Στη Μητρόπολη Αθηνών η κηδεία του τέως βασιλία Κωνσταντίνου – Θα χοροστατήσει ο Ιερώνυμος

Χωρίς τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία του - Η  εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα γίνουν την Δευτέρα

Βήμα βήμα προετοιμάζεται το πλαίσιο υπό το οποίο θα γίνει η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος απεβίωσε χθες το βράδυ στα 83 του χρόνια, από πολυοργανική ανεπάρκεια, μετά από βαρύ εγκεφαλικό.

Όπως αποφασίστηκε, έπειτα από τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για τα διαδικαστικά της κηδείας του τέως μονάρχη, θα κηδευτεί ως ιδιώτης και θα ταφεί  κοντά στους προγόνους του στο Τατόι. Όπως προκύπτει, μετά από επιθυμία της οικογένειάς του,  η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη ώστε να εκτεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα, αλλά θεωρείται πολύ πιθανό αυτό να συμβεί, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου αρκετές ώρες πριν από την εξόδιο ακολουθία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος θα είναι αυτός που θα χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία, μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «κατά τα προβλεπόμενα υπό την εκκλησιαστικής τάξης και εθιμοτυπίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δ.Ι.Σ.

Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

«Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Αμέσως μετά, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί στο Τατόι όπου έχουν ταφεί και οι πρόγονοί του. Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προβλέπεται να γίνει  την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι στην κηδεία θα την εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ταφή και την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου:

Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

– Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,

– Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,

– Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,

– Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Το βασικό επιχείρημα που βάρυνε στην απόφαση για την κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν, κατά πληροφορίες, ότι το Πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι ο Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα, συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της κηδείας του πατέρα τους.

Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την  διϋπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί για το θέμα της κηδείας.

konstantinos_gioi_xr

Σε επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης (10/1) προχώρησε την Τετάρτη η οικογένειά του, μέλη της οποίας βρισκόντουσαν εδώ και ημέρες στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Β’

Με βαθύτατη θλίψη η Οικογένεια ανακοινώνει ότι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και αδερφός, απεβίωσε εχθές 10 Ιανουαρίου 2023, νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο ‘ΥΓΕΙΑ’.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου,

Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων

Όπως όλα δείχνουν ο Τέως θα ταφεί δίπλα στους γονείς του Παύλο τον Α’, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το 1964 και την  Φρειδερίκη, η οποία πέθανε το 1981, όπως αναφέραμε.

Η τελευταία που έμελλε να ταφεί στο ίδιο σημείο μετά τη βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας, Αλεξάνδρα, ήταν η πριγκίπισσα Αικατερίνη. 

Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ των Ελλήνων (24 Δεκεμβρίου, 1845 – 18 Μαρτίου, 1913)

Βασίλισσα Όλγα των Ελλήνων, Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας (3 Σεπτεμβρίου, 1851 – 18 Ιουνίου, 1926) – (σύζυγος του Βασιλιά Γεωργίου Α΄)

Πριγκίπισσα Ασπασία Μάνου (4 Σεπτεμβρίου, 1896 – 7 Αυγούστου, 1972) – (σύζυγος του Βασιλιά Αλέξανδρου Α΄)

Βασίλισσα Αλεξάνδρα της Γιουγκοσλαβίας, Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας (25 Μαρτίου, 1921 – 30 Ιανουαρίου, 1993) – (σύζυγος του Βασιλιά Πέτρου Β΄ της Γιουγκοσλαβίας, κόρη του Βασιλιά Αλέξανδρου Α΄)

Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ των Ελλήνων (20 Ιουλίου, 1890 – 1 Απριλίου, 1947)

Βασιλιάς Παύλος Α΄ των Ελλήνων (14 Δεκεμβρίου, 1901 – 6 Μαρτίου, 1964)

Βασίλισσα Φρειδερίκη των Ελλήνων, Πριγκίπισσα Φρειδερίκη του Αννοβέρου (18 Απριλίου, 1917 – 6 Φεβρουαρίου, 1981) – (σύζυγος του Βασιλιά Παύλου Α΄)

Πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας (24 Ιουνίου, 1869 – 25 Νοεμβρίου, 1957)

Πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη (2 Ιουλίου, 1882 – 21 Σεπτεμβρίου, 1962) – (σύζυγος του Πρίγκιπα Γεωργίου)

Πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδας (22 Ιανουαρίου, 1872 – 8 Φεβρουαρίου, 1938)

Πριγκίπισσα Ελένη της Ελλάδας, Μεγάλη Δούκισσα Ελένη της Ρωσίας (17 Ιανουαρίου, 1882 – 13 Μαρτίου, 1957) – (σύζυγος του Πρίγκιπα Νικολάου)

Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας (20 Ιανουαρίου, 1882 – 3 Δεκεμβρίου, 1944) (Γιος του Γεωργίου Α’ και πατέρας του Δούκα του Εδιμβούργου)

Πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδας (10 Αυγούστου, 1888 – 21 Ιανουαρίου, 1940)

Πριγκίπισσα Φραγκίσκη της Ορλεάνης (25 Δεκεμβρίου, 1902 – 25 Φεβρουαρίου, 1953)- σύζυγος του Πρίγκιπα Χριστόφορου)

Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας, Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας (30 Αυγούστου, 1870 – 24 Σεπτεμβρίου, 1891) – (σύζυγος του Μεγάλου Δούκα Παύλου Αλεξάνδροβιτς της Ρωσίας, κόρη του Βασιλιά Γεωργίου Α΄)

Πριγκίπισσα Μαρία της Ελλάδας, Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας (3 Μαρτίου, 1876 – 14 Δεκεμβρίου, 1940) – (σύζυγος του Μεγάλου Δούκα Γεώργιου Μιχαήλοβιτς της Ρωσίας, κόρη του Βασιλιά Γεωργίου Α΄)

Πριγκίπισσα Όλγα της Ελλάδας (26 Μαρτίου, 1880 – 21 Οκτωβρίου, 1880) – (κόρη του Βασιλιά Γεωργίου Α΄)

Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Ελλάδας, Λαίδη Μπράντραμ (4 Μαΐου, 1913 – 2 Οκτωβρίου, 2007) – (κόρη του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄)

Αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης (1 Νοεμβρίου 1881 – 7 Φεβρουαρίου 1965), δεύτερος σύζυγος της Πριγκίπισσας Μαρίας της Ελλάδος

Ο πρόσφατος βανδαλισμός των τάφων

Όπως είχε γίνει γνωστό τον Σεπτέμβρη του 2020 άγνωστοι είχαν βανδαλίσει τους τάφους του Παύλου και της Φρειδερίκης και όπως είχε αναφέρει τότε η επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το γεγονός είχε γίνει αντιληπτό κατά την απογευματινή περιπολία της Αστυνομίας στον χώρο. Συγκεκριμένα, ο σταυρός που βρισκόταν πάνω στους τάφους βρέθηκε σπασμένος σε τρία τμήματα αλλά ήδη έχει υπάρξει πλήρης αποκατάστασή του και πλέον θα δεσπόζει δίπλα σε εκείνον που αναμένεται να τοποθετηθεί πάνω στον τάφο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Το νεκροταφείο στο Τατόϊ είχε αρχικά επιλεγεί από τη βασίλισσα Όλγα, μετά τον θάνατο της κόρης της Αλεξάνδρας. Εκείνη ήταν που συνέλαβε την ιδέα της ανέγερσης ενός ναού, μέσα στο κτήμα των 42.000 στρεμμάτων σήμερα στη Δεκέλεια, 15 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Η εκτέλεση του σχεδίου δεν έγινε, όμως, παρά το 1899. Αρχιτέκτοντας του ναού ήταν ο Αναστάσιος Μεταξάς, στον οποίο ο Βασιλεύς Γεώργιος Α’ είχε αναθέσει να μιμηθεί αθηναϊκό ναό του ΙΒ αιώνα. Έκτοτε καθιερώθηκε ως τόπος ταφής όλων των μελών της οικογένειας. Πιο συγκεκριμένα, εκεί βρίσκονται οι τάφοι 22 μελών της δυναστείας Γλυξμπουργκ. Μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς Γεώργιος Α′ και η Όλγα, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, η πριγκίπισσα Μαρία,ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης- δεύτερος συζύγος της πριγκίπισσας Μαρίας, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνο Α’, η Βασίλισσα Σοφία και ο Βασιλιάς Αλέξανδρος. Τέλος, εκεί τάφηκε ο βασιλιάς Παύλος και η συζυγός του Φρειδερίκη.

Ως ιδιώτης θα ταφεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση το πρωί της Τετάρτης (11/1) μετά από διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση ο ναός στον οποίο θα τελεστεί η κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ θα οριστεί σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένειά του.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα