Στην Ελλάδα ο Μενέντεζ με μεγάλη του χαρά

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στη χώρα μας, μια μέρα μετά την οργισμένη δήλωσή του για τα S-400 της Άγκυρας

Στην Ελλάδα για ιδιωτική επίσκεψη βρίσκεται ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Αυτή η είδηση έρχεται λίγες ώρες μετά την οργισμένη ανακοίνωσή του για το «φλερτ» Τουρκίας-Ρωσίας για τις νέες συστοιχίες του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στην Άγκυρα. Μάλιστα στην ανακοίνωσή του έκανε ειδική αναφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Αναλυτικότερα, ο Αμερικανός γερουσιαστής που αρκετές φορές έχει σταθεί στο πλευρό της χώρας μας, καταδικάζοντας την προκλητική ρητορική της Τουρκίας, βρέθηκε την Τετάρτη (17/8) στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιώντας μάλιστα επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο οποίος συνοδευόταν από το νέο Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Χαντζηκωνσταντίνου για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η ανάρτησή του για την επίσκεψη του Ρόμπερτ Μενέντεζ:

 

Στις Σπέτσες ο Ρόμπερτ Μενέντεζ

Ακολούθως, την Πέμπτη (18/8) μαζί με τη σύζυγό του βρέθηκε στις Σπέτσες, όπου επισκέφθηκε παλαιοπωλείο, ενώ έκανε βόλτες στα σοκάκια του νησιού.

«Η Τουρκία παραβιάζει τις κυρώσεις»

Όπως προαναφέρθηκε ο κ. Μενέντεζ σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία στο ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει επιπλέον συστοιχίες του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας έρχεται στον απόηχο του δημοσιεύματος του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, που υποστηρίζει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια του συστήματος S-400.

Υπενθυμίζεται ότι οι προθέσεις της Άγκυρας δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα πλήρως, καθώς μένει να επιβεβαιωθεί εάν όντως η Τουρκία σκοπεύει να υπογράψει μια νέα αμυντική σύμβαση με τη Ρωσία, όπως υποστηρίζει το πρακτορείο TASS. Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο να προμηθευτεί μια νέα συστοιχία S-400 παραμένει στο τραπέζι, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει ήδη υπογράψει με τη ρωσική πλευρά.

Και τα δύο σενάρια βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετο τον γερουσιαστή, ο οποίος χαρακτηρίζει την προμήθεια επιπλέον S-400 ξεκάθαρη παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και καλεί την Τουρκία να απορρίψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει εγκληματία πολέμου.

«Ανησυχώ βαθύτατα για τις αναφορές ότι η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω αγορές του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, μια παράδοση που θα αποτελούσε άλλη μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβάλλονται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων», ανέφερε ο Μενέντεζ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα