Στη Λιθουανία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ έφτασε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
«Δεν βλέπουμε ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία στο άμεσο μέλλον» ανακοίνωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έφτασε στο Βίλνιους για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Το αεροπλάνο του «προσγειώθηκε», είπε ο εκπρόσωπός του Ουκρανού προέδρο, ο Σεργκίι Νικοφόροφ.
Λίγο νωρίτερα, ο Ζελένσκι κατήγγειλε την «αναποφασιστικότητα» και την «αδυναμία» του ΝΑΤΟ, του οποίου ο δισταγμός για την ένταξη της Ουκρανίας ενθαρρύνει, σύμφωνα με τον ίδιο, την ρωσική «τρομοκρατία» εναντίον της χώρας του.
«Δεν βλέπουμε ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία στο «άμεσο μέλλον», λέει ο Λευκός Οίκος
Η Ουκρανία έχει ακόμη κάποιες απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρώσει για να μπορέσει, ενδεχομένως, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, απαντώντας έτσι σε σχόλια που έκανε προηγουμένως ο Ζελένσκι, ο οποίος επέκρινε τους ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας σχετικά με τη στάση που κρατούν στο θέμα αυτό.
«Πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο μέλλον της Ουκρανίας. Εξάλλου, αυτό είναι κάτι που η Συμμαχία συμφώνησε ήδη από το 2008», δήλωσε ο Κίρμπι στο CNN. «Τώρα υπάρχουν κάποιες μεταρρυθμίσεις – η χρηστή διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου και πολιτικές μεταρρυθμίσεις – πάνω στις οποίες πρέπει να εργαστεί η Ουκρανία και καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο να εργαστείς πάνω σε κάποιες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις όταν βρίσκεσαι σε πόλεμο. Έτσι, η ένταξη στο ΝΑΤΟ στο άμεσο μέλλον δεν είναι πιθανή, διότι αυτό θα έθετε το ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Παρ’ όλα αυτά, ο Κίρμπι αναγνώρισε την απογοήτευση του Ζελένσκι, ο οποίος έκανε μέσω Twitter «καυστική» κριτική στις «συντηρητικές» συζητήσεις των συμμάχων για την πιθανή πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας στη Λιθουανία.
«Η αβεβαιότητα είναι αδυναμία» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να λέει πως «ναι, υπάρχουν απογοητεύσεις, υπάρχουν επιθυμίες να τελειώσει αυτός ο πόλεμος γρήγορα, όλα αυτά τα καταλαβαίνουμε. Φυσικά, μοιραζόμαστε πολλές από αυτές τις ανησυχίες».