Στις 7 Φερβουαρίου το (κρίσιμο) ραντεβού Σολτς – Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Γερμανία να δεχτεί το σχετικό αίτημα για παράδοση όπλων στο Κίεβο αλλά η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται επιφυλακτική και σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Η πρόσκληση του ενός προς τον άλλον ήταν δεδομένη. Η αποδοχή της επίσης. Μεσολάβησαν, όμως, πολλά μέχρι το τετ-α-τετ να γίνει και πράξη. Φαίνεται λοιπόν ότι οι… πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ο «πλανητάρχης» Τζο Μπάιντεν θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του τελευταίου και τον σχηματισμό του κυβερνητικού «φωτεινού σηματοδότη», του τρικομματικού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων της Γερμανίας.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει στην αμερικανική πρωτεύουσα και ήταν θέμα τάιμινγκ, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε από καιρού προσκαλέσει τον Σολτς, αλλά ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ είχε επικαλεστεί «ανειλημμένες υποχρεώσεις». Ποιες ήταν αυτές; Η δυσπραγία τού επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να συμφωνήσει με τους κυβερνητικούς εταίρους του σε μία κοινή γραμμή για τη ρωσο-ουκρανική διένεξη που έχει βάλει φωτιά σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Από ρεπορτάζ της εφημερίδας «BILD», προκύπτει ότι Βερολίνο και Ουάσινγκτον αναζητούσαν επί μέρες την κατάλληλη ημερομηνία, με τη γερμανική Καγκελαρία να έχει καταστήσει σαφές ότι το ραντεβού στον Λευκό Οίκο θα έπρεπε να προηγηθεί της επίσκεψης του Καγκελάριου στο Κρεμλίνο.

Στην ατζέντα της συνάντησης εκτιμάται ότι θα βρεθούν θέματα εξοπλισμών, αλλά και η πολιτική για το κλίμα, όπως το διά ζώσης ραντεβού τού Όλαφ Σολτς με τον Τζο Μπάιντεν είναι κομβικό για άλλον λόγο. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι γίνεται ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη το ψυχροπολεμικό θρίλερ στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να πιέζουν και τη Γερμανία να απορρίπτει το σχετικό αίτημα για παράδοση όπλων στο Κίεβο.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται επιφυλακτική και σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Αγκάθι που δυσκολεύει τις σχέσεις Βερολίνου και Ουάσινγκτον αποτελεί, τέλος, ο γερμανο-ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 στη λειτουργία του οποίου αντιτίθενται οι ΗΠΑ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα