Στήνουν τις ομαδίτσες τους Γεννηματά και Ανδρουλάκης

Ήδη οι παλιές καραβάνες μιλούν για ισορροπία τρόμου στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, καθώς στην πρώτη στραβή θα αρχίσει ο πόλεμος των δηλώσεων

Σε μία περίοδο, όπου όλα είναι ρευστά σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού και την οικονομική κρίση που είναι απόρροια της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τις εξελίξεις με τα εθνικά θέματα και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, στο ΚΙΝΑΛ έχουν αρχίσει ήδη να φτιάχνονται ομάδες και ομαδίτσες. Κι όλα αυτά σχεδόν ένα χρόνο πριν ανοίξουν οι κάλπες για να εκλεγεί ο επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η βιασύνη της κας Γεννηματά να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, όπως αποδεικνύεται, μάλλον ήταν ένα ακόμη λάθος. Έγινε σε μία άκαιρη στιγμή, εκεί όπου το ΚΙΝΑΛ είχε κερδίσει τη συμπάθεια του κόσμου για την εργατικότητα στη Βουλή, στην παραγωγή πολιτικών προτάσεων, αλλά δεν είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Να το αντιμετωπίσει ο άλλος ως μία εναλλακτική δύναμη εξουσίας. Κι όλα αυτά έγιναν όταν το ΚΙΝΑΛ δεν έχει ακόμη εκμεταλλευτεί το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποδρομή, καθώς ένα μεγάλο μέρος όσων των ψήφισαν τον Ιούλιο του 2019 έχει αποστασιοποιηθεί.

Οι περισσότεροι στο ΚΙΝΑΛ τρέμουν ότι μπορεί επί ένα χρόνο το κόμμα να αναλωθεί σε εσωκομματικές έριδες, με συνέπεια να χάσει και αυτούς τους λίγους πιστούς που του έχουν μείνει. Θεωρητικά και η κα Γεννηματά και ο κ. Ανδρουλάκης, οι οποίοι προς ώρας είναι οι μοναδικοί που έχουν θέσει υποψηφιότητα, αντιλαμβάνονται πως εάν πολώσουν από τώρα το κλίμα, τότε ενδέχεται στις εκλογές του 2021 να μην ψηφίσουν ούτε το 1/5 από αυτούς που έτρεξαν να μετάσχουν στις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τον Νοέμβριο του 2017.

Ισορροπία τρόμου

Όπως υποστηρίζουν οι παλιές καραβάνες του ΠΑΣΟΚ, για ένα εξάμηνο τουλάχιστον θα επικρατεί ισορροπία του τρόμου, καθώς ο ένας θα περιμένει το λάθος του άλλου. Κάτι που θα γίνει σίγουρα, διότι ήδη φτιάχνονται οι ομάδες και οι ομαδίτσες στήριξης.  Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ένθεν κακείθεν ακούς ότι «είναι άκαιρη η συζήτηση για τις εσωκομματικές εκλογές».

Και πώς θα κάτσουν ήρεμοι οι μονομάχοι, όταν η κα Γεννηματά έσπευσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, προκειμένου να καρπωθεί τη μικρή δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ. Από την άλλη πλευρά, η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, την οποία ο ίδιος προανήγγειλε σε τηλεοπτική εκπομπή, σίγουρα δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο ευρωβουλευτής, πάντως, υπογράμμισε ότι το τάιμινγκ της εν λόγω συζήτησης δεν είναι κατάλληλο, αφήνοντας έτσι μια έμμεση αιχμή κατά της ηγεσίας, αλλά και αποτυπώνοντας την πρόθεσή του να μην κλιμακώσει άμεσα τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κα Γεννηματά.

Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Όλοι αναμένουν την κίνηση του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος όμως μιλάει για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι μέλος του ΚΙΝΑΛ. Αρκετοί πιέζουν τον Ανδρέα Λοβέρδο να κατέλθει ως υποψήφιος, όμως ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, όπως αναφέρουν συνεργάτες, είναι διστακτικός, που μετρά τα κουκιά για να μην εκτεθεί χωρίς λόγο.

Οπότε ο άγνωστος Χ στην εξίσωση είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Δηλαδή, σε ποιον θα δώσει την ευλογία του μέσω των συνεργατών του στο ΚΙΔΗΣΟ. Ας μην ξεχνάμε ότι ενδιαφέρονται για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και ο Χάρης Καστανίδης, αλλά πολύ περισσότερο ο Μιχάλης Κατρίνης.

 Χωρίς εκπροσώπηση

Το βέβαιο είναι ότι για να καταφέρει να επιβιώσει το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να υπερβεί σε ψήφους τον ΣΥΡΙΖΑ, ή τουλάχιστον να τον πλησιάσει σε μία απόσταση που θα μπορούσε να του επιτρέψει να παίξει μπάλα στο ανώτερο επίπεδο. Διότι αυτήν τη στιγμή όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνουν ότι με 8% ή 10% ουδείς τον υπολογίζει. Και το κυριότερο, το ΚΙΝΑΛ είναι αποκλεισμένο από τις τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές. Οι παρουσίες στελεχών του είναι ελάχιστες και όλα τα κανάλια αναμασούν το δίπολο Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό; Αναμφίβολα όχι μόνο με την παραγωγή πολιτικής και ρεαλιστικών προτάσεων. Κατ’ αρχάς, προκαλεί εντύπωση που το ΚΙΝΑΛ δεν έχει απευθυνθεί στο ΕΣΡ, την ώρα που το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου σε καθημερινή βάση τα στελέχη του παρελαύνουν σε όλα τα κανάλια. Τουναντίον, αυτό δεν ισχύει με το ΚΙΝΑΛ. Περισσότερες φορές έχει κληθεί από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, από ό,τι η κα Γεννηματά. Και ο κ. Βενιζέλος προς ώρας είναι πρώην.

Όπως όμως ισχυρίζονται αρκετοί, με το που θα επιστρέψει το ΚΙΝΑΛ στις ρίζες του, το ΠΑΣΟΚ, τότε αμέσως θα φανεί και η διαφορετική αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ. Εξάλλου και η κα Γεννηματά μετά τις τελευταίες αντιδράσεις άρχισε να χρησιμοποιεί φράσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα ότι η κληρονομιά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ανήκει στο ΚΙΝΑΛ και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν και ο λόγος που στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά του κ. Σταϊκούρα, η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ πολλάκις αναφέρθηκε σε νόμους του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στην δύσκολη περίοδο του πρώτου μνημονίου.

Είναι βέβαιο, ότι αυτά τα χαρούμενα στιγμιότυπα σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν στο ΚΙΝΑΛ

Στρατηγική αυτόνομης πορείας

Μπορεί το ΚΙΝΑΛ να στήριξε την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, αλλά η κα Γεννηματά –όπως λένε και οι συνεργάτες της– ανέδειξε τη στρατηγική του κόμματος για αυτόνομη πορεία. Η κριτική που άσκησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ήταν πολύ σκληρή, όμως την ίδια ώρα δεν επέτρεψε στον Αλέξη Τσίπρα ούτε να γελάσει το χειλάκι του επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν ψήφισε το νόμο Κατσέλη και τον κατήργησε αφήνοντας απροστάτευτους όλους του οφειλέτες». Έτσι οι συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι  «ετοιμαζόμαστε να ξεδιπλώσουμε το δικό μας πολιτικό σχέδιο και να συγκροτήσουμε, ως Κίνημα Αλλαγής, τον άλλο πόλο και να διεκδικήσουμε ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα