Στο +48% οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Θα μεγεθυνθούν οι «ενέσεις» της ΕΚΤ στη διάρκεια του επόμενου τριμήνου

Το είπε και το έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ!

Το «είπε» τής προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφορά τη δέσμευσή της ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τον μηνιαίο ρυθμό αγορών ομολόγων –στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης PEPP– προκειμένου να διασφαλίσει τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

Το «έκανε» αφορά ακριβώς το ίδιο: την εβδομάδα 15-19 Μαρτίου η ΕΚΤ αύξησε τις αγορές ομολόγων σε ποσοστό σχεδόν 50%, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αγόρασε την περασμένη εβδομάδα ομόλογα αξίας 28 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 48% σε σχέση με τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου αλλά και ιστορικό υψηλό από τις 4 Δεκεμβρίου του 2020, που η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε αντίστοιχες δαπάνες προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων.

Οι «ενέσεις» της ΕΚΤ δεν σταματούν εδώ, καθώς όπως ανέφερε η Κρ. Λαγκάρντ «μπογκάροντας» στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, το Δ.Σ. της κεντρικής ευρωτράπεζας αναμένει ότι οι αγορές μέσω PEPP θα μεγεθυνθούν στη διάρκεια του επόμενου τριμήνου συγκριτικά με τους πρώτους μήνες του 2021. «Θα πραγματοποιούμε αγορές με ευέλικτο τρόπο σύμφωνα με τις συνθήκες στην αγορά και με το βλέμμα στην αποτροπή μιας πρόωρης σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών», τόνισε η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα