Στην Ουγγαρία ο Ποντίφικας για λίγες ώρες, ίσα-ίσα για να δει τον Όρμπαν

Ο 84χρονος Φραγκίσκος θα παραμείνει μόνον επτά ώρες στην ουγγρική πρωτεύουσα Βουδαπέστη

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε σήμερα το πρωί στην Ουγγαρία για μια ασυνήθιστα σύντομη επίσκεψη, η οποία αναμένεται να υπογραμμίσει τις διαφορές ανάμεσα στις απόψεις του Ποντίφικα και τις εθνικιστικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ο 84χρονος Φραγκίσκος θα παραμείνει μόνον επτά ώρες στην ουγγρική πρωτεύουσα Βουδαπέστη, όπου θα χοροστατήσει σε λειτουργία με την οποία θα ολοκληρωθεί η διεθνής ρωμαιοκαθολική σύνοδος, προτού αναχωρήσει για τη Σλοβακία, όπου θα παραμείνει πολύ περισσότερο και θα επισκεφθεί 4 πόλεις προτού αναχωρήσει από εκεί την Τετάρτη.

“Ξαναρχίζουμε τα ταξίδια και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι μπορούμε να φέρουμε το μήνυμά μας και τις ευχές μας στους ανθρώπους”, δήλωσε ο Πάπας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Βουδαπέστη, αναφερόμενος στην πανδημία της COVID-19.

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ο Ποντίφικας δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ καλά.

Ακόμη είπε πως «πρέπει να σκεφτόμαστε την απειλή του αντισημιτισμού που εξακολουθεί να κρύβεται στην Ευρώπη. Και ο καλύτερος τρόπος για να την εξουδετερώσουμε, είναι να συνεργαστούμε θετικά και να προωθήσουμε την αδελφότητα μεταξύ των ανθρώπων».

Στο αεροδρόμιο τον Πάπα υποδέχθηκε ο Ούγγρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζολτ Σέμγεν, ο καρδινάλιος Πέτερ Έρντο και Ούγγροι επίσκοποι, μετέδωσε η ουγγρική δημόσια τηλεόραση.

Ο Πάπας χαμογελαστός χαιρέτησε τα παιδιά που είχαν πάει εκεί για να του ευχηθούν προτού μπει σε αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε στο κέντρο της Βουδαπέστης.

Ο Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Όρμπαν και τον πρόεδρο Γιάνος Άντερ, όπως και με επισκόπους και εκπροσώπους κάποιων εβραϊκών κοινοτήτων, προτού χοροστατήσει σε λειτουργία, με την οποία θα ολοκληρωθεί η εκκλησιαστική σύνοδος που άρχισε την περασμένη Κυριακή.

Ο εξαιρετικά σύντομος χρόνος της παραμονής του στη Βουδαπέστη ώθησε διπλωμάτες και καθολικά μέσα ενημέρωσης να υπαινιχθούν ότι ο Ποντίφικας, ο οποίος κάνει το πρώτο του ταξίδι μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τον Ιούλιο, δίνει προτεραιότητα στη Σλοβακία, ουσιαστικά σνομπάροντας την Ουγγαρία.

Ο Φραγκίσκος έχει συχνά καταγγείλει αυτό που θεωρεί ως επανεμφάνιση εθνικιστικών και λαϊκιστικών κινημάτων και έχει απευθύνει έκκληση για ευρωπαϊκή ενότητα, ενώ έχει επικρίνει χώρες που προσπαθούν να επιλύσουν τη μεταναστευτική κρίση με μονομερείς ή απομονωτικές ενέργειες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα