Στην Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε το «Όσκαρ της πολιτικής»

Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, βρίσκεται από το 2009 στο ύπατο αξίωμα της χώρας της και είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Λιθουανίας. Τα ΜΜΕ την αποκαλούν «σιδηρά κυρία» και θεωρούν πως πρότυπό της είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ. Μετά την ανεξαρτησία της Λιθουανίας το 1990, εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, υπήρξε Πρέσβειρα της χώρας της στις ΗΠΑ, Υπουργός Οικονομικών και το 2004 Επίτροπος της E.E. για τα Οικονομικά και τον Προϋπολογισμό.

«Εμφανίζεται ως μια ισχυρή προσωπικότητα, ακριβής, δεν της αρέσει να μακρηγορεί, δεν της αρέσει να προχωρά σε συζητήσεις που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα» λέει ο πολιτικός επιστήμονας Ραμούνιας Βιλπισκάουσκας. Η Πρόεδρος γνωρίζει καλό καράτε και είναι κάτοχος της μαύρης ζώνης. Η σημερινή της βράβευση με το βραβείο Καρλομάγνου στο Άαχεν θεωρείται το επιστέγασμα των προσπαθειών της.
Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δηλώνει πως δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της να γίνει Πρόεδρος της χώρας, η αγάπη της όμως για τη Λιθουανία την οδήγησε εκεί. Σε αντίθεση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται σε κρίση, η ίδια επέλεξε να μην προσφύγει η χώρα της στο ΔΝΤ. «Όταν υπάρχει πολιτική βούληση και πολιτική ευθύνη δεν χρειάζεται κανείς βοήθεια» ισχυρίζεται.

Οι επικριτές της Ντάλιας Γκριμπαουσκάιτε κάνουν λόγο για μια «δικτατορία εκ των έσω». Οι δημόσιες δαπάνες περικόπηκαν κατά 30%, οι μισθοί στο δημόσιο κατά 20% και οι συντάξεις κατά 11%. Παράλληλα η κυβέρνηση αύξησε τη φορολογία. Ακολούθησε ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης αυτών που διέθεταν τα περισσότερα προσόντα.
Οι επικριτές της Προέδρου ισχυρίζονται πως δεν είναι παρά ένας «δράκουλας» που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το προσωπικό της συμφέρουν. Της επιρρίπτουν πως ήταν συνεργάτης της KGB. Η ίδια αρνείται κάτι τέτοιο.

Σαν Επίτροπος στην Ε.Ε. θεωρείτο ότι τα έλεγε σταράτα και δεν φοβόταν να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Εντωμεταξύ έχει γίνει πιο προσεκτική και δίνει σημασία στα ποσοστά της δημοτικότητας της, τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν λίγο μειωθεί.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα της το φθινόπωρο του 2012, δήλωσε πως θα έλεγχε η ίδια προσωπικά τις γνώσεις αγγλικών των υπουργών της! Θεωρούσε πως δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και να μην γνωρίζουν άπταιστα τουλάχιστον μια από τις βασικές γλώσσες εργασίας της Ε.Ε.
To 2014 η Λιθουανία θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε για ένα εξάμηνο. Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δηλώνει πως προς το παρόν θέλει να επικεντρωθεί σε αυτό και όχι να σκεφθεί εάν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Λιθουανίας.

Πηγή DW: Monika Griebeler / Μαρία Ρηγούτσου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα