Στην Αρχή για Ξέπλυμα η υπόθεση αδειοδότησης του Αlpha

Τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σχετικά με τις άδειες των καναλιών και τη λειτουργία του ΕΣΡ κατέθεσε στην αντιεισαγγελέα ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος

Με την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προϊσταμένη της Αρχής για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος, Άννα Ζαΐρη, συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος, με σκοπό να της καταθέσει αυτοπροσώπως τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και την σχετική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σχετικά με τις άδειες των καναλιών και την λειτουργία του ΕΣΡ.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Στην ανώτατη δικαστική λειτουργό ο Ν. Νικολόπουλος παρέδωσε έγγραφα που σύμφωνα με την έρευνά του αποδεικνύουν ότι η εταιρεία ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε., διά μέσω παρένθετων εξωχώριων εταιρειών προέβαινε ανέλεγκτα σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να καλύψει τις εκτεταμένες ζημίες που παρουσίαζε σε συνεχείς ετήσιες λογιστικές χρήσεις.

Ιδιαίτερα, όμως, ο βουλευτής τόνισε στην προϊσταμένη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κα Ζαΐρη, ότι μεταβιβάζοντας ο Δ. Κοντομηνάς στην κόρη του Μ. Κοντομηνά πακέτα μετοχών των υπό διερεύνηση εταιρειών του όχι μόνο δεν κατέβαλε τους αναλογούντες φόρους δωρεάς και μεταβίβασης, αλλά παραβίασε ευθέως την υπ’ αριθμ. 269/2015 διάταξη του Οικονομικού Εισαγγελέα και την υπ’ αριθμ. 60/2015 διάταξης του 14ου Τακτικού Ανακριτή, με τις οποίες είχε απαγορευθεί στον επιχειρηματία να μεταβιβάσει οποιοδήποτε περιουσιακό του στοιχείο λόγω χρεών προς το Δημόσιο.

Πριν περάσουν 24 ώρες από τη διά ζώσης συνάντησή τους, ο Αχαιός πολιτικός απέστειλε την περασμένη Πέμπτη στην κα Ζαΐρη επιστολή με τα συνημμένα έγγραφα που της είχε αναλύσει την προηγούμενη ημέρα, τονίζοντας ότι τα εν λόγω ζητήματα αποτελούν αντικείμενο του ελέγχου που διενεργείται ως προς την προέλευση των πόρων των φερόμενων ως πραγματικών μετόχων τόσο για την απόκτηση των μετοχών όσο και για τη λειτουργία των υπό αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών, σύμφωνα με τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία και τους όρους της σε εξέλιξη προκήρυξης αδειών τηλεοπτικών σταθμών.

Τα προβληματικά σημεία

Τα σημεία που υπέδειξε ως προβληματικά και τόνισε την ανάγκη για δικαστική διερεύνηση ο ανεξάρτητος βουλευτής είναι:

1] Η νομιμότητα της μεταβίβασης την 29.6.2018, του 100% των μετοχών της offshore Alpha Media Group, μοναδικής μετόχου της Alpha Δορυφορικής Τηλεόρασης ΑΕ (ΑΔΤ), από τον έως τότε πραγματικό μέτοχο Δ. Κοντομηνά στη Μ. Κοντομηνά, φερόμενη έκτοτε ως πραγματική μέτοχος της ΑΔΤ, όταν σύμφωνα με:

α) την 296/2015 Διάταξη του Οικονομικού Εισαγγελέα, και β) την 60/2016 Διάταξη του 14ου Τακτικού Ανακριτή, απαγορεύτηκε η μεταβίβαση τίτλων και κάθε περιουσιακού στοιχείου του Δ.Κ., ενώ στο πλαίσιο της δικογραφίας Ω/2016/9 διεξάγεται σχετική προανάκριση, μεταξύ άλλων, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που αποτελεί κύριο αντικείμενο ελέγχου της Αρχής που προΐσταται η κα Ζαΐρη.

2] Η εξέταση του κατά το πόσο η φερόμενη ως πραγματικός μέτοχος Μ. Κοντομηνά διέθετε το πόθεν έσχες για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΑΔΤ, διά της Alpha Media Group, όταν όπως είναι γνωστό για το 66,66%, της υπερχρεωμένης έως και το 2008, ΑΔΤ (σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού της 31.12.2017), το RTL κατέβαλε το 2018, 125 εκατ. ευρώ.

3] Η εξέταση του αν στο πλαίσιο των σύμφωνα με τον νόμο ετήσιων ελέγχων προέλευσης των πόρων από το ΕΣΡ, για τα έτη 2016, 2017, αλλά και στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη προκήρυξης, ελέγχθηκαν τα ανωτέρω από το αρμόδιο Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ.

«Τα ανωτέρω, κυρία Πρόεδρε, έχω την εκτίμηση ότι θα συμφωνείτε κι εσείς, ότι έχουν ιδιαίτερη αξία, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο πλαίσιο της δικογραφίας Ω/2016/9, ερευνάται μεταξύ άλλων και το ζήτημα της φοροδιαφυγής εις βάρος των μετόχων της ΑΔΤ έως και το 2008 (που ήταν εταιρείες, αφενός μεν συμφερόντων του Δ. Κοντομηνά, αφετέρου δε της Μ. Κοντομηνά), ποσού 77 εκατ. ευρώ, που καταλόγισε η Δ’ ΔΟΥ το 2017 και ήδη οριστικοποιήθηκε από την Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών της ΑΔΑΕ», τόνισε ο Ν. Νικολόπουλος, αναφερόμενος σε εν εξελίξει προανάκριση που διενεργείται από τον Οκτώβριο του 2016 από τον 14ο Ανακριτή Αθηνών, σε μια ογκωδέστατη δικογραφία που ήδη αριθμεί 12 κλασέρ!

Διαβάστε επίσης