Στην… ξέρα της αποχής προσάραξε η Θέμιδα

Εβδομάδα με την εβδομάδα, με τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, γίνονται όλο και πιο ασφυκτικά τα πράγματα για την ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς μεγάλες υποθέσεις αναβάλλονται ή διακόπτονται. Την ίδια στιγμή χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται, καθώς οι υποθέσεις τους μπορεί να εκκρεμούν και πάρα πολλά χρόνια δεν εκδικάζονται!

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Με την έναρξη του νέου έτους και έναρξη των κινητοποιήσεων των δικηγόρων οι οποίοι ζητούν την απόσυρση του προσχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό όλες οι μεγάλες δίκες που διεξάγονται αυτή την περίοδο στα δικαστήρια έχουν «παγώσει».

Από την έναρξη του νέου έτους έχει σταματήσει η διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία ήρθε ξανά στην επικαιρότητα την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της έκδοσης του βουλεύματος αποφυλάκισης του Γιώργου Ρουπακιά (καθ’ ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα), του οποίου το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης συμπληρώνεται στις 18 Μαρτίου. Παρά τις παραινέσεις και τις προτροπές της προέδρου του δικαστηρίου, Μαρίας Λεπενιώτη, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά δεν χορηγούν άδεια για τη συμμετοχή των δικηγόρων στη διαδικασία.

Κι αυτό παρά το γεγονός πως η δίκη έχει αρχίσει από τον Απρίλιο του 2015 και μέχρι να διακοπεί η διαδικασία λόγω της αποχής είχαν εξεταστεί μόλις 15 από τους 130 μάρτυρες κατηγορητηρίου.

Τα ίδια με Siemens και υποβρύχια
Την ίδια τύχη με τη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχει κι αυτή για το σκάνδαλο της Siemens. Η δίκη ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στα τέλη του Νοέμβρη. Ωστόσο, αρχικά υπήρξε πρόβλημα με τη δικαστική αίθουσα και στη συνέχεια άρχισαν οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων, με αποτέλεσμα ακόμα το δικαστήριο να μην έχει ξεκινήσει. Για την υπόθεση σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» της Siemens, έχουν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι στο εδώλιο.

Άλλη μία σοβαρή υπόθεση, η οποία τελικά αναβλήθηκε για τον Μάιο λόγω της αποχής των δικηγόρων, είναι αυτή του σκανδάλου των υποβρυχίων για την οποία έχουν παραπεμφθεί 32 κατηγορούμενοι στο εδώλιο. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται γνωστοί επιχειρηματίες, δύο πρώην στελέχη της διεύθυνσης εξοπλισμών, τραπεζίτες και πρώην στελέχη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπως και απόστρατοι αξιωματικοί. Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας, της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η εκδίκαση της υπόθεσης του ναρκο-πλοίου Noor 1. Η δίκη από την αρχή του έτους σταμάτησε λόγω των κινητοποιήσεων. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες δόθηκε άδεια στους συνηγόρους υπεράσπισης από τους δικηγορικούς συλλόγους της Αθήνας και του Πειραιά και έτσι άρχισαν πάλι οι απολογίες των κατηγορουμένων.

Ο ντόρος με την αποφυλάκιση Ρουπακιά
Εντός της εβδομάδας, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και των αντιδράσεων που προέκυψαν κυρίως λόγω της αποφυλάκισης του Γιώργου Ρουπακιά, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με θέμα την επιτάχυνση των μεγάλων δικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, καθώς και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης.

Κατά τη συνάντηση υπήρξε κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων πως πρόκειται για μείζον πρόβλημα της Δικαιοσύνης που χρειάζεται ορθολογική διαχείριση, η επίλυση του οποίου απαιτεί τη συνεκτίμηση πολλαπλών παραγόντων. Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, στις δίκες-μαμούθ αυτές εκδικάζονται κατά κανόνα ιδιαιτέρως σοβαρές υποθέσεις, ενώ οι ανάγκες τους σε χωροταξικές και υλικοτεχνικές υποδομές όσο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό είναι κατά κανόνα αυξημένες. Η ομαλή διεξαγωγή τους, για τους ανωτέρω λόγους, απαιτεί επιμελή προγραμματισμό και συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων.

Στο… ψυγείο χιλιάδες υποθέσεις
Πέρα όμως από τις δίκες-μαμούθ, χιλιάδες πολίτες που περίμεναν με αγωνία να εκδικαστεί η υπόθεσή τους βρίσκονται στον «αέρα». Τα μέχρι στιγμής αριθμητικά δεδομένα «δείχνουν» πως η αποχή έχει βάλει στον «πάγο» χιλιάδες υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Συνολικά από την έναρξη της αποχής των δικηγόρων έχουν αναβληθεί 2.967 υποθέσεις. Συγκεκριμένα, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ήταν προγραμματισμένες να εκδικαστούν 660 δικογραφίες, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 785 δικογραφίες, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων 760 δικογραφίες, και στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων 762 δικογραφίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα