Στο 1,4% κατεβάζει το ΙΟΒΕ τον πήχη της ανάπτυξης για το 2023

Γύρω στο 4% "βλεπουν" οι αναλυτές του ιδρύματος τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους

Το κατέβασμα του πήχη των προβλέψεών του στο 1,4% για τον ρυθμό ανάπτυξης που θα «πιάσει» η ελληνική οικονομία το 2023 προκύπτει ως βασικό συμπέρασμα από την τριμηνιαία έκθεση «Η Ελληνική Οικονομία, 4ο/2022» του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών που παρουσιάστηκε διαδικτυακά στις αρχές ης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές του ιδρύματος αυτό θα συμβεί εξαιτίας κυρίως της επιβράδυνσης που θα παρουσιάσει η παγκόσμια οικονομία κινούμενη σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και αβεβαιότητας. Ως προς τις συνιστώσες, οι επενδύσεις αναμένεται να συμβάλουν περισσότερο στην ανάπτυξη, με ετήσια αύξηση 8,5%, ακολουθούμενες από μια σχετικά ανθεκτική, αν και σαφώς ηπιότερη, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,8%. Στον εξωτερικό τομέα, αναμένεται μικρή περεταίρω επιδείνωση στο ήδη υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αυξάνονται ετησίως το 2023 κατά 2,1% και 2,7% αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, το… βάσανο του πληθωρισμού, η εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα κινηθεί μεν ανοδικά αλλά σε χαμηλότερα των σημερινών ύψη, πέριξ του 4%, κυρίως λόγω της ανθεκτικότητας της καταναλωτικής ζήτησης.

Περισσότερο αισιόδοξη είναι, τέλος, η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ για τo πώς θα εξελιχθεί το τρέχον έτος η απασχόληση στην Ελλάδας, καθώς ο σχετικός δείκτης αναμένεται να επηρεαστεί θετικά από την ηπιότερη ενίσχυση των επενδύσεων, την περαιτέρω αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την ηπιότερη άνοδο κατανάλωσης και εξαγωγών, καθώς και από τον τουρισμό. Μεταφραζόμενη σε ποσοστά, οι αναλυτές του ιδρύματος εκτιμούν ότι η ανεργία θα μετρηθεί στην περιοχή του 11,5%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα