Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση με φόντο το «αντάρτικο» της Εκκλησίας

«Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», τονίζει η κυβερνητική απάντηση προς την Ιερά Σύνοδο που θέλει ανοιχτές τις εκκλησίες εν μέσω lockdown

Σε σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ηγεσία της Εκκλησίας έχει εξελιχθεί τις τελευταίες ώρες μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να θέλει να μείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες παρά τα νέα περιοριστικά μέτρα για τα Θεοφάνεια.

«Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί» απαντά η κυβέρνηση στο «αντάρτικο» της Εκκλησίας.

Η κυβέρνηση αντιδρώντας στις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εκφράζει την ελπίδα η Εκκλησία να «αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε».

Αναλυτικά η κυβερνητική απάντηση:

Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων.

Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

Τι θεώρησε casus belli η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Νωρίτερα να θυμίσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τάχθηκε κατά της απόφασης της κυβέρνησης για τα νέα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των ιερών ναών.

Αυτό που θεωρήθηκε casus belli από την Εκκλησία είναι ότι ενώ τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στους ναούς τηρήθηκαν όπως λένε όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, τώρα η κυβέρνηση ξαναβάζει λουκέτο στις εκκλησίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα