Στη γραμμή της «La Stampa» τα ελληνικά ΜΜΕ…

Είναι εμφανές πλέον ότι η επίθεση στον Δημήτρη Αβραμόπουλο έχει ως στόχο να αναγκάσει τον Μπορέλ να επιλέξει τον Λουίτζι Ντι Μάιο για τη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κομισιόν στον Περσικό Κόλπο

Με το ζόρι να εμπλέξουν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο QATAR-GATE προσπαθούν ξένα ΜΜΕ, όπως το «Politico» και η «La Stampa» και την γραμμή αυτή ακολουθούν και κάποια ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Πρώτο άνοιξε το χορό το «Politico», το οποίο πιάστηκε από το γεγονός ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μαζί με την Φρεντερίκα Μογκερίνι μετείχαν τιμητικά στο Δ.Σ. της ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι, δίχως να μετέχουν στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, όταν μάλιστα μαζί με τους παραπάνω συμμετείχαν κι άλλες εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Έμμα Μπονίνο ή ο Κογκολέζος γιατρός και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ 2018, Ντένις Μουκβέγκε.

Όπως ξεκαθάρισε εξ’ αρχής ο πρώην Επίτροπος ζήτησε κι έλαβε γραπτή έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την υπογραφή της Προέδρου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ενέκρινε τόσο την τυπική, όσο και τη συνηθισμένη σε αυτές περιπτώσεις αποζημίωση. «Η αποζημίωση ήταν νόμιμη, δηλωμένη φορολογημένη στην Ελλάδα και εγκεκριμένη από την Κομισιόν. Διήρκησε για περίπου 12 μήνες αφότου ξεκίνησαν οι λειτουργίες της ΜΚΟ και δεν ξεπέρασε τα 45 χιλιάρικα καθαρά για όλο τον χρόνοΤον προηγούμενο Φεβρουάριο, από την ώρα που ατόνισε η λειτουργία αυτού του οργανισμού, εγώ ζήτησα να σταματήσει η κατάθεση αυτής της μηνιαίας αποζημίωσης, δηλαδή έναν χρόνο πριν ξεσπάσει αυτό το σκάνδαλο. Δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Αβραμόπουλος επιβεβαιώθηκαν και από τον Έρικ Μαμέρ, τον Γενικό Εκπρόσωπο Τύπου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο κ. Μαμέρ τόνισε πως «έχουμε πραγματοποιήσει εσωτερικούς ελέγχους εντός της Επιτροπής σε σχέση με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για τις μετά τη θητεία δραστηριότητές του. Πράγματι επισκέφθηκε διάφορους Επιτρόπους τις ημερομηνίες 15 με 17 Νοεμβρίου 2021 κάτι το οποίο οι Επίτροποι περιγράφουν ως μικρής διάρκειας εθιμοτυπικές επισκέψεις, κυρίως σε πρώην συναδέλφους, ή στην διάδοχό του Ίλβα Γιόχανσον, ή σε μια παλιά γνώριμη τη Στέλλα Κυριακίδου. Ο κ. Αβραμόπουλος ποτέ δεν συζήτησε ή άσκησε πιέσεις για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας κατά τις συναντήσεις του με μέλη ή στελέχη της Επιτροπής».

Επίσης ο κ. Μαμέρ για την συμμετοχή του Αβραμόπουλου στην ΜΚΟ του Παντσέρι τόνισε: «Ο κ. Αβραμόπουλος είναι επίτιμο μέλος αυτού του οργανισμού και έλαβε εξουσιοδότηση από την Επιτροπή για τη δραστηριότητά του αυτή, στις 3 Φεβρουαρίου 2021, μετά από τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας το Δεκέμβριο του 2020».

 

Δάχτυλος Ντι Μάιο

Κι ενώ ο Έρικ Μαμέρ, εκ μέρους της Κομισιόν ξεκαθάρισε τα πράγματα με την δήθεν εμπλοκή στο σκάνδαλο του Κατάρ του Δημήτρη Αβραμόπουλου, η «La Stampa» συνέχισε τα δημοσιεύματα σχετικά με τον ρόλο του Αβραμόπουλου στην ΜΚΟ του Παντσέρι, την «Fight Impunity».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος άφησε να εννοηθεί σχετικά με την εμμονή της «La Stampa»: «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μία οργανωμένη προσπάθεια συγκεκριμένων media από την Ιταλία να διαστρεβλώσουν την εικόνα της καθ’ όλα νόμιμης συμμετοχής μου στην ΜΚΟ. Πρώτος στόχος η υπονόμευση της υποψηφιότητας που έχω υποβάλει για τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον περσικό κόλπο».

Η υποψηφιότητα του Ντι Μάιο προκάλεσε πολλά επικριτικά σχόλια που προέρχονταν κυρίως από τη χώρα του. Πολλοί στη Ρώμη παραπονέθηκαν ότι το βιογραφικό του δεν είχε τα βασικά για μια τόσο υψηλού προφίλ θέση. Η κριτική ήρθε στην προσοχή του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Τζόζεφ Μπορέλ, ο οποίος φέρεται να πάγωσε προσωρινά την υποψηφιότητα.

Ο πρώην Έλληνας επίτροπος είναι κοντά στον σημερινό υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι και είναι και οι δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).  Μετά την κριτική του Ντι Μάιο, το ΕΛΚ φέρεται να υποστήριξε το όνομα του Αβραμόπουλου έναντι του Ντι Μάιο.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε στο περιθώριο του Συμβουλίου της ΕΕ-πριν σκάσει το Qatar gate -ότι «ο Λουίτζι Ντι Μάιο δεν είναι ο Ιταλός υποψήφιος» διευκρινίζοντας: «Είναι προσωπική υποψηφιότητα του Ντι Μάιο, θα αποφασίσει ο Ζοζέπ Μπορέλ, δεν εξαρτάται από την Ιταλική κυβέρνηση». Βέβαια στις αρχές Δεκεμβρίου και μετά τις συλλήψεις από την βελγική εισαγγελία ο Ταγιάνι τα άλλαξε δηλώνοντας στην «La Repubblica» ότι «η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι δεν θα αντιταχθεί στον διορισμό του Ντι Μάιο».

Εξάλλου θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Λουίτζι Ντι Μάιο πρωτίστως στηρίζεται στις υψηλές επαφές του Μάριο Ντράγκι. Οπότε με αφορμή το σκάνδαλο Qatar gate, αλλά και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, οι Ιταλοί άδραξαν την ευκαιρία να χτυπήσουν τον Αβραμόπουλο προς όφελος του δικού τους πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, του Λουίτζι Ντι Μάιο και πρώην επικεφαλής του κόμματος «Πέντε Αστέρια».

Το δημοσίευμα της «La Stampa» αναπαρήγαγε και η ισπανική «El Mundo», αλλά εγχώρια ΜΜΕ ΣΥΡΙΖΑικων αποχρώσεων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα