Στην δημοσιότητα έδωσε το ΥΠΕΘΑ την συμφωνία για τα τεθωρακισμένα

Ποια θα δώσουμε στην Ουκρανία, τι θα παραλάβουμε

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων που προηγήθηκαν και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.

Τι προηγήθηκε

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς το μεσημέρι της Τρίτης συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα. Ο Γερμανός καγκελάριος προσέθεσε ότι αντίστοιχες συμφωνίες συνεργασίας θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες.

Η Ελλάδα πρόκειται να ανταλλάξει τα παρωχημένα (σοβιετικά) ΒΜΡ-1 με τα γερμανικά Marder 1A3/5.\

Τα ΒΜΡ-1, πρωτοεμφανίστηκαν το 1973 στο πεδίο μάχης, στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Η Ελλάδα διαθέτει τέτοια οχήματα τα οποία παρότι υπέστησαν σημαντικές μετατροπές, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα συντηρησιμότητας, ενώ η δυνατότητα επιβίωσής τους στο πεδίο της μάχης είναι πλέον πολύ μικρή.

Το γερμανικής κατασκευής Marder 1A3/5 – αν κι επίσης παλαιάς σχεδίασης – εντούτοις είναι πολύ ανώτερο σε σχέση με το ΒΜΡ-1, και προσφέρει ανώτερη προστασία στους επιβαίνοντες στρατιώτες. Μηχανολογικά έχει πολλές ομοιότητες (κινητήρας, κιβώτιο μετάδοσης) με τα Leopard 1 που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό, συνεπώς αναμένεται να ενταχθούν σύντομα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στον ελληνικό στρατό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα