Στην αντεπίθεση οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Από Δευτέρα τα σπουδαία, είπαν με ένα στόμα μια φωνή Σκουρλέτης, Σταθάκης και Φάμελλος στην από κοινού συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσιάστηκε η τροπολογία του πρώτου, υπουργού Εσωτερικών, για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. «Από Δευτέρα», επανέλαβε αρκετές φορές και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και το ερώτημα που μένει αναπάντητο δεν είναι αν θα είναι από Δευτέρα (σ.σ. δεν θα είναι), αλλά ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με τον τρόπο που παρουσίασαν τη νέα πολιτική της κυβέρνησης οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί, ο ανυποψίαστος πολίτης θα περιμένει τη Δευτέρα το πρωί τις πρώτες φωτογραφίες, ένα πλάνο στην τηλεόραση, κάτι που να δείχνει ένα αυθαίρετο να κατεδαφίζεται. Και να μην είναι η μάντρα στη Χαλκιδική που σερνόταν ως υπόθεση επί χρόνια.

Φυσικά, οι τρεις υπουργοί παρουσίασαν την καλύτερη δυνατόν εικόνα για τον σχεδιασμό τους. Μόνο που η πραγματικότητα απέχει χιλιόμετρα. Γιατί οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είναι έτοιμοι να περάσουν στην αντεπίθεση, μολονότι οι νόμοι είναι ξεκάθαροι. Αλλά ουδείς μπορεί να απαγορεύσει στον οποιοδήποτε να μην υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον της (αργοκίνητης) Δικαιοσύνης. Πόσω δε που από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζεται πως δεν θα εξαιρεθεί κανένα αυθαίρετο.

Εξηγούν επιπλέον πως η πληρωμή ΕΝΦΙΑ δεν διασώζει κανέναν, ούτε φυσικά και η σύνδεση με τα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας. «Πλήρωναν μια υπηρεσία που απολάμβαναν. Αυτό δεν τους νομιμοποιεί», ξεκαθαρίζεται με κατηγορηματικό τρόπο. «Και με τον ΕΝΦΙΑ;» είναι το επόμενο ερώτημα. «Ο ΕΝΦΙΑ είναι αυτό που λέει το ίδιο του το όνομα:  φόρος ιδιοκτησίας ακινήτου. Αν έχεις ακίνητο τον πληρώνεις, αν όχι δεν τον πληρώνεις. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Θα διασωθούν μόνο εκείνα που έχουν νομιμοποιηθεί με παλαιότερους νόμους και δεν βρίσκονται σε περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος», απαντούν γνωρίζοντες το θέμα.

Ποια θα γκρεμίσουν οι μπουλντόζες;

Και το ερώτημα παραμένει: ποια θα κατεδαφιστούν από τη Δευτέρα; Η ελπίδα της κυβέρνησης είναι εκείνα για τα οποία υπάρχουν ήδη τα πρωτόκολλα. Και πρόκειται για περίπου 2.000 ακίνητα!

«Στη χώρα μας υπάρχει ένα ξεκάθαρο και σαφές πλαίσιο για τις κατεδαφίσεις, οι πολίτες έχουν δικονομική προστασία. Δηλαδή, από τη στιγμή που θα υποβληθεί σε βάρος τους μήνυση για κάποιο αυθαίρετο, μπορούν να καταφύγουν δικαστικά και όταν και εφόσον η υπόθεση αυτή τελεσιδικήσει, όταν δηλαδή η Δικαιοσύνη εξετάσει όλες τις παραμέτρους της φερόμενης ως αυθαιρεσίας, βγαίνουν αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαιρέτων», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκος Μπόκαρης μιλώντας στον RealFm 97,8.

 «Στην Αττική υπάρχουν χονδρικά 2.000 αποφάσεις για κατεδάφιση αυθαιρέτων που αφορούν και σε δασικά αυθαίρετα. Αυτές είναι τελεσίδικες. Συνεπώς η πολιτεία θα έπρεπε ήδη να τα έχει κατεδαφίσει», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δασολόγων.

Τέλος, αναφερόμενος στους δασικούς χάρτες υποστήριξε ότι «προχώρησαν σε αρκετά μεγάλο ποσοστό τους, αλλά προχώρησαν με κάποιες εξαιρέσεις. Αν δείτε τον χάρτη των καμένων στην Ανατολική Αττική, έχει μέσα και τις οικιστικές πυκνώσεις. Δηλαδή και το Μάτι είχε προβλήματα και το Κόκκινο Λιμανάκι είχε προβλήματα. Η περιοχή που κάηκε είναι μια μικρογραφία όλης της Ελλάδας».

Μεταβατικό διάστημα…

Με την τροπολογία εισάγεται, για ένα μεταβατικό διάστημα (μέχρι να ενεργοποιηθεί πλήρως ο νέος θεσμός των Παρατηρητηρίων Δόμησης), μια παράλληλη διαδικασία σε σχέση με την ισχύουσα, όσον αφορά στην ταυτοποίηση αυθαίρετων και στην κατεδάφισή τους. Αυτή η παράλληλη διαδικασία επιτρέπει στο ΥΠΕΝ, κατόπιν ελέγχου των επιθεωρητών δόμησης του ΥΠΕΝ, να προχωρά στην έκδοση πράξης κατεδάφισης με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών). Για λόγους άμεσης εφαρμογής δεν προβλέπεται διαδικασία διοικητικών ενστάσεων αλλά απευθείας προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ σε 15 ημέρες η πράξη κατεδάφισης γίνεται άμεσα εκτελεστή. Η διαδικασία αφορά αποκλειστικά περιοχές που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, κτίρια που είναι ετοιμόρροπα, αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500μ. από τον αιγιαλό (όπως ήδη προβλέπεται στη νομοθεσία από την εποχή Τρίτση) και σε ρέματα.

Παράλληλα, ενισχύονται οι δυνατότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσει στην εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης, με την αύξηση των διαθέσιμων πόρων και μεσών. Στο πλαίσιο αυτό:

  • Διατίθενται πόροι από το Πράσινο Ταμείο αποκλειστικά για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων.
  • Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποκτά το δικαίωμα για απευθείας ανάθεση μέχρι το ποσό των 135.000 ευρώ.
  • Παρέχεται η δυνατότητα η εργολαβία να επεκταθεί κατά 50% εφόσον επεκταθεί το φυσικό αντικείμενο.

Από το ΥΠΕΝ έχει γίνει σαφές πως δεν έχουν καμία τύχη ακίνητα σε περιοχές όπως: Εθνικοί Δρυμοί, υγρότοποι, περιοχές NATURA, περιοχές RAMSAR, προστατευτικά δάση, ρέματα, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι.

Η δε κατεδάφιση θα γίνει με κριτήρια που θα επιτρέπουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με βάση την επιτάχυνση που της δίνει πλέον ο νομοθέτης τη δυνατότητα να προτεραιοποιοήσει τ’ ακίνητα τα οποία θα πάνε για κατεδάφιση.

Πάντως, οι καθυστερήσεις προβληματίζουν την κυβέρνηση, για αυτό και ο Πάνος Σκουρλέτης προειδοποίησε: «Σε σχέση με τον ρόλο των Αποκεντρωμένων, σ’ εκείνες τις περιπτώσεις που έχουμε τελεσίδικες αποφάσεις και μάλιστα κάποιες έχουν και τη βαρύτητα αποφάσεων από το ΣτΕ, εάν δεν υλοποιηθούν από τη στιγμή που δεν υπάρχει το άλλοθι ότι η εργολαβία έχει λήξει, δεν έχω τα χρήματα, και άρα πρέπει να περιμένω να γυρίσει το επόμενο έτος για να ξαναεγκριθεί από τον προϋπολογισμό, αυτά όλα αυτήν τη στιγμή τα έχουμε προσπεράσει, τότε προφανώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια περίπτωση παράβασης καθήκοντος από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς και θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τις αποκεντρωμένες Υπηρεσίες, να είμαστε απόλυτα σαφείς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα