Στην Αθήνα για πρώτη φορά η απονομή των «Νόμπελ Αρχιτεκτονικής»

Νικητής ο εμπνευστής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ

Στην Αθήνα θα απονεμηθούν, για πρώτη φορά, τα βραβεία Αρχιτεκτονικής Pritzker 2023, που θεωρούνται τα «Νόμπελ Αρχιτεκτονικής».

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου στην Αθήνα, με τον αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ να λαμβάνει την υψηλότερη διάκριση της αρχιτεκτονικής.

Ο Τσίπερφιλντ είναι γνωστός για τις μεταμορφώσεις ιστορικών κτιρίων, όπως είναι τα μουσεία, σε κομψούς, μοντέρνους χώρους. Η κριτική επιτροπή των βραβείων Αρχιτεκτονικής Pritzker χαιρέτισε την ικανότητά του να μένει «μακριά από τις τάσεις».

«Εύστοχος αλλά ισχυρός, συγκρατημένος αλλά κομψός, είναι ένας παραγωγικός αρχιτέκτονας που είναι ριζοσπαστικός στην εγκράτειά του, επιδεικνύοντας το σεβασμό του για την ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ τιμά τα προϋπάρχοντα δομημένα και φυσικά περιβάλλοντα, καθώς επαναπροσδιορίζει τη λειτουργικότητα και την προσβασιμότητα νέων κτιρίων και ανακαινίσεων μέσω ενός διαχρονικά μοντέρνου σχεδιασμού που αντιμετωπίζει τις κλιματικές επείγουσες ανάγκες, μεταμορφώνει τις κοινωνικές σχέσεις και αναζωογονεί τις πόλεις».

Ο Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ δήλωσε συγκλονισμένος για την «εξαιρετική τιμή», τονίζοντας ότι θεωρεί «αυτό το βραβείο ως ενθάρρυνση για να συνεχίσω να στρέφω την προσοχή μου όχι μόνο στην ουσία της αρχιτεκτονικής και τη σημασία της, αλλά και στη συμβολή που μπορούμε να έχουμε ως αρχιτέκτονες για να αντιμετωπίσουμε τις υπαρξιακές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής ανισότητας».

Η πρόταση που επελέγη «συγκεντρώνει τα στοιχεία της ευρηματικής σχέσης μεταξύ του παλαιού και του νέου κτιρίου, της ποιότητας της χωρικής εμπειρίας, της ευαισθησίας προς τις προγραμματικές και μουσειολογικές-μουσειογραφικές προκλήσεις, της πολεοδομικής ένταξης στον ιστό της πόλης και της πρωτοπόρας επίλυσης θεμάτων βιωσιμότητας και περιβαλλοντικού σχεδιασμού», ανέφερε η ανακοίνωση που είχε εκδοθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Λίγες ημέρες μετά, στα μέσα Φεβρουαρίου, σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι μακέτες για την επέκταση.

Κατά την ομιλία του, ο Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ εξήγησε ότι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δύο διαφορετικές προκλήσεις… «Ο πρώτος στόχος ήταν οι περισσότεροι και καλύτεροι χώροι, ο δεύτερος, και σαφώς πιο δύσκολος, ήταν να δημιουργήσουμε πιο ισχυρές σχέσεις μεταξύ μουσείου και πόλεως», δήλωσε.

Η απονομή του βραβείου Αρχιτεκτονικής Pritzker 2023 θα τελεστεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο και μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, την παραχώρηση των οποίων ενέκριναν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι όροι παραχώρησης καθιστούν σαφές ότι οι συμμετέχοντες καλούνται να κινούνται εκτός των περισχοινίσεων των μνημείων και σε απόσταση ασφαλείας από αυτά. Παράλληλα, ο οποιοσδήποτε εξοπλισμός θα πρέπει να μεταφερθεί με τα χέρια, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα παρουσίας και κίνησης οχήματος εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι των βραβείων Αρχιτεκτονικής καλούνται να λάβουν την απαιτούμενη αδειοδότηση για το προσωρινό κλείσιμο του χωματόδρομου Αστεροσκοπείου, περιλαμβανομένης και της σχετικής άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στον χώρο κρίνεται απαραίτητη η παρουσία πυροσβεστικού οχήματος και ασθενοφόρου.

Επιπλέον, οι διοργανωτές καλούνται να καταβάλουν το ανάλογο κόστος απώλειας εσόδων, καθώς ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει για κάποιες ώρες κλειστός.

Ευθύνη των αρμοδίων των βραβείων είναι η ασφάλεια των προσκεκλημένων και φυσικά η καθαριότητα του χώρου κατά την εκδήλωση. Να σημειωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί και δείπνο κατά μήκος της εξωτερικής κοινοστοιχίας και του ανδήρου της Στοάς του Αττάλου. Η εξαίρεση αυτή γίνεται λόγω της σπουδαιότητας των βραβείων Pritzker.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα