Στον Κορυδαλλό για τις μίζες στα εξοπλιστικά ο Παπαντωνίου

Από τις βίλες και τη χλιδάτη ζωή στην Ελβετία, στο κελί. Ο πρώην πανίσχυρος υπουργός Άμυνας επί κυβερνήσεων Σημίτη Γιάννος Παπαντωνίου κρίθηκε προφυλακιστέος για τις μίζες που πήρε στα εξοπλιστικά προγράμματα, για την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν) και οδηγήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Κορυδαλλό. Εκεί θα κρατηθεί και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου.

Ο εισαγγελέας προφυλακίσεως και η ανακρίτρια διαφθοράς που έλαβαν τις μαραθώνιες  απολογίες και από τους δύο, συμφώνησαν ότι έπρεπε να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι.

Και οι δύο δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις τους για το πώς κατέληξαν στους λογαριασμούς του 2.800.000 ελβετικά φράγκα. ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου, o μακροβιότερος υτπουργός  Οικονομίας της Μεταπολίτευσης και ο άνθρωπος που υπέγραψε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και η σύζυγός του έφυγαν από την πίσω πόρτα της Κτιρίου 6 της Ευελπίδων φορώντας χειροπέδες. Μπήκαν σε κλούβα της Αστυνομίας και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, προκειμένου εν συνεχεία να οδηγηθούν στις φυλακές.

Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, ο Γιάννος Παπαντωνίου είπε: «Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά».

Οι κατηγορίες

Οι δύο κατηγορούνται για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ο κ. Παπαντωνίου ως δώρο κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του το 2003.

Κατά την εξαντλητική διαδικασία που ουσιαστικά ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ. και την Τρίτη για την κ.Κουράκου, το ζευγάρι αρνήθηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου ότι έλαβαν δώρα για να προωθήσει ο κ.Παπαντωνίου την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

Κατά την διήμερη απολογητική διαδικασία ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις για την σύμβαση που δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της, τον κατέστησε υπόλογο ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Είναι η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας .

Στο βαρύτατο κατηγορητήριο ,που υπερίσχυσε έναντι των απαντήσεων του πρώην υπουργού και της συζύγου του στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική τους μεταχείριση, αναφέρεται ότι για την επίμαχη σύμβαση ο κ. Παπαντωνίου έλαβε ως δώρο το επίμαχο χρηματικό ποσό.

Μάλιστα οι ανακριτές θεωρούν τα χρήματα αυτά μέρος ενός ποσού περίπου 4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που ερευνάται καθώς πιθανολογείται πως διατέθηκαν για να προωθηθούν συγκεκριμένες συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας .

Το ποσό της δωροδοκίας που καταλογίζεται στον κ. Παπαντωνίου φαίνεται να είναι σε άμεση σχέση με το κόστος για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ , χρήματα που πλέον οι ανακριτές θεωρούν ζημιά του Δημοσίου.

Η δικογραφία αναφέρεται σε εισροές χρηματικών ποσών, από λογαριασμό της γαλλικής εταιρίας, σε λογαριασμό που διατηρούσε στην Γενεύη ο αποβιώσας πλέον αντιπρόσωπος της, Χαράλαμπος Μπεκατώρος.

Από εκεί τμηματικά μεταφέρονται στην Κύπρο από όπου γίνονται τμηματικές αναλήψεις ποσών. Τα επίμαχα ποσά κατά τους ανακριτές εμφανίζονται κατατεθημένα σε λογαριασμούς πολιτικού μηχανικού, φίλου του ζεύγους Παπαντωνίου. Ο μηχανικός που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση , απολογήθηκε πριν λίγες ημέρες στους Ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαντωνίου κατηγορείται για νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών που φθάνουν τα 2,8 εκατομμύρια ελβετικών φράγκων, ενώ την Τρίτη επανήλθε στο ανακριτικό γραφείο για να ολοκληρώσει την απολογία του, σχετικά με όσα του καταλογίζονται στο 800 σελίδων κατηγορητήριο που συντάχθηκε με κορμό τη σύμβαση του 2003 για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η απολογία του πρώην υπουργού υπήρξε εξαντλητική και πολλές στιγμές δεν έλειψαν οι εντάσεις, καθώς οι δύο ανακριτές βομβάρδισαν με ερωτήσεις τον κ. Παπαντωνίου ο οποίος αμφισβητεί όλο το σκεπτικό της δικογραφίας που σχηματίστηκε εναντίον του, μόλις πριν ένα χρόνο οπότε και υπήρξαν στοιχεία των ελβετικών τραπεζών για ροές και κινήσεις χρημάτων που κατά τις δικαστικές Αρχές “δείχνουν” παράνομα ωφελήματα.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης, ο Γιάννος Παπαντωνίου κλήθηκε να απαντήσει επί της ουσίας της υπόθεσης, καθώς οι παραδοχές της Ανάκρισης είναι ότι το 2003 υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας διέπραξε απιστία -που έχει παραγραφεί – ζημιώνοντας με 400 εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο, με κίνητρο παράνομα ωφελήματα που έλαβε.

Η ακολουθία της δικογραφίας αφορά αυτές τις παράνομες αμοιβές και τους τρόπους απόκρυψης και νομιμοποίησης των χρημάτων αυτών.

Ο πρώην υπουργός δεν δέχεται ότι η σύμβαση για τις έξι φρεγάτες προκάλεσε ζημιά του Δημοσίου και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διαδικασία ανέβηκαν πολλές φορές οι τόνοι εντός του ανακριτικού γραφείου γιατί οι ανακριτές επί οκτώ ώρες ρωτούσαν τον κ. Παπαντωνίου μόνο γι’ αυτό το θέμα.

Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, απάντησε στους ανακριτές πως αν δεν υπέγραφε τη σύμβαση αυτή, η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων.

«Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια» φέρεται να λέει στους δικαστικούς λειτουργούς.

Όσο για τη νομιμοποίηση χρημάτων που του καταλογίζεται, σκέλος που συνεχίζεται με τις ερωταπαντήσεις στο ανακριτικό γραφείο, ο κ. Παπαντωνίου φαίνεται όχι μόνο να αμφισβητεί το σκεπτικό των δύο ανακριτών, αλλά και να τους αποδίδει πλήρη άγνοια του τραπεζικού συστήματος.

Υποστηρίζει πως οι δύο δικαστικοί λειτουργοί βρισκόμενοι σε απόγνωση από την έλλειψη στοιχείων έφτιαξαν ένα σενάριο χωρίς ουσιαστικά στοιχεία. «Δεν χρηματίστηκα, δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη ούτε τίποτε που να υποδηλώνει χρηματισμό. Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του κατηγορητηρίου» φέρεται να ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός.

Από τη μεριά της, η σύζυγος του κ. Παπαντωνίου, κ. Κουράκου, παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο περίπου 5 ώρες, και σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που της αποδίδεται.

Oι τρεις λόγοι που τον έστειλαν στο κελί 

Με κορωνίδα την εκτίμηση ότι θα διαφύγουν στο εξωτερικό υπογράφηκαν από την εισαγγελέα Κατερίνα Τσιρώνη και την ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα τα δύο εντάλματα προσωρινής κράτησης των Γιάννου Παπαντωνίου και Σταυρούλας Κουράκου.

Οι δικαστικοί λειτουργοί κατά τη διάσκεψη που ακολούθησε τη διαδικασία των απολογιών, θεώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το ζευγάρι έχει δυνατότητα να διαφύγει στο εξωτερικό.

Έτσι ο πρώτος λόγος που φαίνεται να αναφέρεται στα εντάλματα προφυλάκισης είναι το «ύποπτοι φυγής» λαμβάνοντας υπόψη τους πως το ζεύγος Παπαντωνίου «έχει άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί».

Τόσο οι ανακριτές Διαφθοράς όσο και η εισαγγελική λειτουργός έκριναν ότι από την συνολικά 21 ωρών απολογητική λειτουργία, δεν αποδομήθηκε από τους δύο υπόλογους το κατηγορητήριο που αναφέρεται στη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων που φέρεται να έλαβε ο κ. Παπαντωνίου για τη σύμβαση εκσυχρονισμού των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τους δικαστικούς λειτουργούς οι δύο σύζυγοι είναι επιπλέον ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων καθώς, όπως πιθανολογήθηκε, έχουν δυνατότητα να προβαίνουν σε ενέργειες νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων.

Τέλος, το γεγονός πως οι δύο κατηγορούμενοι δεν συναίνεσαν -κατά την άποψη των δικαστικών λειτουργών- στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν, είχε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση για την προσωρινή κράτηση τους.

Mε κοσμοπολίτικο αέρα

Γεννημένος στο Παρίσι από γονείς διακεκριµένους νοµικούς, ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε πάντα κοσµοπολίτικο αέρα, ενώ και οι σπουδές του στα πανεπιστήμια Αθηνών, Ουισκόνσιν και Σορβόννης, όπως και το διδακτορικό του στο Κέιµπριτζ, του άνοιγαν πάντα δρόµους στο εξωτερικό για συνέδρια, διαλέξεις και µαθήµατα σε ξένα πανεπιστήμια.

Τα τελευταία διδακτικά του «ίχνη» τα άφησε στο Πακιστάν, όπου εργαζόταν ως καθηγητής Οικονοµικών σε τοπικό πανεπιστήμιο.

Με κάθε ευκαιρία όμως, ενεργοποιούσε και το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, του οποίου είναι πρόεδρος. Μέσω αυτού διοργάνωνε σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας συνέδρια, στα οποία προσκαλούσε καθηγητές από το εξωτερικό και σημαντικές προσωπικότητες, για να προσδώσουν το απαιτούμενο κύρος.

Ο ίδιος έχει αναπτύξει κατ’ επανάληψη στα συνέδρια αυτά τις απόψεις του για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επιρρίπτοντας ευθύνες συνολικά στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Η εποχή πάντως που έκανε τις βόλτες του στην Κηφισιά για δείπνα σε ακριβά εστιατόρια και περνούσε τα καλοκαίρια του στη Σύρο µε τη συντροφιά φίλων του από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή πέρασε ανεπιστρεπτί τα τελευταία χρόνια.

Η μετακόμιση στην Ελβετία και οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Μαζί µε την σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, άφησαν πίσω τους το επιβλητικό σπίτι της Κηφισιάς, στο οποίο ζούσαν εδώ και πολλά χρόνια και άνοιξαν νέα σελίδα, µετακοµίζοντας στην Ελβετία, τη χώρα που είχαν επιλέξει για τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, οι οποίοι τους έχουν βάλει τώρα στη δίνη του «κυκλώνα». Το ζευγάρι από το 2017 διέμενε σε µία από τις πιο όµορφες περιοχές της Γενεύης, στο καντόνι Champel μαζί με τον γιο του Ιάσονα που επίσης σπουδάζει στην πόλη.

Η Σταυρούλα Κουράκου ήταν γραμματέας του Γιάννου Παπαντωνίου. Παντρεύτηκαν μετά την απώλεια της πρώτης του συζύγου Λίας Καρτάλη, η οποία καταγόταν από την επώνυμη ευκατάστατη οικογένεια του Βόλου και η οποία, κατά γενική ομολογία, ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε όσο κανένας άλλος σε ένα σημαντικό τμήμα της επιτυχημένης διαδρομής και της ανάδειξης του Γιάννου Παπαντωνίου.

Ως το 1995 ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν είχε δώσει αφορμή για δυσμενή σχόλια για την οικονομική του κατάσταση. Την περίοδο πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη ο Γιάννος Παπαντωνίου χρίστηκε «τσάρος της Οικονομίας» και βρέθηκε στην παντοδύναμη και καίρια θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα