Στην αφετηρία οι τράπεζες για το δισκοπότηρο των €13 δισ.

Ο στόχος για μείωση των «κόκκινων» δανείων και το στοίχημα της χρηματοδότησης βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων μέσω των δανειακών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Με το «καλημέρα» της δεύτερης εβδομάδας του Φεβρουαρίου οι ελληνικές συστημικές τράπεζες σάλπισαν προσκλητήριο στους επιχειρηματικούς πελάτες τους που επιθυμούν να δανειοδοτηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ),να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Σχεδόν ταυτόχρονα τα τραπεζικά επιτελεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο δανειοδοτικό σκέλος τού «Ελλάδα 2.0» (σ.σ. οι τέσσερις συστημικές Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ΕΙΒ-Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και EBRD-Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και οι εμπορικές Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα) ανακοίνωσαν τη… διαθεσιμότητά τους ως προς τη χορήγηση των 12,73 δισ. ευρώ που αναλογούν στις δανειακές χορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης (τα υπόλοιπα 18,43 δισ. ευρώ αφορούν σε επιδοτήσεις).

Τα λεφτά είναι αναμφίβολα πολλά και με δεδομένη την ανάγκη των τραπεζών να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι να εκπνεύσει το 2022 η ασφαλής (στο μέτρο του δυνατού) πιστωτική επέκταση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το ζητούμενο για τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Εξ ου και η πρεμούρα των τραπεζών να ακτινογραφηθούν με ακρίβεια τα επενδυτικά projects που θα κατατεθούν ώστε αυτά να είναι βιώσιμα και να μπορέσουν να «βγάλουν» τα… δανεικά τους.

Αγώνας δρόμου…

Υπό αυτό το πρίσμα θα δούμε να εξελίσσεται –ήδη έχει αρχίσει– ένας επικοινωνιακός αγώνας δρόμου για τις τράπεζες, προκειμένου να ενημερώσουν το «αγοραστικό» κοινό τους για τις επενδυτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες που δίνει το Ταμείο Ανάπτυξης και να προμοτάρουν στους επιχειρηματικούς πελάτες τους το πώς αυτές οι ευκαιρίες, δηλαδή με ποιους όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις, μπορούν να αξιοποιηθούν.

Ας μην ξεχνάμε πως όταν μιλάμε για τον προς διάθεση δανειοδοτικό «κουμπαρά» του Ταμείου Ανάκαμψης, μιλάμε επί της ουσίας για μία σπάνια ευκαιρία «ζεστού» και κυρίως φθηνού χρήματος που θα πέσει στην αγορά με όρους εξαιρετικά ελκυστικούς, αφού και με βάση τα όσα προβλέπονται στους σχετικούς όρους κάθε επενδυτικό σχέδιο δύναται να λάβει προνομιακό δάνειο έως 50% του επενδυτικού του κόστους, από πόρους του Ταμείου με σταθερό επιτόκιο 0,35% και αποπληρωμή σε έως 15 χρόνια.

Η χρηματοδότηση του υπόλοιπου 50% πέφτει στις πλάτες των τραπεζών σε ποσοστό τουλάχιστον 30% και σε αυτές των επενδυτών τουλάχιστον στο 20%.

Πού θα «παιχτεί» ο ανταγωνισμός  

Αυτά ως προς τα διαδικαστικά και τη «βιτρίνα» του θέματος. Διότι στο… back office της διαδικασίας το στοίχημα που καλείται να κερδίσει κάθε τράπεζα έναντι του ανταγωνισμού απαιτεί περισσότερα «ταλέντα».

Αυτοί που γνωρίζουν καλά την τραπεζική αγορά και το πώς θα λειτουργήσει η δανειοδοτική κάνουλα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εξηγούν ότι θα πρέπει οι τράπεζες να λειτουργήσουν ως all around μέντορες των επιχειρηματικών πελατών τους, ξεκινώντας από τις οδηγίες για τη σύνταξη του φακέλου υποβολής αίτησης, συνεχίζοντας με την υποστήριξη στην προετοιμασία του επενδυτικού φακέλου, αλλά και την καθοδήγηση των επενδυτών καθ’ όλη τη διάρκεια που θα υλοποιείται η επιλέξιμη επένδυση. Κρίσιμο στοιχείο; Ότι όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν με διαδικασίες διαφάνειας αλλά όχι γραφειοκρατίας, τουτέστιν απλά και με ταχύτητα διεκπεραίωσης.

Οι πρώτες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θέλουν τα τραπεζικά επιτελεία να έχουν «βολιδοσκοπήσει» μέχρι στιγμής περί τις 3.000 πελάτες.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα «τρέξουν» τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι έτοιμη στις αρχές Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες συμβασιοποιήσεις.

Τι θα θεωρηθεί επιτυχία; Μέχρι να μας… αποχαιρετήσει το 2022 να έχουν πέσει οι υπογραφές σε συμβάσεις συνολικού ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ και να έχουν εκταμιευτεί περί τα 400 εκατ. ευρώ. Η εκταμίευση των διαθέσιμων κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την υλοποίηση των επιλέξιμων επενδύσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 26η Αυγούστου 2026.

Φυσικά, η μέγιστη επιτυχία που αφορά και πολιτικά την κυβέρνηση θα είναι αυτή η χρηματοπιστωτική συνθήκη να λειτουργήσει ευεργετικά για την πραγματική οικονομία της χώρας. Να φτάσει, δηλαδή, το αναπτυξιακό μέρισμα εμμέσως πλην σαφώς και στις τσέπες των νοικοκυριών.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να χρηματοδοτηθούν επιλέξιμες επενδύσεις στις εξής «θεματικές»: 1) Πράσινη μετάβαση. 2) Ψηφιακός μετασχηματισμός. 3) Καινοτομία – έρευνα και ανάπτυξη, 4) Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, και 5) Εξωστρέφεια.

Και «κουμπαράς»-μαμούθ 6,5 δισ. ευρώ για «κορωνό-πληκτες» επιχειρήσεις

Τη συνεργασία, εξάλλου, των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, εν προκειμένω της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, με τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα πρέπει να… ευλογούν οι εγχώριες επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τον κορωνοϊό, καθώς ανοίγει για αυτές ο δρόμος της χρηματοδότησης από έναν κουμπαρά-μαμούθ της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ.

Αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο του νέου προγράμματος του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, όπου εγγυήσεις συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ που παρέχονται από τον Όμιλο της ΕΤΕπ στα προαναφερόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα βοηθήσουν εταιρείες με βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια να ανακάμψουν από τα επιχειρηματικά «τραύματα» που προκάλεσε η επέλαση της Covid-19.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά στις αρχές της εβδομάδας, πρόκειται για τις πρώτες συμβάσεις εγγυήσεων που υλοποιεί η ΕΤΕπ στην Ελλάδα και τις πρώτες συναλλαγές μέσω τραπεζών που στοχεύουν και στην ενίσχυση της πρόσβασης μεγάλων εταιρειών σε χρηματοδότηση, διευρύνοντας έτσι το εύρος στήριξης της ΕΤΕπ στην πραγματική οικονομία της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα