Στις στάχτες το σχέδιο του Τσίπρα

Ο λαός μας χρησιμοποιεί κατά κόρον στην καθημερινότητα ένα απόφθεγμα για κάποιον που θέλει να κρατήσει μυστικό ένα συναίσθημά του, αλλά με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να το κάνει. Και γι’ αυτό λέγεται  το «θέλει η π@@@να να κρυφτεί, μα η χαρά δεν την αφήνει».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κάπως έτσι κινείται και η στρατηγική τού ΣΥΡΙΖΑ για τις φωτιές. Επισήμως η γραμμή είναι «χαμηλοί τόνοι», γιατί ο κόσμος υποφέρει, όμως ανεπισήμως η γραμμή είναι φουλ επίθεση στον πρωθυπουργό και τους άμεσους συνεργάτες του με εκφράσεις του στυλ «κάψατε όλη τη χώρα, είστε καταστροφείς». Επίσης, η εντολή που έχει δοθεί στους εργαζόμενους των κομματικών ΜΜΕ να αναπαραγάγουν όλες τις ανοησίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να προκαλέσουν φθορά στην εικόνα του κ. Μητσοτάκη.

Ο στόχος τού ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής. Επιχειρεί να ισοφαρίσει τους 103 νεκρούς στο Μάτι με τις καταστροφές που ήδη υπάρχουν από τις δεκάδες φωτιές που έχουν προκαλέσει τρόμο, αγανάκτηση και θλίψη στον κόσμο. Όμως τώρα υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά. Το κράτος είναι παρών στιες φωτιές. Με τα λάθη του, με τις αστοχίες του, αλλά είναι παρών. Πολύ γρηγορότερα το «112» ειδοποιεί, η ΕΛ.ΑΣ. αδειάζει τους οικισμούς κι έτσι έχουν αποφευχθεί δράματα σαν το Μάτι. Μέχρι στιγμής θρηνούμε τον θάνατο ενός εθελοντή δασοπυροσβέστη από την πτώση κολώνας, και μάλιστα το ελληνικό κράτος τον τίμησε δεόντως, καθώς στην εξόδιο τελετή παρέστη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τουναντίον, στο Μάτι και ο τότε πρωθυπουργός ήταν απών, αλλά και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Υπάρχουν βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι που μπορεί και να ανάβουν λαμπάδες για να υπάρχουν νεκροί από τις πυρκαγιές. Το βέβαιο είναι ότι από τις επισκέψεις που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στις καμένες περιοχές, αλλά και τα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν τον χλευασμό των πολιτών με εκφράσεις τού στυλ «τι ήρθατε να κάνετε, να μας δείξετε τα φώτα σας μετά τα όσα κάνατε στο Μάτι;».

Πασιφανής η αγωνία

Ακόμη και στην τελευταία ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook είναι πασιφανής η αγωνία του να ισοφαρίσει τις 103 ανθρώπινες ζωές από την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τις τωρινές καταστροφές. Έτσι έφθασε να χρησιμοποιήσει στην ανάρτησή του τη φράση «η φωτιά θα σταματήσει όταν φτάσει στη θάλασσα». Δηλαδή, αυτό που έγινε στο Μάτι. Με την ειδοποιό διαφορά ότι τον Ιούλιο του 2018 δεν υπήρχε κανένας συντονισμός, οι αρμόδιοι υπουργοί του κ. Τσίπρα (Τόσκας, Σκουρλέτης) ήταν κρυμμένοι, ενώ η τότε περιφερειάρχης (Δούρου) άφαντη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι στις 25 Αυγούστου στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές που προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο για τη δασοπυρόσβεση. Όπως επεσήμανε, άλλωστε, σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια τομεάρχης για ζητήματα πολιτικής προστασίας, Χαρά Καφαντάρη, «στις 25 Αυγούστου που θα γίνει η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση ο πρόεδρός μας θα αναπτύξει τις θέσεις μας με τη λογική της συνεργασίας και την αντίληψη ότι πρέπει να παρθούν μέτρα συγκεκριμένα τα οποία να τηρηθούν και σε αυτά να συμβάλουν οι δυνάμεις οι πολιτικές. Να μη γίνονται έργα επικοινωνίας αλλά ουσίας».

Φυσικά ελπίζουμε να μην ακούσουμε τα σχέδια που αναλύθηκαν στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου μετά το Μάτι, όπου ο Νίκος Παππάς έδειχνε δορυφορικούς χάρτες και ο Νίκος Τόσκας έλεγε ότι «δεν βρίσκω να έχει γίνει κανένα απολύτως λάθος». Και όλα υπό την μπαγκέτα του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Η εικόνα είναι από την αλήστυ μνήμης συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την εθνική τραγωδίασ στο Μάτι όπου Τζανακόπουλος και Τόσκας είπαν ότι δεν έγινε κανένα λάθος

Περί συμψηφισμών και συγγνώμης

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα ηγείται της επίθεσης κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα δεν φείδεται θρασύτητας, καθώς έσπευσε να δώσει απάντηση στο κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα σχετικά με το ότι οι προσπάθειες του κράτους εστιάζονται κυρίως στις ανθρώπινες ζωές. Ο κ. Τζανακόπουλος, λοιπόν, επεσήμανε πως «δεν πρέπει να γίνεται συμψηφισμός και σύγκριση των καταστροφών – ανθρώπινες ζωές από τη μία, περιουσίες από την άλλη. Η πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση υπέστη σφοδρή κριτική και από τους δασολόγους, και συνολικά από όσους γνωρίζουν πώς επιχειρησιακά πρέπει να αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές. Και αυτό γιατί αντί να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές με επιχειρησιακό τρόπο, η κυβέρνηση τις αντιμετώπισε με επικοινωνιακά κριτήρια. Έτσι οδηγηθήκαμε στη μεγαλύτερη δασική καταστροφή της χώρας στην ιστορία της». Προφανώς ο κ. Τζανακόπουλος έχει λησμονήσει τι έλεγαν το 2018 οι ίδιοι επιστήμονες.

Ίσως ο πολυπράγμων κ. Τζανακόπουλος καλό είναι πριν εκφέρει τη δική του άποψη να διαβάζει ξανά και ξανά την ανάρτηση της φωτογράφου Μαρίας Κουτρουμπή, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος του Ματιού: «Αν έψαχνες τη μητέρα σου μέρες και έκλαιγες από πάνω της χωρίς να το καταλάβεις, γιατί είχε τη μορφή κούτσουρου, αν έβλεπες το δέρμα των γειτόνων σου να λιώνει από το θερμικό φορτίο, αν είχες δει αγκαλιασμένα απανθρακωμένα παιδιά, αν έδινες DNA για να δεις αν είναι ο άνθρωπός σου μέσα στη σακούλα, αν σκούπιζες πτώματα από τον δρόμο, θα καταλάβαινες τη σημασία της εκκένωσης. Μη γράφετε ό,τι σας έρθει στο κεφάλι, σας διαβάζουν και Ματιώτες».

Αυτό που έχει ενοχλήσει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ, η συγγνώμη που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον ελληνικό λαό για τα λάθη στο σχέδιο κατάσβεσης των πυρκαγιών, φαίνεται ότι ικανοποίησε την πλειοψηφία των πολιτών. Κάτι που δεν περίμεναν στην Κουμουνδούρου, διότι ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Και βέβαια ουδείς λησμονεί τι είχε συμβεί τον Σεπτέμβριο του 2018 (ένα διάστημα λιγότερο των δύο μηνών) από την τραγωδία στο Μάτι. Στη συνέντευξη Τύπου ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι να ψελλίσει μία συγγνώμη, παρά τις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Τις ημέρες εκείνες ο κ. Τσίπρας είχε δώσει μία συνέντευξη στο Euronews, και η δημοσιογράφος είχε ρωτήσει κάτι απλό: «Ήθελα να σας ρωτήσω, προσωπικά αν εσείς νιώσατε, ή νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε συγγνώμη από τους ανθρώπους που βίωσαν αυτή την τραγωδία το καλοκαίρι». Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε: «Συγγνώμη ζήτησα έμπρακτα και όχι επικοινωνιακά». Πάντως οι κάτοικοι της περιοχής, όπως οι ίδιοι παραδέχονται, έμπρακτα είδαν την κυβέρνηση να ασχολείται με τα προβλήματά τους μετά τον Ιούλιο του 2019, όταν άλλαξε η διακυβέρνηση της χώρας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα