον ο κ. Βενιζέλος ελπίζει να ανατρέψει την κατάσταση αύριο Πέμπτη και λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί για τα τέλη του μηνός.

Θ. Π.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα