Στις ΗΠΑ τον ψάχναμε (εθνικό σύμμαχο) στο Παρίσι τον βρήκαμε 

Το ταξίδι Μητσοτάκη επανεπιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία –  Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη Μακρόν και για την προσπάθεια μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης, διμερή θέματα, η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και η οικονομία και οι επενδύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Παρίσι και στη συνάντηση που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο πλευρών που προηγήθηκαν στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Τον «ομιλητικό» και κυρίως όχι «ισαποστάκια» σύμμαχο που έψαχνε η Ελλάδα για την υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων της μπορεί να μην τον βρήκε με τον τρόπο που ήθελε στις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά μοιάζει να τον εξασφαλίζει –τουλάχιστον μέχρι αποδείξεως του εναντίου– στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν. Για την Ηρώδου Αττικού, στα… καλούδια του ταξιδιού Μητσοτάκη στην πόλη του φωτός περιλαμβάνεται δίχως άλλο η επιβεβαίωση της γαλλικής στήριξης στο πλευρό της χώρας μας. Εξ ου και η ικανοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού για τη στάση που επέδειξε η Γαλλία μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

«Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το πέρας των κατ’ ιδίαν συνομιλιών των δύο ηγετών. Ο Εμ. Μακρόν ανέφερε πως στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας μίλησαν για το κομμάτι της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και της ευρύτερης Ανατολής, ενώ καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. «Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος. Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείων Αμύνης: «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται».

Για την οικονομία

Στην ατζέντα της συνάντησης ΜακρόνΜητσοτάκη, που είναι η δεύτερη μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, ήταν και η οικονομία. Επί του προκειμένου ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (Anfas και Smp’s) το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς και επίσης για την καθιέρωση του μηχανισμού με τον οποίον θα μεταφέρονται τα υπερ-πλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ  ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επενδύσεις, κλίμα και δημοσιονομικό πλαίσιο 

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό σκέλος, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου στο περιθώριο του Ελληνογαλλικού forum με θέμα «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, και έδωσαν μεταξύ άλλων το «παρών» σε αυτό και οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, και Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι παρουσίασαν σε εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων τα πλεονεκτήματα να επενδύσει  κάποιος αυτή την περίοδο στην Ελλάδα.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπισή της δεν έλλειψε από την ατζέντα, αλλά και η προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. προς την πλευρά των Δυτικών Βαλκανίων, με τη χώρα μας να θεωρεί ότι είναι μία ακόμη ευκαιρία να δείξει τη βούλησή της να προχωρήσουμε συντεταγμένα στη διεύρυνση, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον και των χωρών αυτών, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την ελπίδα ότι και η γαλλική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα, τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Τέλος, αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, για το οποίο ο  Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες όπου είχε δείπνο εργασίας  με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στην κυβέρνηση θεωρούν μάλιστα ενθαρρυντικό ότι η πρώτη συνάντηση που είχε ο κ. Μισέλ με αρχηγό κυβέρνησης ή κράτους για το ζήτημα αυτό γίνεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το θέμα του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού θα απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα την ΕΕ και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι «αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι» και σημειώνουν ότι θέλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής (κλιματική αλλαγή, τεχνολογική πρόοδος), σε αρμονική συνύπαρξη με τις παραδοσιακές πολιτικές (συνοχή, κοινή αγροτική πολιτική) με έναν προϋπολογισμό ο οποίος είναι μικρός, καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει και το πρόσθετο πρόβλημα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς οι πλούσιες χώρες δεν δείχνουν διάθεση να αυξήσουν το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού, ενώ η ΕΕ χρειάζεται αφενός να μην διαταραχθεί η πορεία της συνοχής και η στήριξη των αγροτών μας και αφετέρου να βρεθούν πόροι, τόσο για τη μετάβαση σε μία οικονομία με λιγότερους ρύπους, όσο και για να μην χάσει η Ευρώπη το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης», είχε δηλώσει σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

 

Διαβάστε επίσης