Στη Σαουδική Αραβία στις 11 Μαΐου ο Τσαβούσογλου για να «ξεπαγώσει» τις διμερείς σχέσεις

Στόχος η ομαλοποίηση των σχέσεων τους, μετά τη δολοφονία του Κασόγκι το 2018 στην Κωνσταντινούπολη

Τη Σαουδική Αραβία θα επισκεφθεί  για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας , σύμφωνα με αξιωματούχους του Reuters, καθώς η Άγκυρα επιταχύνει τις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η ρήξη στις διμερείς μετά και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στην Κωνσταντινούπολη.

Το προγραμματισμένο ταξίδι του υπουργού έρχεται μετά τις συνομιλίες της Τουρκίας αυτήν την εβδομάδα με την Αίγυπτο, μια άλλη συμμαχική δύναμη των ΗΠΑ, με στόχο επίσης την ομαλοποίηση των δεσμών μετά από χρόνια εντάσεων και αντιπαλότητας.

Οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν συμφώνησαν την Τρίτη να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον ομόλογο του Φαιζάλ Μπιν Φαρχάν.

«Αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα περίοδος στις μεταξύ μας σχέσεις» δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο εμπόριο, στους διμερείς δεσμούς και σε περιφερειακά ζητήματα, όπως η σύγκρουση στη Λιβύη.

«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας τους μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη το 2018, για την οποία η Άγκυρα κατήγγειλε δημοσίως την εμπλοκή του Ριάντ», σημειώνει το δίκτυο Al Jazeera.

Σήμερα, ωστόσο, οι σχέσεις των δυο πλευρών μπορεί να βελτιωθούν μέρει λόγω της συμφωνίας αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων του Κατάρ και του τετραμελούς μπλοκ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας το οποίο είχε επιβάλει εμπάργκο στην Ντόχα το 2017.

«Εάν οι δύο χώρες θεωρούν ότι το κράτος του Κατάρ μπορεί να έχει κάποιο διαμεσολαβητικό ρόλο, τότε είμαστε πρόθυμοι να το πράξουμε. Είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξουν φιλικές σχέσεις μεταξύ αυτών των χωρών», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Κατάρ Μουτλάκ αλ-Καχτάνι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών συναντήθηκαν αργότερα σε διάσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Νίγηρα, μετά την οποία ο Τσαβούσογλου έγραψε στο Twitter ότι η συνεργασία τους θα «ωφελήσει όχι μόνο τις χώρες μας, αλλά και ολόκληρη την περιοχή μας».

Το άτυπο μποϊκοτάζ το οποίο επέβαλε το Ριάντ μείωσε τις τουρκικές εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία σε περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, από 852 εκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με τα τουρκικά στοιχεία. Την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία αυξήθηκαν από 430 εκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα