Στη Βουλή η τροπολογία Χαρίτση για το “βόλεμα” Κουντουρά και Δανέλλη στην Ευρωβουλή

Εν ενεργεία βουλευτές δεν θα χρειάζεται να παραιτηθούν προκειμένου να κατέλθουν υποψήφιοι για την Ευρωβουλή.

Έρχεται εντός της ημέρας στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία αίρεται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του εν ενεργεία βουλευτή με εκείνη του υποψηφίου ευρωβουλευτή, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι εν ενεργεία βουλευτές δεν θα χρειάζεται να παραιτηθούν προκειμένου να κατέλθουν υποψήφιοι για την Ευρωβουλή.

Το θέμα συζητήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Κοινοβούλιο και όπως αναφέρθηκε θα προωθηθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που μπαίνει αύριο στην Ολομέλεια.

Στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι αντίστοιχο κώλυμα δεν υπάρχει για όποιον βουλευτή θελήσει να είναι υποψήφιος στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση αλλά ούτε σε νομοθεσίες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πολιτική αξία της τροπολογίας αυτής αποτιμάται υψηλότερα για την κυβέρνηση αφού μετά την ψήφισή της θα μπορούν να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση και είχαν εκλεγεί με άλλα κόμματα, χωρίς να επηρεαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, αναμένεται ότι θα οριοθετείται η παραίτηση εκείνων που θα εκλεγούν στην Ευρωβουλή.

Κυβερνητικοί κύκλοι υπενθυμίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε 40 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές του 2014 στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών, καταργώντας τη λίστα και καθιερώνοντας τον σταυρό προτίμησης. Το σχετικό νομοσχέδιο ήρθε στις Επιτροπές 1 έως 3 Απριλίου του 2014, στις 9 και 10 συζητήθηκε και ψηφίστηκε στην Ολομέλεια, στις 11 Απριλίου δημοσιεύθηκε στην ΦΕΚ και στις 25 Απριλίου διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές.

Η σχετική τροπολογία αφορά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ή εφόσον είναι τελικά υποψήφιοι και την Έλενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη, αλλά και βουλευτές άλλων κομμάτων, όπως π.χ. τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου της ΝΔ.

Ειδικά για την περίπτωση των Κουντουρά και Δανέλλη, παραίτησή τους τώρα θα σήμαινε ότι η έδρα της πρώτης θα πήγαινε στους ΑΝΕΛ και η έδρα του δεύτερου στο Ποτάμι.

Διακομματική σύσκεψη για τη διαδικασία των ευροεκλογών διεξήχθη το πρωί υπό το υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για σειρά θεμάτων. Πληροφορίες εν τω μεταξύ δεν αποκλείουν να κατατεθεί κι άλλη τροπολογία του Εσωτερικών στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες .

Διαβάστε επίσης