«Στην Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει μία κυβέρνηση συνεργασίας»

Λύση δειλίας χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Αντιθέτως, σημειώνει, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια συμφωνία, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και αν όλα αυτά δεν μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να τα υλοποιήσει, τότε θα πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία «αυτό θα είναι κάτι πολύ κακό για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη εν γένει. Δεν θέλω να σκέφτομαι αυτή την προοπτική».

Παρατήρησε, δε, πως στην Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει η κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς δεν γίνεται έργο. Τη στιγμή που κατά τα λεγόμενά του, «η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση αποφασισμένη να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Απαιτείται τόλμη, ικανότητα και συγκεκριμένο σχέδιο».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «αποτελεί τη λύση των πιο δειλών μεταξύ των δειλών. Ο ελληνικός λαός επέλεξε μόλις λίγους μήνες πριν ένα νέο κοινοβούλιο, επομένως αυτοί οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουν. Η πολιτική δεν συνίσταται σε οφέλη και “στολίδια”, αλλά υποτίθεται ότι οι ηγέτες πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις που η χώρα τους χρειάζεται πραγματικά».

Αν η κυβέρνηση φοβάται να το κάνει αυτό, αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης, επειδή ίσως να μην έχει την απαραίτητη στήριξη των βουλευτών της, θα έπρεπε να γίνουν νέες εκλογές. Δεν επιθυμούμε αυτό το σενάριο, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, όμως θα αποτελούσε τη μόνη επιλογή αν η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Μάλιστα, προσθέτει ότι μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν άτομα που δεν πιστεύουν στην Ευρώπη. Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, σημειώνει ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος και τονίζει ότι τα προβλήματα της οικονομίας επιδεινώνονται ημέρα με την ημέρα και στο Κοινοβούλιο, όπως και στην κοινωνία, η πλειονότητα επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και η χώρα να μπορέσει να συνεχίσει στη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε ανάπτυξη και δεν θα την έχουμε αν δεν επιλυθεί αυτή η κατάσταση με τους ευρωπαίους εταίρους μας, σημειώνει.

Όσον αφορά τα μπρος – πίσω στη διαπραγματευτική διαδικασία, με την υποτιθέμενη περιθωριοποίηση του Έλληνα υπουργού Οικονομίας, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει ένα σαφές σχέδιο σε θέματα επικοινωνίας, όλοι μένουν στην εμφάνιση και όχι στην ουσία και το θέμα των λέξεων έχει κάνει πολύ κακό».

Κανείς δεν μιλά για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, όμως πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με την Ευρώπη πάνω σε άλλη βάση, σημειώνει και προσθέτει ότι «είναι αδύνατον να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 5%, το σωστό είναι να περιμένουμε ένα 1,5% και αυτά που λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι τα είχε πριν νωρίτερα».

Τέλος, αναφερόμενος στο Ποτάμι, τόνισε ότι πρόκειται για ένα κίνημα αλλαγής που δημιουργήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και το οποίο θέλει να διασπάσει το τρίγωνο τράπεζες – μέσα ενημέρωσης – πολιτικοί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα