Στη Βουλή ο φάκελος για το C4I

Στη Βουλή διαβιβάστηκε χθες ο φάκελος της δικογραφίας για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i.

Η δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης αναμένεται να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια την προσεχή εβδομάδα σύμφωνα με το newsbomb.gr.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, το διαβιβαστικό για την υπόθεση C4i αναφέρει το όνομα του Γιάννου Παπαντωνίου και τονίζει ότι το αδίκημα τελέστηκε κατά μόνας ή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Ωστόσο, η δικογραφία πιθανώς να περιέχει και άλλα ονόματα πολιτικών.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας και Οικονομικών, είναι προφυλακισμένος, μαζί με τη σύζυγό του στις φυλακές Κορυδαλλού, για το σκάνδαλο με τις μίζες στο ΥΠΕΘΑ.

Από τη στιγμή λοιπόν, που θα ανακοινωθεί η δικογραφία στην Ολομέλεια θα ακολουθήσουν οι παρακάτω διαδικασίες:

Αρχικά, η δικογραφία, που σύμφωνα με πληροφορίες αποτελείται από τα διαβιβαστικά έγγραφα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς τη Βουλή και τη δικογραφία που έχει έρθει σε ηλεκτρονική μορφή, θα είναι διαθέσιμη σε ενημέρωση των κομμάτων.

Στη φάση αυτή, δύο είναι τα ενδεχόμενα: ή να δοθούν αντίγραφα της δικογραφίας στα κόμματα (εάν δεν είναι απόρρητου χαρακτήρα τα έγγραφα προανάκρισης που είναι σε εξέλιξη στην δικαιοσύνη ) ή εάν είναι τέτοια απόρρητα τα έγγραφα, όπως έγινε με τη δικογραφία της Novartis, για να διασφαλιστεί η διατήρηση του απόρρητου της δικαστικής έρευνας, η δικογραφία να «ανοιχτεί « στην αίθουσα 168 της Βουλής, όπου οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές των κομμάτων και οι εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί θα μπορούν να την διαβάσουν, να κρατήσουν σημειώσεις, αλλά όχι να πάρουν με οποιοδήποτε τρόπο αντίγραφα ή μέρος της δικογραφίας.

Ακολούθως, εάν κάποιο κόμμα κρίνει ότι θα πρέπει να σχηματιστεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα της δικογραφίας, θα πρέπει να υποβάλει σχετικό αίτημα. Η υποβολή του αιτήματος σύστασης εξεταστικής επιτροπής απαιτεί τουλάχιστον 60 υπογραφές, ενώ το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής 30.

Το θέμα πάντως της σύμβασης προμήθειας του συστήματος C4i, είχε εξεταστεί ως ενότητα διεξοδικά της εξεταστικής επιτροπή της Siemens, το 2010-2011. Τότε είχαν καταθέσει τόσο οι πρώην υπουργοί που είχαν συνάψει τη σύμβαση (Σκανδαλίδης, Παπαντωνίου και Χρυσοχοΐδης) όσο και οι μετεγενέστεροι υπουργοί που είχαν με αποφάσεις τροποποιήσει τις συμβάσεις.

Τότε η Εξεταστική Επιτροπή είχε διατυπώσει ότι υπήρχαν ενδείξεις για ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά στο πόρισμα που έφτασε στην Ολομέλεια τελικά δεν υπήρξε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα