Στις κάλπες με κοντομάνικα

Νέος οδικό χάρτη στήνει το Μαξίμου αναμένοντας τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά από την τραγωδία των Τεμπών

Φαίνεται ότι κλειδώνει η 21η Μαΐου για τις πρώτες εκλογές και η 2α Ιουλίου για τις επαναληπτικές, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει άλλο ένα οικονομικό πρόγραμμα στήριξης των νοικοκυριών  

Του Μιχάλη Κωτσάκου

To  τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη σταμάτησε τον πολιτικό χρόνο στην ημέρα της τραγωδίας αλλά και πάγωσε κάθε συζήτηση για τις εκλογές η οποία μεταφέρεται για το αμέσως επόμενο διάστημα. «Όποιος έκανε νύξη στον Πρωθυπουργό αυτές τις ημέρες πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τις εκλογές, τον έδιωχνε από τη σύσκεψη», ανέφερε μεταξύ άλλων συνεργάτης του πρωθυπουργού.

«Το τελευταίο που θα σκεφτόταν ο Κυριάκου Μητσοτάκης μέχρι και σήμερα ήταν σενάρια πολιτικού εκλογικού χρόνου. Δεν είναι ακόμη ώρα για να μπούμε σε αυτού του είδους τη συζήτηση» υποστήριξε προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική εκπομπή.

Με το χρόνο ωστόσο τον πολιτικό για τη λήξη της τετραετίας να μετρά αντίστροφα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση περί εκλογών και της ημερομηνίας προσφυγής στις κάλπες, αναμένεται να ανοίξει εκ νέου από τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας και μετά αφού σταθμιστούν όλα τα δεδομένα, τα οποία έχουν ανατρέψει κάθε πολιτικό σχεδιασμό, αφού αυτό που προέχει τώρα για το κυβερνητικό επιτελείο είναι να δοθούν οι απαντήσεις στα ερωτήματα που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις από την τραγωδία των Τεμπών για τα λάθη και τις παραλήψεις που οδήγησαν σε αυτή. Αλλά και τα μέτρα που θα τρέξουν για να διορθωθεί η κατάσταση, όταν προς το τέλος Μαρτίου επιστρέψουν στις ράγες τα σιδηροδρομικά δρομολόγια.

Ήδη κάποιοι από τους κυβερνητικούς παράγοντες έχουν διαρρεύσει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, δίχως να αποκλείεται ακόμη και η Κυριακή 14 Μαΐου. Οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν είτε τις 2 Ιουλίου, είτε στις 26 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επηρεάσουν τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι της άποψης ότι οι πρώτες εκλογές να διεξαχθούν τον Απρίλιο, θεωρώντας ως δύο καλές ημερομηνίες την 23η Απριλίου και την 30η Απριλίου. Όμως και στις δύο περιπτώσεις οι επαναληπτικές θα συμπέσουν με τις πανελλαδικές εξετάσεις και όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να διαταράξει ούτε τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις, ούτε στις οικογένειες τους που έχουν στοχοπροσηλωθεί στην δοκιμασία των παιδιών τους.

Οι μετρήσεις

Τις επόμενες ημέρες αναμένουν στο Μαξίμου τις πρώτες μετρήσεις μετά την τραγωδία των Τεμπών. Και βέβαια τόσο ο Θοδωρής Λιβάνιος, όσο και το επιτελείο του αμερικανού επικοινωνιολόγου Σταν Γκρίνμπεργκ θέλουν να δουν τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ώστε να χαραχθεί ο νέος οδικός χάρτης προς τις δύο δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις. Το κλίμα στην κοινωνία συνεχίζει να είναι βαρύ μετά τον αδόκητο χαμό δεκάδων επιβαινόντων, κυρίως νέων ανθρώπων, ενώ η οργή στις τάξεις της νεολαίας έχει χτυπήσει κυριολεκτικά κόκκινο.

Τα νέα δεδομένα έχουν εύλογα προκαλέσει ανησυχία στο κυβερνών κόμμα, ενώ τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένονται τα πρώτα δείγματα κυλιόμενων μετρήσεων. Στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης δίνουν έμφαση σε επιμέρους ποιοτικά στοιχεία που θα επηρεάσουν περισσότερο την εκλογική συμπεριφορά της κοινής γνώμης, όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

Το πιο σημαντικό στην παρούσα φάση είναι να αποτυπωθεί το πόσο η επίμαχη τραγική ιστορία επηρεάζει την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας το ισχυρό χαρτί της κυβερνητικής παράταξης.

Ο Πρωθυπουργός διατηρούσε υψηλά ποσοστά δημοφιλίας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον στρέφεται στον ίδιο και στα ποσοστά που διατηρεί μετά από αυτήν την εθνική τραγωδία. Το δεύτερο στοιχείο είναι πόσο επηρεάζει δημοσκοπικά την Νέα Δημοκρατία σε σχέση με το βασικό εκλογικό της στόχο, αν και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η υπόθεση της αυτοδυναμίας έχει πλέον απομακρυνθεί.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα μπει στο μικροσκόπιο είναι η καταγραφή των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλαδή η δυσαρέσκεια προς την Κυβέρνηση θα εκφραστεί μέσω της στήριξης του βασικού αντιπάλου, που είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκτός των άλλων, υπάρχουν φόβοι για πολυδιάσπαση της ψήφου των πολιτών, δηλαδή για μετακίνηση ψηφοφόρων προς τα μικρότερα κόμματα δεξιά και αριστερά του πολιτικού τόξου. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο της εισόδου περισσότερων κομμάτων στην Βουλή, εξέλιξη που θα καταστήσει την προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων στο δεύτερο γύρο ακόμα δυσκολότερη. Όλα τα παραπάνω συνιστούν σενάρια για το επέκεινα του πιο σοβαρού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που γνώρισε ποτέ η χώρα.

Μένει πλέον να καταγραφεί η επόμενη γενιά μετρήσεων που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Ο δρόμος είναι αδιαμφισβήτητα ακόμα πολύ μακρύς…

Νέα μέτρα

Από τη στιγμή που απομακρύνονται οι εκλογές, πλέον το Μαξίμου εξετάζει και νέα δέσμη μέτρων, προκειμένου τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, που εξακολουθεί να επιμένει.

Σε λίγες ημέρες θα υπάρχουν τα στοιχεία για το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε, ώστε να αποφασιστεί η νέα κρατική παρέμβαση. Οριστικές αποφάσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν ληφθεί και αυτό είναι φυσικό αφού ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκλογών.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία αναφέρουν ότι τα έσοδα είναι αυξημένα. Οπότε ανοίγει ο δρόμος για νέα μέτρα. Ποια μπορεί αν είναι αυτά; Δύσκολο είναι αυτή την στιγμή κάποιος να προδικάσει κάτι, αλλά είναι σίγουρο πως αν ληφθούν κάποιες αποφάσεις θα είναι προς την κατεύθυνση ενίσχυσης εκείνων που πλήττονται από την ακρίβεια, ειδικά στον τομέα των τροφίμων. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 6,5% τον Φεβρουάριο, έναντι 7,3% τον Ιανουάριο, ενώ άνοδος παρουσίασε ο δομικός πληθωρισμός, ενώ ενισχύθηκε ο δείκτης στα βιομηχανικά είδη. Στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 8,5%.

Και επειδή το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, αφού τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, οι τιμές στα τρόφιμα σημείωσαν νέα άνοδο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 15% από 14,1% που ήταν έναν μήνα πριν. Αντίθετα μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 13,7% από 18,9% τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, αφού αποφάσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν ληφθεί, είναι η παράταση του Market Pass για άλλους τρεις μήνες, αλλά και η χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού, στοχευμένα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Τα πάντα όμως θα κριθούν από την επόμενη εβδομάδα και μετά και αφού έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού που πλέον δεν αποκλείεται να είναι λίγο υψηλότερα των προσδοκιών.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα