Στημένη η «κατσάδα» του Αλέξη για Παππά

Τσακαλώτος και Φίλης άσκησαν πραγματική κριτική, ενώ οι υπόλοιποι αρκέστηκαν να δείξουν στον Τσίπρα ποιος είναι περισσότερο φίλος με τον Παππά με στόχο τα οφίτσια της επόμενης ημέρας

Στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος έχουν μείνει «ιστορικές» οι… μονομαχίες μικρομεσαίων ομάδων τις τελευταίες αγωνιστικές όπου για να φέρουν τη βολική ισοπαλία και να μοιραστούν τους βαθμούς της σωτηρίας έφταναν να παίζουν παράλληλο ποδόσφαιρο.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε αυτά τα ντέρμπι πρωταγωνίστησαν ο Απόλλωνας, ο Αθηναϊκός, η Παναχαϊκή και άλλες ομάδες του ίδιου βεληνεκούς. Τι δουλειά έχουν οι συμπαθείς ομάδες και τα προσυμφωνημένα αποτελέσματα (συνήθως ισοπαλίες και μάλιστα λευκές δίχως τέρματα για να μη γίνει κάποιο λάθος) με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Παππά και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ; Πολύ απλά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πολλάκις έχει δηλώσει ποδοσφαιρόφιλος, αντέγραψε την… τακτική των μικρομεσαίων ομάδων και πήγε σε μία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με απόλυτο στόχο να προστατεύσει τον φίλο του, Νίκο Παππά. Τον άδειασε προσεχτικά, ο Παππάς ανέλαβε την ευθύνη, κι έκλεισε τη συνεδρίαση αφήνοντας όσους ζητούν απομάκρυνση Παππά να μοιάζουν ως γραφικοί λόγω της εσωκομματικής κόντρας.

Πιο στημένη κατσάδα δεν πρέπει να έχει υπάρξει στην ελληνική πολιτική ιστορία. Λογικά, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ οι συμμετέχοντες, που ανήκουν στην παλιά φρουρά και στους «53» θα αναρωτήθηκαν τι ακριβώς ενώνει τον Τσίπρα και τον Παππά. Είναι μόνο η φιλία από παλιά, ή κρύβεται και τίποτε άλλο; Και οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ διάβασαν και όσα έγραψε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και προβληματίστηκαν ακόμη περισσότερο.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής μέσω μηνύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Όταν εγώ έλεγα ότι ο Παππάς κινείται με όρους Μαφίας, αλλά ακόμη και η Μαφία έχει κανόνες, έσπερνα την διχόνοια… Η Ελλάδα δεν είναι μαγαζάκι. Ειδικό Δικαστήριο». Ο προβληματισμός έχει ενταθεί μεταξύ των «53» και των ιστορικών στελεχών, οι οποίοι έχουν πληροφορηθεί ότι ο Σάμπυ Μιωνή έχει κι άλλα ηχογραφημένα ντοκουμέντα με συνομιλίες και με άλλους υπουργούς. Εξάλλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συλλογή του επιχειρηματία υπάρχουν συνομιλίες όχι μόνο με το Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και με τον τότε γενικό γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κι αργότερα υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη (θεωρείται κομάντο του Τσίπρα), αλλά και με τον εξάδελφο Γιώργο Τσίπρα (τότε Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών). Και στην Κουμουνδούρου τρέμουν μήπως έχουν κι άλλοι μιλήσει με τον Σάμπυ Μιωνή.

Στην πραγματικότητα, η έκκληση που έκανε ο κ. Τσίπρας προς τα στελέχη του κατά την εισηγητική του ομιλία στο ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ήταν κάλεσμα προς τους αντιφρονούντες να κατεβάσουν τους τόνους. Και η ηγετική ομάδα θεώρησε ότι η θεατρική παράσταση θα ολοκληρωνόταν με την… αυθόρμητη αυτοκριτική του Νίκου Παππά. «Λάθη ύφους και ουσίας έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι’ αυτό την ευθύνη», τόνισε ο κ. Παππάς, θεωρώντας ότι κάπου εκεί έληξε το θέμα.

Δεν είναι όμως έτσι, καθώς οι αντιδράσεις που ακολούθησαν έδειξαν στον κ. Τσίπρα ότι δεν αρκεί το βελούδινο άδειασμα. Ακόμη και η κοινή ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν κλείνει την υπόθεση.

Ο Σάμπυ Μιωνή και οι απειλές για νέες αποκαλύψεις προκαλούν αναταραχές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή κριτική

Αυτοί που σήκωσαν τους τόνους ήταν ο Νίκος Φίλης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και πολύ λιγότερο ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έχει υποστεί τα πάνδεινα ως γραμματέας από το εξωθεσμικό σύστημα των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ, τα νήματα του οποίου κινεί ο Νίκος Παππάς.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν ο πιο επιθετικός: «Εγώ υπό αυτές τις συνθήκες, σε κυβέρνηση δεύτερης φοράς αριστεράς, δεν πρόκειται να συμμετάσχω». Το χάος που χωρίζει τους Τσακαλώτο – Παππά είναι ανυπέρβλητο εδώ και χρόνια και γι’ αυτό δεν προκάλεσε εντύπωση σε κανέναν ότι ο επικεφαλής των «53» εμφανίστηκε ο πιο οξύς από όλους. Από την πλευρά του, ο Νίκος Φίλης άσκησε κριτική, επισημαίνοντας ότι το θέμα που προκλήθηκε και η ζημία στο κόμμα δεν είναι επικοινωνιακό. Υπάρχει και ουσία. Ο κ. Φίλης φέρεται να είπε ότι «δεν φταίνε οι εχθροί μας, αν δίνουμε λαβές για να τις αξιοποιήσουν εναντίον μας».

Στο πλαίσιο των εσωκομματικών συσχετισμών, η Ρένα Δούρου (καίγεται για να γίνει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε τον Νίκο Παππά, λέγοντας ότι «έχουμε απέναντί μας ένα κτηνώδες καθεστώς, εάν δεν το συνειδητοποιήσουμε, τότε θα έλθει σιγά-σιγά η σειρά όλων». Προφανώς η κ. Δούρου έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της και τις δικαστικές περιπέτειες που έχει μπροστά της για τους νεκρούς σε Μάτι και Μάνδρα.

Ο Φώτης Κουβέλης θέλησε να το παίξει Νέστορας με τη φράση «να είμαστε όλοι προσεκτικοί». Ως αστικό μύθο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη διαρροή, ότι η παρέμβαση του Κουβέλη θεωρήθηκε από τους συμμετέχοντες ως χρόνος διακοπής.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, που ξέρει από ίντριγκες, στήριξε Παππά, ώστε να πειστεί ο Τσίπρας να τον κάνει γραμματέα.

Τέλος, τα «ορφανά» του Άκη Τσοχατζόπουλου (δεν θα τους ήξερε ο θυρωρός χωρίς τον καταδικασμένο για μίζες μέντορά τους), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νίκος Μαδεμλής, μόνο που δεν χειροκρότησαν τον Παππά.

Το επόμενο θέατρο της αντιπαράθεσης αναμένεται να στηθεί σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, όπου αναμένονται τα επίσημα βαφτίσια του και η μετονομασία σε «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία». Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι κι εκεί αναμένονται αντιδράσεις. Ήδη η ομάδα των «8» που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. και ανήκουν μεταξύ των εκσυγχρονιστών στάθηκαν σφόδρα επικριτικά απέναντι στον Νίκο Παππά. Οι «8» είναι οι Νίκος Μπίστης, Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μουζέλης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Δημήτρης Χαλαζωνίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Η απάντηση Παππά (μέσω Λακόπουλου)

Ο Ν. Παππάς, πάντως, δεν κάθεται ήσυχος. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Δεν είναι τέτοιος ο χαρακτήρας του. Γι’ αυτό και μέσω του Γιώργου Λακόπουλου έδωσε απάντηση στην κριτική των «53» και των ιστορικών στελεχών, μέσω άρθρου του δημοσιογράφου που προτρέπει τον Τσίπρα να προχωρήσει σε νέο κόμμα από την αρχή με αυτοοργάνωση. Και μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος αναφέρει: «Ματαιοπονεί ο Αλέξης Τσίπρας. Η τράπουλα είναι σημαδεμένη. Το κάστρο έχει πέσει από μέσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σύστημα υστέρησης και οπισθοδρόμησης. Με πολλές μετριότητες, σαλεμένους και αντιευρωπαϊστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ παράγει και αυτοκαταναλώνει τοξικότητα. Οι φωτισμένοι, οι σώφρονες και όσοι κατανοούν ποιος είναι ο ρόλος της σύγχρονης Αριστεράς χάνονται στη Βαβυλωνία των ανερμάτιστων». Πάντως, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, εάν ο κ. Τσίπρας ακολουθήσει τις συμβουλές του δημοσιογράφου, ο κ. Παππάς δεν έχει καμία θέση στο νέο κόμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα