Στήριξη σε υπουργούς, «πάγο» σε Βενιζέλο

Τείχος προστασίας «ύψωσε» ο Αντώνης Σαμαράς σε τρεις υπουργούς του, οι οποίοι βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον αντίστοιχο της Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και οι τρεις δέχονται όχι μόνο εχθρικά, αλλά και φίλια πυρά. Κι εάν για τον «τσάρο» είναι κάτι αναμενόμενο, σε ό,τι αφορά τους Γεωργιάδη Αρβανιτόπουλο τα πράγματα έχουν ξεφύγει, καθώς η κατάσταση στα πανεπιστήμια και στην υγεία παραμένει έκρυθμη και οι πολίτες ταλαιπωρούνται, με συνέπεια η αγανάκτηση να φουντώνει. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, και οι τρεις υπουργοί έχουν κάνει λάθος χειρισμούς, ενώ οι αστοχίες στη διαχείριση των καυτών ζητημάτων περισσεύει. Όμως, εάν ο Σαμαράς τους άφηνε ακάλυπτους, τότε η κατάσταση θα οδηγείτο σε πλήρες αδιέξοδο.

Όμως το Μαξίμου και ειδικά ο πρωθυπουργός αποφάσισε να στηρίξει τους υπουργούς του, με τον αστερίσκο ότι πρέπει να κάνουν ταχύτατα τις κατάλληλες κινήσεις, ώστε να σβήσουν οι εστίες που έχουν ανάψει. Ο πρωθυπουργός φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη συνεχιζόμενη κριτική που ασκείται από βουλευτές της Ν.Δ., ενώ δεν είναι ευχαριστημένος και από τη στάση μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που επιμένουν να «πυροβολούν» υπουργούς.

Ο Στουρνάρας

Ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως και οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών στο παρελθόν, δεν είναι αρεστός στην κοινωνία. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο «τσάρος» έχει απέναντί του το σύνολο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όλο το «καραμανλικό» μπλοκ και ουκ ολίγους «γαλάζιους» βουλευτές (ακόμη και τους λεγόμενους «προεδρικούς»). Κι αυτό διότι τα μέτρα και τα νομοσχέδια που φέρνει το ΥΠ.ΟΙΚ. στη Βουλή προς ψήφιση είναι επώδυνα και φυσικά οι βουλευτές γίνονται δέκτες έντονων παραπόνων των ψηφοφόρων.

Για τον υπουργό Οικονομικών ο Αντ. Σαμαράς λέει στους συνομιλητές του ότι τον στηρίζει απόλυτα και πως αυτός είναι που σηκώνει το κύριο βάρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι ο Αντ. Σαμαράς δυσαρεστήθηκε με την κριτική που του άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έστω και με προκάλυμμα το χιούμορ. Εξάλλου, στο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν με την ενέργεια του αντιπροέδρου την παραμονή της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στο Κολέγιο των Επιτρόπων και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού και τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να έχει πολιτική ισχύ και όχι να μετάσχει στις διαδικασίες αποδυναμωμένος.

Την ανοιχτή στήριξη προς τον Στουρνάρα ο πρωθυπουργός την έδωσε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, όπου παρουσία τόσο του αντιπροέδρου όσο και του υπουργού Οικονομικών ανέδειξε τις κυβερνητικές προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας με αιχμή του δόρατος τον Έλληνα «τσάρο».

Πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι το θέμα Στουρνάρα συζητήθηκε από Σαμαρά και Βενιζέλο και κατά τη διάρκεια της επιστροφής των δύο από τις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις μπηχτές του κυβερνητικού εταίρου κατά του Στουρνάρα. Μάλιστα, τόνισε ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία της διαπραγμάτευσης είναι «ολέθριο σφάλμα η αποδόμηση του υπουργού Οικονομικών». Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ με επίσημη ανακοίνωση τόνισε την Πέμπτη ότι δεν θέλει την αποπομπή Στουρνάρα.

Αρβανιτόπουλος – Γεωργιάδης

Ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει και δημοσίως μήνυμα στήριξης των υπουργών του και έκανε μια κίνηση που πέρασε απαρατήρητη και δεν ερμηνεύθηκε αναλόγως. Ο Αντ. Σαμαράς αποφάσισε να απαντήσει στους αμφισβητίες τους μέσω της ομιλίας του το βράδυ της Τρίτης στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Αναφερόμενος στην αναταραχή στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Υγείας είπε, με εμφανή διάθεση υποστήριξης, ότι «κάποιοι θέλουν να διαλύσουν τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που ήλεγχαν και απομυζούσαν» και «κάποιοι κρατούν τη χώρα δέσμια συντεχνιών και προνομίων που δεν υπήρχαν ούτε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού». Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως και στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα στηρίξει τους τρεις υπουργούς. Κι αυτό διότι όλοι στο Μαξίμου εκτιμούν ότι «πρέπει άμεσα να σταματήσει ο πόλεμος φθοράς που γίνεται».

Πάντως, παράλληλα με τη στήριξη, έχουν δοθεί εντολές να σπεύσουν προς βοήθεια των υπουργών –και ειδικά των Γεωργιάδη – Αρβανιτόπουλου– και κομματικά στελέχη, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση στους δύο κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, όπως είναι η υγεία και η παιδεία.

Ήδη ο Κ. Αρβανιτόπουλος πέρασε την Πέμπτη την πόρτα του Μαξίμου, όπου εκτός από την ενημέρωση στον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να μην επιστρατευτούν οι διοικητικοί υπάλληλοι. Απλά θα γίνουν κινήσεις για να εκτονωθεί η κατάσταση και το μόνο που απομένει είναι να δούμε ποιος θα σηκώσει το βάρος της ειδικής αποστολής να συνδράμει τον υπουργό Παιδείας, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας, την ώρα που ο υπουργός έχει αποστείλει τελεσίγραφο για τον διάλογο θα πιεστούν οι συνδικαλιστές που προέρχονται από τη Ν.Δ. να δεχθούν να καθίσουν στο τραπέζι, αφήνοντας κατά μέρος την εμμονή για «διάλογο από μηδενική βάση».

Με την τρόικα

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με την τρόικα, ο Αντώνης Σαμαράς –παρά τις παραινέσεις των κορυφαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εκπρόσωπους των δανειστών έως τις 31 Δεκεμβρίου– θα επιμείνει σε αυτό που συμφωνήθηκε με τον Ευ. Βενιζέλο τη Δευτέρα, δηλαδή στο να μην υποχωρήσει η χώρα μας έναντι των παράλογων απαιτήσεων της τρόικας. Το μότο του πρωθυπουργού, το οποίο θα χρησιμοποιήσει σε όλους τους τόνους και στη Βουλή, είναι ότι «προέχουν οι άνθρωποι και όχι οι ψυχροί αριθμοί».

Η απόφαση να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς την έγκριση της τρόικας, θα είναι ουσιαστικά η πρώτη επιθετική ενέργεια έναντι των πιστωτών από το 2010. Το βασικό για την ελληνική πλευρά είναι να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας στις κατηγορίες των δανειοληπτών που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν και ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Σχετικά με το άλλο φλέγον θέμα της διαπραγμάτευσης, αυτό των ομαδικών απολύσεων για τις οποίες η τρόικα ζητά απελευθέρωση, η ελληνική πλευρά είναι αρνητική και το μόνο που δέχεται να συζητήσει είναι να αλλάξει το καθεστώς με την υπογραφή του υπουργού.

Ως απόδειξη όλων των παραπάνω είναι και η εντολή που δόθηκε από τον πρωθυπουργό μετά τη σύσκεψη για θέματα ενέργειας την Πέμπτη το πρωί, προκειμένου οι τοπικές αρχές να ενημερώσουν άμεσα τη ΔΕΗ για τις περιπτώσεις των οικογενειών που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς, και η ΔΕΗ θα επαναφέρει το ρεύμα. Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών θορύβησαν το Μαξίμου και ενόψει της αποψινής κρίσιμης ψηφοφορίας είναι απαραίτητη μία τέτοια ενέργεια όχι μόνο για να σταλεί ένα μήνυμα στην κοινωνία, αλλά και να τονωθεί το ηθικό των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης