«Στην Ελλάδα χτυπά μια κοινωνική ωρολογιακή βόμβα»

Οι ιστορίες από την Ελλάδα του σήμερα «θαμπώνουν» το κυβερνητικό αφήγημα για το… τέλος της εποχής των Μνημονίων. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν την ημερολογιακή ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, τα γερμανικά ΜΜΕ ασχολούνται εκτενώς με τη χώρα μας.

Μέσα από μία σειρά άρθρων, αναλύσεων και ρεπορτάζ, γίνεται απολογισμός της κατάστασης που επικρατεί μετά από 9 χρόνια εξοντωτικής λιτότητας. Μεγάλο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν οι εξιστορήσεις ατόμων της διπλανής πόρτας, που τα όσα αφηγούνται καμία σχέση δεν έχουν με την εικόνα που θέλει να δώσει η κυβέρνηση.

Οι Έλληνες, που κατοικούν σε υποβαθμισμένα προάστια των Αθηνών, και μιλούν στον αρθρογράφο της εφημερίδας «Mannheimer Morgen», αναδεικνύουν την πραγματική κατάσταση. «Η γυναίκα δούλευε στο σουπερ-μάρκετ Ατλάντικ, που έκλεισε. Τώρα μένει με τη μητέρα της και κερδίζει 380 ευρώ το μήνα σε ένα κατάστημα γρήγορης εστίασης. Ένας άλλος δούλευε 32 χρόνια στα πλοία, μέχρι ότου η ναυτιλιακή εταιρεία φαλίρισε. Τώρα κανείς δεν απασχολεί έναν ναυτικό σε τέτοια ηλικία. Στα χαρτιά αναφέρεται ότι η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση» επισημαίνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει:

«Από το 2017 η οικονομία μπήκε και πάλι σε κίνηση, αν και με ασθενικό ρυθμό. Η ανεργία μειώθηκε. Με αυτά τα στοιχεία δεν βγαίνει κάποια ασφαλής εικόνα, γιατί όλο και περισσότεροι απασχολούνται με μειωμένο ωράριο. Από τους 1,7 εκατ. απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα, το 1/3 εργάζεται σε δουλειές μερικής απασχόλησης για 394 ευρώ το μήνα καθαρά. Αυτή η κατηγορία εργαζομένων δεν μπορεί να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικές αξιώσεις, στην Ελλάδα χτυπά μια κοινωνική ωρολογιακή βόμβα».

«Το κράτος δεν στέκεται στα δικά του πόδια»

Την ίδια ώρα, η δημοσιογράφος, Kieler Nachrichten, επιχειρεί να στοιχειοθετήσει τους λόγους που η Αθήνα δεν βρίσκεται ακόμη στη ασφαλή πλευρά της διάσωσής της. «Οι δανειστές της κατάφεραν να αναδιαμορφώσουν το ελληνικό κράτος, παρόλα αυτά δεν στέκεται στα δικά του πόδια» επισημαίνει στο άρθρο. «Γίνεται σαφές ότι οι αμφιβολίες για το βασικό κόνσεπτ υπέρβασης της κρίσης συνεχώς αυξάνονται. Η θέση ότι η Αθήνα θα ξεπερνούσε την κρίση με μέτρα λιτότητας, παρέμεινε υπό αμφισβήτηση. Ήδη το υπάρχον χρηματικό μαξιλάρι ασφάλειας δείχνει ότι οι χώρες του ευρώ, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διακατέχονται από ανασφάλεια για το εάν η χώρα θα τα καταφέρει. Το μήνυμα που συνδέεται με αυτό το μαξιλάρι προς τις αγορές δεν επιδρά περισσότερο καθησυχαστικά. Η Αθήνα συνεχίζει να πληρώνει υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου για δάνεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακριβώς έτσι ξεκίνησε η κρίση πριν από περίπου 9 χρόνια».

Η είδηση περί ολοκλήρωσης της διμερούς συμφωνίας της Γερμανίας και με την Ελλάδα για την επαναπροώθηση των προσφύγων στη πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ, έχει περάσει σε όλες τις γερμανικές εφημερίδες. Στη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο σχολιαστής της καυτηριάζει τη συμφωνία και τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών. «Η γερμανική κυβέρνηση μπαλώνει με ακρίβεια έναν ιδεατό φράχτη, που θα κρατά τους πρόσφυγες μακριά από τη Γερμανία» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης