Στις 15 Ιανουαρίου η «ρεβάνς» των συνταξιούχων για τα αναδρομικά

Ανυποχώρητοι οι συνταξιούχοι θα «κυνηγήσουν» τη δικαίωση τους στο ΣτΕ

Τη 15η Ιανουαρίου του νέου έτους έχουν μαρκάρει με κόκκινο στυλό στα καλεντάρια τους οι Έλληνες συνταξιούχοι, καθώς τότε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί για την «τύχη» των αναδρομικών για επικουρικές και δώρα, ύψους 2,6 δισ. ευρώ!

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Έπειτα από την αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης του Γιάννη Βρούτση αναφορικά με το «μπλοκάρισμα» της δικαστικής διεκδίκησης των αναδρομικών από δώρα και επικουρικές συντάξεις που είχε υποβάλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε να εισαχθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για συζήτηση στις 15/1/2021.

Με αυτή την αίτηση ακύρωσης το ΕΝΔΙΣΥ κατ’ αρχάς διεκδικεί την επιστροφή των δώρων σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και των περικοπών σύμφωνα με την 1439/2020 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Επίσης το Δίκτυο θα «κυνηγήσει» να δικαιωθεί η απαίτησή του για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα. Τέλος, με την αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης Βρούτση, το ΕΝΔΙΣΥ αξιώνει:

α) Από όσους άσκησαν αγωγές και δεν έγινε σεβαστό το δεδικασμένο με την απόφαση Ολομέλειας ΣτΕ 1439/2020, να επιστραφούν αναδρομικά σύνταξη – επικούρηση και δώρα, σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα.

β) Αντίστοιχα, ζητείται για όσους πληρώθηκαν αναδρομικά για τη σύνταξη στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4734/2020 (άρθρα 33,34) να μην αποσβένονται οι νόμιμες αξιώσεις τους για επικούρηση και δώρα.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Λουκά Αποστολίδη, που εκπροσωπεί τους προσφεύγοντες συνταξιούχους, η βασιμότητα των νομικών ισχυρισμών που προβάλλονται στην Αίτηση Ακύρωσης για την παραβίαση της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων, καθώς και του άρθρου 1 του ΠΠΠ της ΕΣΔΑ επιβεβαιώνονται με τρόπο σαφή, ειδικό και συγκεκριμένο από σχετική, ειδική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 23 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν από την ψήφιση των τροπολογιών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα