bpbg
bpbg

Στις 10 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στην Κορσική

Στην Τουρκία, τις προκλήσεις Ερρντογάν αλλά και την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν αναφέρθηκε ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Παράληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μίλησαν στο τηλέφωνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Σαρλ Μισέλ και στις 15 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Ευρωπαίκού Συμβούλίου θα έρθει στην Αθήνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας αρχικά την εντεινόμενη τουρκική παραβατικότητα υπογράμμισε πως «οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν» και απαριθμώντας τις τουρκικές ενέργειες από τον περασμένο χειμώνα τόνισε ότι αυτές άρχισαν τον Νοέμβριο με το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη και «κορυφώθηκαν με το Oruc Reis και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων τουρκικών αγγελιών». Επιπλέον, πρόσθεσε πως «η τουρκική προκλητικότητα αφορά όλη την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. «Θέλουμε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλες τις χώρες αλλά διάλογος υπό καθεστώς προκλήσεων δεν γίνει» σημείωσε και θύμισε ότι ήδη η Ελλάδα έχει στείλει επιστολή στον ΟΗΕ για τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επανέλαβε πως «η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται, δεν εκβιάζεται».

«Είμαστε σε επαφή με φίλες χώρες για εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε ο κ. Πέτσας προαναγγέλλοντας ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη ΔΕΘ στα εξοπλιστικά προγράμματα, και την ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ,ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ακόμα, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν θα γίνει πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που θα γίνει εκεί εκείνη την ημέρα, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ είχε  ο Μητσοτάκης

Στο μεταξύ, όπως προείπαμε, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ είχε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βρεθεί στην Αθήνα τηνΤρίτη 15 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μισέλ συζήτησαν την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές.

«Ο κ. Μισέλ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Για τον κορωνοϊό

Όσον αφορά την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται σταθεροποίηση του αριθμού κρουσμάτων. Δεν παρατηρήθηκε η εκτόξευση των κρουμάτων που ανέμεναν πολύ. Ωστόσο το επόμενο διάστημα παραμένει κρίσιμο, λόγω του ανοίγματος των σχολείων και λόγω του κινδύνου εφησυχασμού».

Για την οικονομία

«Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και 70 χρόνια» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι «δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα κατέγραφε την μεγαλύτερη ύφεση».

Όπως είπε, «ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επιπλέον μέτρα στήριξης [της οικονομίας] στη ΔΕΘ».

ια το αν η παράταση υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου θα πάει μέχρι Δεκέμβριο, είπε πως «Θα μείνω στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ [περί παράτασης για τον Οκτώβριο] σε αυτή τη φάση».

Για ενδεχόμενη ανακοίνωση επιπλέον μέτρων στήριξης των συνταξιούχων στη ΔΕΘ είπε ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά για τη στήριξή τους, δεν υπάρχει κάτι άλλο αυτή τη στιγμή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα