Στην Πάολα οι «ομορφιές» Σαββίδη…

Λένε κάποια κιτάπια της ψυχολογίας πως όταν μεθάει ο άνθρωπος (κυριολεκτικά και μεταφορικά) βγάζει από το στόμα του ακατέργαστα κομμάτια σκέψης και χαίρεται το υποσυνείδητο, που επιτέλους απελευθερώνεται. Ας ακούσουμε τον Ιβάν Σαββίδη, όταν «μεθυσμένος» από την επιτυχία της κατάκτησης (δικαιότατα) του Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ  στον τελικό πήρε το μικρόφωνο από την… Πάολα και είπε: «Πριν από δύο χρόνια είχα πει πως θα καθαρίσω το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν φαντάστηκα ποτέ πως στα 60 μου χρόνια θα έχω μια τέτοια προδοσία με πισώπλατες μαχαιριές. Ζητώ συγγνώμη γιατί πιάστηκα κορόιδο σε τέτοια προδοσία. Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

Τον Μελισσανίδη, φυσικά, εννοούσε ο Ιβάν Σαββίδης, αυτόν υπονόησε για «προδότη» κι όχι τον Αλαφούζο. Τον Μελισσανίδη, με τον οποίο μαζί ξεκίνησαν την «εξυγίανση»… αφού. Και στην πορεία, ο «προδότης» Μελισσανίδης τού πήρε το πρωτάθλημα στον ακήρυχτο πόλεμο της «αντικατασκοπείας». Ποιος, ωστόσο, είναι ο «προδότης»; Ποιος «ήρξατο χειρών αδίκων» που έγραψε ο Ηρόδοτος;

Ο ίδιος ο Σαββίδης είναι η απάντηση. Πότε; Στον περσινό τελικό του Βόλου, όταν ο ΠΑΟΚ με γκολ οφ σάιντ έκλεψε το τρόπαιο. «Ο επόπτης ήταν στημένος. Για μένα, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος. Τι να την κάνεις τη συγγνώμη. Συγγνώμες για το Άγιο Όρος». Αυτά είχε δηλώσει on camera ο Μελισσανίδης. Βαριές κουβέντες, φυσικά. Και από ποιον ήταν «στημένος» ο επόπτης Καλφόγλου; Όχι, πάντως, από τον… Μαρινάκη. Αυτός δεν ήταν της «εξυγίανσης».

Θα περίμενε ο Μελισσανίδης να βγει και να παραδεχτεί ο Σαββίδης ότι το Κύπελλο ήταν «κάλπικο» και να ζητήσει συγγνώμη από τον «σύντροφο συναγωνιστή και φίλο» (ατάκα κλισέ επί Σοβιετίας) Μελισσανίδη. Δεν το έκανε. Λοιπόν, ποιος πρόδωσε ποιον;

Κι επειδή ο Μελισσανίδης δεν είναι ούτε του κατηχητικού, έλαβε τα μέτρα του, όπως κάθε «προδομένος». Μπορεί να τον συνέφερε κιόλας αυτή η «προδοσία» του Σαββίδη… Μπορεί να έχασε ένα Κύπελλο, αλλά πήρε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα…

Είμαστε πάντα στο «πολιτιστικό» κέντρο που τραγουδάει η Πάολα. Ο Ιβάν Σαββίδης λέει από μικροφώνου ότι «έσωσε» τον Παναθηναϊκό!  Πώς, ακριβώς, «έσωσε» τον Παναθηναϊκό; Δάνεισε λεφτά στον Αλαφούζο; Έφερε αυτός την «Pan Asia» και τον μίστερ Πάιροτζ;

Εννοούσε, βέβαια, ότι τον «έσωσε» στην ψηφοφορία που έγινε στη Super League, για το αν πρέπει να υποβιβάζεται η ομάδα που δεν αδειοδοτείται. Μόνο που ο ΠΑΟΚ ψήφισε κατά!!! Πώς, λοιπόν, «έσωσε» ο Ιβάν τον Παναθηναϊκό; Για λόγους ντεμέκ… «αρχής» ο ΠΑΟΚ ψήφισε κατά, όπως και την πρώτη φορά, αλλά όσοι «δορυφόροι» χρειάστηκαν να ψηφίσουν «ναι», το έκαναν και η Κέρκυρα απείχε… τεχνηέντως. Κι έτσι «σώθηκε» ο Παναθηναϊκός. Ο τρόπος, ωστόσο, που το είπε ο Ιβάν, παραπέμπει σε… «πατερουλισμό», άλλωστε έζησε στη χώρα του «πατερούλη» Ιωσήφ, αλλά μπορεί να έχει διαβάσει και την περίφημη ατάκα του Λουδοβίκου ΙΔ΄, «εγώ ειμί το κράτος»…

Ο Σαββίδης, λοιπόν, αυτοανακηρύχτηκε «πατερούλης» του ελληνικού ποδοσφαίρου (μπορεί και όχι μόνο του ποδοσφαίρου) με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επόμενη ποδοσφαιρική σεζόν. Κι όταν κάποιος αυτοπροσδιορίζεται (έστω κι από τα μικρόφωνα της Πάολας) ως «πατερούλης», τότε πολύ απλά δεν μπορεί να διαχειριστεί το ψυχολογικό βάρος της μέθης του. Η δε «μέθη» του ήταν ένα μήνυμα που έστειλε προς τους «δορυφόρους της μέθεξης», που ο ίδιος όπως παραδέχτηκε έβαλε να ψηφίσουν υπέρ της «σωτηρίας» του Παναθηναϊκού.

Ποιος, όμως, ήταν ο αντίκτυπος στους Μαρινάκη και Μελισσανίδη η αυτοανακήρυξη του Ιβάν σε «πατερούλη» του ελληνικού ποδοσφαίρου; Το μόνο που προς το παρόν μπορεί να πει η «Α» είναι πως σε κάθε δράση υπάρχει και ισόποση αντίδραση. Μόλις ολοκληρωθεί το ρεπορτάζ, η «Α» θα ξεδιπλώσει τον χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου, τις σφαίρες επιρροής και θα περιγράψει λεπτομερώς το σκηνικό που θα δημιουργηθεί.

Μιλάει ο Λουτσέσκου για φασισμό… 

Αφήνουμε την Πάολα και τα μικρόφωνά της. Την επόμενη ημέρα ο Ρουμάνος προπονητής του ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου αναχώρησε για την πατρίδα του. Στο αεροδρόμιο, που τον περίμεναν οι δημοσιογράφοι, έκανε τη «μεγάλη» δήλωση: «Μόνο στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη φασιστική Γερμανία έγινε ό,τι συνέβη στο ελληνικό πρωτάθλημα». Αν δεν έγινε αντιληπτό, ο Λουτσέσκου, του οποίου η πατρίδα, η Ρουμανία, στέναζε κάτω από τον «κόκκινο φασισμό», με τη μυστική Αστυνομία Σεκουριτάτε να ορίζει ρουφιάνους το παιδί για τον πατέρα και την κόρη για τη μάνα, παρομοίασε την Ελλάδα με τη φασιστική Γερμανία.

Δεν θα πρέπει να μας απασχολεί τόσο η δήλωση του Λουτσέσκου, αλλά τα παρεπόμενα. Ο Λουτσέσκου είναι ένας «ξυπνιτζής», βρήκε την κότα που γεννάει χρυσά αυγά, τον Σαββίδη, δηλαδή, και «χύνεται» μπροστά του σε κάθε ευκαιρία, διότι τέτοιον δεν θα ξαναβρεί στην καριέρα του. Αν ο Λουτσέσκου ήταν καμιά ολοκληρωμένη προσωπικότητα με κουλτούρα και άποψη για τη ζωή, πολύ απλά δεν θα το ξεστόμιζε αυτό. Και το είπε, γιατί ξέρει ότι στην Ελλάδα δεν πρόκειται κανένας να τον ελέγξει. Όταν έχεις τις «πλάτες» του Σαββίδη που αποκαλεί τον Τσίπρα «Πούτιν της Ελλάδας», ο Λουτσέσκου μπορεί να λέει ό,τι γουστάρει και λογαριασμό να μη δίνει σε κανέναν. Αν, φυσικά, ήταν στην Ξάνθη, δεν θα τα έλεγε αυτά.

Το βασικό ερώτημα, ωστόσο, είναι ένα και μοναδικό: Ο Ιβάν Σαββίδης συμφωνεί ή όχι με τη δήλωση Λουτσέσκου; Τα πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει, αν διαφωνούσε, ήταν να του πάρει το εισιτήριο της επιστροφής. Να τον αφήσει στο Βουκουρέστι και να ψάξει άλλον προπονητή. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να τον καταγγείλει και στη συνείδηση του κόσμου όλων των Ελλήνων και κυρίως των οπαδών του ΠΑΟΚ. Δεν το έκανε ο Σαββίδης. Γιατί; Διότι… έτσι. Ένας «πατερούλης» ξέρει και υπερασπίζεται τα «παιδιά» του. Ούτε ένα τυπικό «συγγνώμη» δεν απαίτησε από τον Λουτσέσκου, έτσι, για τα μάτια του κόσμου. Να έλεγε, δηλαδή, ο Λουτσέσκου ότι «δεν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις μου, δεν είχα κανένα σκοπό να προσβάλω την Ελλάδα».

Είναι  ο ίδιος Ιβάν Σαββίδης που μιλάει για δικαιοσύνη στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ο προπονητής του για «φασιστικές πρακτικές». Αυτά τα δύο ετερόκλητα πράγματα συνθέτουν τη «νέα λογική» που –όπως λέει– θα εφαρμόσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο την προσεχή σεζόν. Έχασε μοναδική ευκαιρία ο Ιβάν Σαββίδης θα πλασάρει προς τα έξω ένα τελείως διαφορετικό προσωπείο, από αυτό της… μάσκας που φορούσαν οι παίκτες του στον τελικό. Ο αντίκτυπος, αποτυπωμένος στα social media και στα comments κάτω από την ανακοίνωση που έβγαλε ο Σαββίδης προσωπικά για την Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους. Μία μεγάλη μερίδα χρηστών του internet τον… βρίζει, για μία ανακοίνωση που μιλάει για τον πόνο, τον ξεριζωμό των Ποντίων, για τις σφαγές, για τον όλεθρο του Ελληνισμού πριν από 100 χρόνια περίπου. Σε αυτό το σημείο έφτασε ο Σαββίδης αυτήν τη μεγάλη μερίδα των χρηστών. Να τον βρίζουν και να τον χλευάζουν, ακόμα κι όταν βγάζει ανακοίνωση για μία εθνική καταστροφή. Κακώς. Πολύ κακώς, όταν μιλάμε για τον γόο του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο Σαββίδης, ωστόσο, είναι αυτός που έδωσε αφορμές με την εισβολή του στον αγωνιστικό χώρο στο ματς με την ΑΕΚ, αυτός που ανέχεται δηλώσεις όπως αυτές του Κρέσπο ότι «μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να προστατέψει το λαό του ΠΑΟΚ»! Με το πιστόλι… Που ανέχεται συμπεριφορές σαν κι αυτή του Πασχαλάκη να χλευάζει (μαζί με τον Βιεϊρίνια) στα social media τον ομοσπονδιακό προπονητή Μίκαελ Σκίμπε, που δεν τον κάλεσε στην εθνική ομάδα για το φιλικό με τη Σαουδική Αραβία. Αλήθεια, ο Βιεϊρίνια χλεύασε τον Σάντος που τον απέκλεισε από την Εθνική Πορτογαλίας στο Μουντιάλ; Τι τα δημιουργεί όλα αυτά και άλλα πολλά; Ο «πατερουλισμός» του Σαββίδη.

Πολιτεία, ωστόσο, υπάρχει ν’ ασχοληθεί με τις δηλώσεις του Λουτσέσκου; Φυσικά και υπάρχει. Είναι η πολιτεία που λέει ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019, ενώ τις έχουν προγράψει, αυτή που δεν έχει πρόβλημα να ξεπουλήσει τη Μακεδονία, αυτή που έβγαλε «φασίστα» τον Μίκη Θεοδωράκη(!), αυτή που διατυμπάνιζε «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» και δημιούργησε το κίνημα «Δεν πληρώνω» στα διόδια. Όταν ο Λουτσέσκου τα βλέπει όλα αυτά κι ότι η κυβέρνηση εναγκαλίζεται τον (και επίσημα καναλάρχη και εκδότη Σαββίδη), το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε για του χρόνου είναι χειρότερες δηλώσεις. Ποιον θα τολμήσει να τον εγκαλέσει; Ποιος έχει την… αποκοτιά να τον απελάσει; Κανένας. Λες και δεν έγινε τίποτα. «Θαύμα» ήταν και τα «θαύματα» στην Ελλάδα βαστούν τρεις μέρες μόνο.

Υπάρχει, ωστόσο και η Αθλητική Δικαιοσύνη, που θα πρέπει ν’ ασχοληθεί με τις δηλώσεις του Λουτσέσκου. Και αν δεν παρέμβει αυτεπάγγελτα, τότε άλλες ΠΑΕ μπορούν να το καταγγείλουν. Για την προϊσταμένη αρχή του ποδοσφαίρου, την ΕΠΟ του Ευάγγελου (Βαγγέλη, για τους φίλους) Γραμμένου, «πέρα βρέχει». Όταν στον τελικό του Κυπέλλου η εισαγγελέας Βιργινία Σακαλλεροπούλου διενεργεί έρευνα για αδικήματα απιστίας, απάτης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας κι ο Γραμμένος τα βρίσκει όλα υπέροχα, ο ουδέτερος παρατηρητής σηκώνει ψηλά τα χέρια. Είναι σαν κι αυτό που είπε ο Κανάκης στο «Ράδιο Αρβύλα» για την εκπομπή «Power of Love», ότι δεν έχει να σατιρίσει κάτι γιατί το όλον είναι από μόνο του μία σάτιρα…

Και στην πορεία, ο «προδότης» Μελισσανίδης τού πήρε το πρωτάθλημα στον ακήρυχτο πόλεμο της «αντικατασκοπείας». Ποιος, ωστόσο, είναι ο «προδότης»; Ποιος «ήρξατο χειρών αδίκων» που έγραψε ο Ηρόδοτος; Ο ίδιος ο Σαββίδης είναι η απάντηση. Πότε; Στον περσινό τελικό του Βόλου, όταν ο ΠΑΟΚ με γκολ οφ σάιντ έκλεψε το τρόπαιο. «Ο επόπτης ήταν στημένος. Για μένα, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος. Τι να την κάνεις τη συγγνώμη. Συγγνώμες για το Άγιο Όρος». Αυτά είχε δηλώσει on camera ο Μελισσανίδης. Βαριές κουβέντες, φυσικά. Και από ποιον ήταν «στημένος» ο επόπτης Καλφόγλου; Όχι, πάντως, από τον… Μαρινάκη. Αυτός δεν ήταν της «εξυγίανσης».

 

Διαβάστε επίσης