Στην Ευρώπη το βάρος για τα πυρηνικά του Ιραν

“Από την Ευρώπη εξαρτάται τώρα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και μάλιστα με τη μέγιστη σκληρότητα. Τίποτα δεν αναβάλλεται, τίποτα δεν αποδυναμώνεται, η κατεύθυνση είναι προς τη μέγιστη δυνατή σύγκρουση” γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

“Τώρα γίνεται σαφές τι διακυβεύεται για την Ευρώπη: Τρομερά πράγματα. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για την αποτροπή του να καταστεί το Ιράν πυρηνική δύναμη. Υπάρχει ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων πυρηνικών εξοπλισμών όλων ενάντια σε όλους. Κινδυνεύει και η ούτως ή άλλως εύθραυστη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Και εν τέλει πρόκειται για την από δεκαετίες σημαντικότερη, ειλικρινέστερη και βεβαίως καλύτερη σταθερά της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής: τη σχέση συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τη διατλαντική σχέση” προειδοποιεί το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει: “Οι ΗΠΑ μπήκαν σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη. Δεν σταμάτησαν τον Τραμπ ούτε τα καλοπιάσματα του Μακρόν ούτε η αυστηρότητα της Μέρκελ. Ποτέ στις δεκαετίες της διατλαντικής συμμαχίας δεν υπήρξε τέτοια προσβολή στα συμφέροντα της Ευρώπης, τέτοια ρήξη. Όταν η Γαλλία και η Γερμανία δεν ακολούθησαν τον Τζορτζ Μπους στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ήταν απλώς μια ασυμφωνία στο πλαίσιο μιας απρόσβλητης σχέσης συνεργασίας, σημαντική μεν, αλλά δεν κλόνισε τα θεμέλια της σχέσης. Τώρα είναι αλλιώς τα πράγματα. Αυτή η διένεξη ενέχει τη δυναμική της κλιμάκωσης σε καθαρή σύγκρουση Ευρώπης-ΗΠΑ. Στη χειρότερη περίπτωση ο Τραμπ θα έθετε στους Ευρωπαίους το δίλημμα: ή εμείς ή το Ιράν. Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας” σημειώνει το Spiegel .

H Ευρώπη πρέπει να συνεννοηθεί με τα υπόλοιπα κράτη που έχουν συνυπογράψει, δηλαδή με τη Ρωσία και την Κίνα

To γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι “η Ευρώπη θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθεί με τα υπόλοιπα κράτη που έχουν συνυπογράψει, δηλαδή με τη Ρωσία και την Κίνα, πώς θα μπορέσουν να κρατήσουν το Ιράν στη συμφωνία. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει το Ιράν να πειστεί να απομονωθεί, όπως το θέλει ο Τραμπ. Αντίθετα, πρέπει να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που απομονώνονται όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Υπάρχει μια παγκόσμια κοινότητα, που θέλει τη συμφωνία – και ένας αμερικανός Πρόεδρος που, υποστηριζόμενος από το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, την τορπιλίζει.

Η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν μέγιστο συμφέρον να συνεχίσει το Ιράν να τηρεί τη συμφωνία. Αν δεν συμβεί αυτό, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι δραματικές: Πιθανόν να μην εξοπλιζόταν μόνο η Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά και άλλες δυνάμεις της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία ή η Αίγυπτος. De facto θα σήμαινε το τέλος της συνθήκης μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και τότε ολόκληρο το σύστημα ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών θα ετίθετο σε κίνδυνο.

Εξίσου επικίνδυνο θα ήταν να προσπαθούσαν το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ να αποτρέψουν με στρατιωτικά χτυπήματα το Ιράν να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Γιατί τότε θα υπήρχε κίνδυνος πολεμικής κλιμάκωσης και η Τεχεράνη θα μπορούσε να απαντήσει με χτυπήματα των συμμάχων της στο Ισραήλ ή στα αμερικανικά στρατεύματα της περιοχής. Επιπλέον, το Ιράν έχει μετακινήσει εν μέρει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του κάτω από τη γη, οπότε θα ήταν σαφώς δυσκολότερο να τις καταστρέψει απ’ ό,τι ήταν η καταστροφή του συριακού πυρηνικού αντιδραστήρα, τον οποίο βομβάρδισε το Ισραήλ το 2007”, καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

H Μέρκελ

Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτησιν, αλλά πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες για μία ευρύτερη συμφωνία που θα ξεπερνά την αρχική, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ εκφράζοντας λύπη και ανησυχία για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία του 2015, η οποία έθεσε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα την σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων.

Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα ώστε η Τεχεράνη να τηρήσει την ιρανική πυρηνική συμφωνία, πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος, λίγη ώρα αφού ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απαίτησε εγγυήσεις μετά την αμερικανική αποχώρηση.

«Θα τηρήσουμε την συμφωνία και θα κάνουμε τα πάντα ώστε το Ιράν να τηρήσει τις δεμσεύσεις του», είπε η Αγγελα Μέρκελ.

H Βρετανία

Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παρεμποδίσουν την καλή εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ΗΠΑ Μπόρις Τζόνσον, χαρακτηρίζοντάς την ‘ζωτικής σημασίας’ για την ασφάλεια της χώρας του.

«Καλώ τις ΗΠΑ να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα παρεμπόδιζε τις άλλες πλευρές να συνεχίσουν να κάνουν τη συμφωνία να λειτουργεί προς το συμφέρον της συλλογικής μας ασφάλειας», δήλωσε ο Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η Βρετανία δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε ο Τζόνσον, καλώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν το όραμά τους για τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας.

«Τώρα που η κυβέρνηση Τραμπ αποχώρησε από την ΚΣΟΔ (JCPOA, κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης), έχουν την ευθύνη να περιγράψουν πώς, αυτοί στην Ουάσινγκτον, θα οικοδομήσουν με διαπραγματεύσεις μια νέα λύση στις κοινές μας ανησυχίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

Δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με τον στόχο του Τραμπ για μια λύση διαρκείας στην πυρηνική απειλή του Ιράν, αλλά πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι το εξής: πώς προτείνουν οι ΗΠΑ να επιτευχθεί αυτό;»

Η Γαλλία

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και θα προσβάλουν, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, οποιαδήποτε επιζήμια για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μέτρα τυχόν ακολουθήσουν την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να προσβάλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου οποιοδήποτε μονομερές μέτρο πλήξει τα συμφέροντα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και θα απαντήσει με αναλογικό τρόπο, σε συμφωνία, φυσικά, με τους κανόνες του διεθνούς οργανισμού», προειδοποίησε ο Μπενζαμέν Γκριβό.

Διαβάστε επίσης