Στην Κύπρο Ο Γ. Κατρούγκαλος – Στην ατζέντα Κυπριακό και η τριμερής τα Ιεροσόλυμα με συμμετοχή των ΗΠΑ

Συγκεκριμένες απόψεις για αντικατάσταση του καθεστώτος εγγυήσεων θα ζητήσει ο υπ. Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διμερή συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Πέμπτη στην Αττάλεια.

Αυτό δήλωση ο κ. Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε επίσης και η αυριανή Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, στην Ιερουσαλήμ.
«Θα ζητήσω από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να ακούσω πιο συγκεκριμένες απόψεις, γιατί δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της άλλης πλευράς, ως προς το πώς σκέφτεται την αντικατάσταση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων με ένα μηχανισμό, στον οποίο δεν θα επαναλαμβάνονται τα αποικιακά και αντίθετα στο διεθνές δίκαιο χαρακτηριστικά, του προηγούμενου νομικού καθεστώτος», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Μηνύματα συγκεκριμένα και ως προς την ουσία και ως προς τη διαδικασία»
Απαντώντας σε ερώτηση για τα μηνύματα που θα μεταφερθούν στην Τουρκία ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι, αυτά «θα είναι συγκεκριμένα και θα είναι και ως προς την ουσία και ως προς τη διαδικασία».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι στόχος είναι να υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό «Θέλουμε να λυθεί όχι αύριο. Χθες θα θέλαμε να έχει λυθεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Και για να γίνει αυτό, αυτό που θέλουμε είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση με ειλικρίνεια και να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο επίπεδο της διεθνούς διάστασης του Κυπριακού».

«Εν πάση περιπτώσει να ξεκινήσει μια συζήτηση προπαρασκευαστική, άτυπη στην αρχή, ούτως ώστε να υπάρχει μια πρόοδος που θα μας επιτρέψει όταν ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις να αξιοποιήσουμε όλη την πρόοδο που έχει γίνει στις τελευταίες διαπραγματεύσεις και ειδικά στο Κραν Μοντανά», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Χριστοδουλίδης: «Να οδηγηθούμε σε συνομιλίες με θετικό αποτέλεσμα»
Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι, μέσα από τη συζήτηση που έγινε κατέληξαν στα συγκεκριμένα μηνύματα που θα μεταφερθούν στην Τουρκία και που στόχο έχουν να οδηγηθούμε σε συνομιλίες, οι οποίες θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.

«Δεν είναι στόχος μας να συνομιλούμε για χάριν των συνομιλιών. Θέλουμε ουσιαστικές και στοχευμένες συνομιλίες που θα δύναται να φέρουν θετικό αποτέλεσμα», είπε.

Στο προεδρικό μέγαρο
Νωρίτερα ο κ. Κατρούγκαλος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για «απόλυτο συντονισμό των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης έγραψε ότι, είχε εποικοδομητική συνάντηση σήμερα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, στην πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο ως ΥΠΕΞ της Ελλάδας. «Συνεννόηση και απόλυτος συντονισμός των κυβερνήσεών μας» πρόσθεσε.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Νωρίτερα ο κ. Κατρούγκαλος μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου κατέθεσε στεφάνι.

Στήριξη από τις ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, νέο μήνυμα της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα για την κυπριακή ΑΟΖ μετέφερε η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ. Κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων της χθες, τόνισε ότι η χώρα της έχει εμφατικά αναγνωρίσει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Η Τζούντιθ Γκάρμπερ, που διαδέχεται την Κάθλιν Αν Ντόχερτι, χαρακτήρισε μεγάλη τιμή και προνόμιο που θα υπηρετήσει ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο.

«Η δουλειά μου εδώ θα επικεντρωθεί στην προώθηση και εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών», είπε στον χαιρετισμό της, προσθέτοντας ότι με τη συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου, θα συνεχιστεί η πρόοδος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αντιμετώπιση του human trafficking, στην ενδυνάμωση της επιβολής δικαίου και στη βελτίωση της θαλάσσιας ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα