Στην Ιαπωνία ο Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου – Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από το Τόκιο

Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ιαπωνία μετά από 18 χρόνια - Κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση στα top θέματα συζήτησης

Στην Ιαπωνία για επίσημη επίσκεψη βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, τις προηγούμενες ώρες συναντήθηκε ήδη με τον πρόεδρο της Ιαπωνικής Βουλής, συμμετείχε σε συζήτηση με Ιάπωνες επενδυτές και επισκέφθηκε τον διάδοχο του θρόνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είχαν νωρίς το πρωί συνάντηση με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου Πρίγκιπα Aκισίνο και την Πριγκίπισσα Ακισίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διάφορα θέματα, όπως η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός, που επισκέπτεται την Ιαπωνία μετά από 18 χρόνια, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον διάδοχο του θρόνου για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και ειδικότερα για την πρωτοβουλία GReco islands που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.

 

Στόχος της κυβερνητικής επίσκεψης στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι από τη μία πλευρά η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και από την άλλη η προσέλκυση επενδύσεων. Ηδη η ιαπωνική πλευρά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ενέργεια και τις ΑΠΕ.

 

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ιαπωνία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί την επαναπροσέγγιση θεσμικών επενδυτών οι οποίοι σταμάτησαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα τα χρόνια της κρίσης λόγω της απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο με την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την χώρα να βρίσκεται πλέον ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, οι συναντήσεις στην Ιαπωνία είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

Μέχρι στιγμής η μέχρι τώρα η μοναδική σημαντική ιαπωνική επένδυση ήταν η εξαγορά από την Japan Tobacco International (JTI) της Donskoy Tabak, θυγατρική της οποίας ήταν και η ΣΕΚΑΠ.

Οπως προκύπτει με τα τωρινά δεδομένα, ωστόσο, υπάρχει ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στα πεδία των Υποδομών, της Ενέργειας και της Υψηλής Τεχνολογίας και θα διερευνηθεί:

Το Ιαπωνικό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε έργα υποδομής στην Ελλάδα. Πετυχημένη περίπτωση ήταν η συμμετοχή της Hitachi στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Το μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από τους Ιάπωνες για μονάδες παραγωγής ενέργειας από την επεξεργασία απορριμμάτων.
Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για επένδυση στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θετικές είναι και οι προοπτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, ειδικά από τον κλάδο της τεχνολογίας με μεγάλες Ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Ο Τουρισμός είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι μιλάμε για μια αγορά 125 εκατ. ανθρώπων. Μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία, η Ιαπωνία πιθανότατα από το 2023 θα επανέλθει στην ομαλότητα. Το γεγονός ότι η επανεκκίνηση του ιαπωνικού τουρισμού γίνεται ουσιαστικά από το μηδέν, δημιουργεί ευκαιρίες για τη χώρα μας, να τοποθετηθεί έγκαιρα και σε σωστή βάση, ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα και να πετύχει ένα καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν μερίδιο στην αγορά.

Ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα απευθείας πτήση, που να συνδέει την Ελλάδα με την Ιαπωνία κι αυτό ήταν κάτι που συζητήθηκε στις συναντήσεις του περασμένου Οκτωβρίου στην Αθήνα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2019 είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα μόλις 110.368 Ιάπωνες.

Σε σχέση με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, εδώ οι προοπτικές είναι ακόμα πιο ευοίωνες.

Ελληνικά τρόφιμα (όπως τυριά και κυρίως φέτα, ελαιόλαδο, είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, κονσερβοποιημένα φρούτα, βιολογικές υπερτροφές, βότανα): Η Ιαπωνία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, καθώς έχει πολύ χαμηλό συντελεστή αυτάρκειας. Με βάση τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης ΕΕ Ιαπωνίας οι δασμοί καταργούνται ή μειώνονται, αίρονται μη δασμολογικά εμπόδια, ενώ προβλέπονται αδασμολόγητες ποσοστώσεις για ορισμένα προϊόντα, όπως τα μαλακά τυριά που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται πολύ ευνοϊκές προοπτικές για τις εξαγωγές μας.

Ελληνικά κρασιά: Με τη συμφωνία ΕΕ – Ιαπωνίας οι δασμοί για το κρασί καταργήθηκαν, ενώ η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να καταργήσεις τα μη δασμολογικά εμπόδια, όπως την άρση των περιορισμών στη χρήση διάφορων πρόσθετων. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια προώθησης του ελληνικού οίνου, η οποία φαίνεται να αποδίδει.

Καλλυντικά: Στην Ιαπωνία υπάρχει σημαντική ζήτηση για καλλυντικά από φυσικά συστατικά, όπως το ελαιόλαδο. Επίσης ιδιαίτερη προτίμηση υπάρχει για τα βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πετύχει να τοποθετήσουν επιτυχώς τα προϊόντα τους στην Ιαπωνική αγορά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα καλλυντικά με βάση της μαστίχα, για την οποία όμως πρέπει να κινηθεί η διαδικασία αναγνώρισής της ως οιονεί φάρμακο ή πρόσθετο οιονεί φαρμάκων, ώστε να είναι δυνατή η προβολή των θετικών επιπτώσεών της στην υγεία.

Φάρμακα, παρα-φαρμακευτικά προϊόντα: Πρόκειται για σημαντική αγορά στην οποία ήδη αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να προωθήσουν αποτελεσματικά τα προϊόντα τους. Τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα είναι αξιόπιστα και ανταγωνιστικά και επομένως έχουν δυνατότητες στην αγορά.

Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ιαπωνικής Βουλής

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα