Στο άψε-σβήσε τελείωσε ο 61ος γύρος των διερευνητικών

Πριν καλά-καλά ανταλλάξουν τις τυπικές καλημέρες οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη. Και επί της ουσίας το μόνο που μένει από αυτόν τον γύρο είναι και η συμμετοχή του Ιμπραήμ Καλίν (δεξί χέρι του Ερντογάν). Κάτι που έγινε για να δείξει προς την διεθνή κοινότητα η Τουρκία πόσο ενδιαφέρεται να προχωρήσουν αυτές οι διερευνητικές επαφές.

Οι επαφές διεξήχθησαν στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσέ, και όχι στο ξενοδοχείο που είχε αρχικά ανακοινωθεί.Remaining Time-0:14FullscreenMute Της ελληνικής αποστολής ηγήθηκε ο έμπειρός διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010. Μαζί του και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού ο οποίος στο παρελθόν έχει ηγηθεί της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ για την Τουρκία. Εκ μέρους της Τουρκίας μετείχαν εκτός του Καλίν ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών  Σεντάτ Ονάλ και ο Τσαγατάι Έρτζιγιες, διευθυντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η στάση της Αθήνας ήταν γνωστή, καθώς προσήλθε στις διερευνητικές για να συζητήσει μόνο θέματα που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας απορρίπτοντας κάθε κουβέντα για διευρυμένη ατζέντα. Μάλιστα στις αποσκευές της η ελληνική αποστολή είχε και την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. από τον Οκτώβριο του 2020, όπου ξεκαθαριζόταν σαφώς, ότι η μόνη διαφορά που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία είναι οι θαλάσσιες ζώνες.

Τουναντίον η Τουρκία προτιμούσε μία εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση. Βέβαια πρώτιστα η Άγκυρα ενδιαφέρεται μέχρι τον Μάρτιο να δείξει το καλό της πρόσωπο, προκειμένου να κερδίσει χρόνο μέχρι τον Μάρτιο και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα αποφασίσει για το εάν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. Ο στόχος, όπως γίνεται αντιληπτό είναι να αποφύγει τέτοιο ενδεχόμενο, που θα φέρει σε ακόμη χειρότερη θέση της τουρκική οικονομία. Επίσης θέλοντας να δείξει και προς τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ (τον Τζον Μπάιντεν και την κυβέρνησης του) ότι δεν είναι ο ταραξίας της περιοχής. Και φυσικά όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο βασικός στόχος της Τουρκίας είναι να κερδίσει χρόνο, ώστε να ανακάμψει η τουρκική οικονομία, που αυτή την εποχή φλερτάρει με την χρεοκοπία.

Πλέον ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών, εάν κάτι δεν αλλάξει δραματικά θα επαναληφθεί στην Αθήνα τον Φεβρουάριο.

Έμπειρος διπλωμάτης

Ο Παύλος Αποστολίδης (πρέσβης ε.τ.) που ηγείται των διερευνητικών επαφών εκ μέρους της Ελλάδας γνωρίζει πολύ καλά το πώς σκέπτονται οι τούρκοι διπλωμάτες, αλλά και το ποιες είναι οι οδηγίες τους. Και στις διερευνητικές και στο διπλωματικό σώμα δεν είναι χθεσινός ο Αποστολίδης, ο οποίος σε ηλικία 23 χρόνων (το1965) Remaining Time-0:01

Fullscreen

Mute

, εισήλθε στο διπλωματικό σώμα και σύντομα απέκτησε το παρατσούκλι «λόρδος» λόγω των καλών του τρόπων. Έχει υπηρετήσει σε καυτές θέσεις ως γραμματέας Α’ στην ελληνική πρεσβεία στην Κύπρο από το 1973 ως το 1976, δηλαδή και τις κρίσιμες ημέρες του Αττίλα. Το 1984 μετατέθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και το 1990 ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο. Υπήρξε επίσης πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Ομάν.

Διετέλεσε επίσης γενικός διευθυντής διμερών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ από το 1995 ως το 1998. Το 1998 διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Η σχέση του όμως με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Θόδωρο Πάγκαλο, ήταν πολύ κακή, καθώς διαφωνούσαν για τη στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Ο Πάγκαλος ήταν υπέρμαχος της σκληρής στάσης, ενώ ο πρέσβης θεωρούσε ότι η λύση θα βρισκόταν μέσω της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονας, κάτι με το οποίο συμφωνούσαν τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Μετά τη σύλληψη Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα στις 19 Φεβρουαρίου 1999, ο κ. Αποστολίδης ανέλαβε διοικητής της ΕΥΠ και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τη συνταξιοδότηση του το 2004. Ήταν επομένως διοικητής της ΕΥΠ κατά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, καθώς είχε άλλωστε άριστη συνεργασία με τον αμερικανικό παράγοντα.

Μετά την αποχώρηση του από το διπλωματικό σώμα, ο κ. Αποστολίδης διετέλεσε μεταξύ άλλων ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και υπηρεσιακός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου από τις 17 Μαΐου 2012 μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Και στη συνέχεια ανέλαβε τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Ενδιαφέρον έχουν όσα είχε πει ο κ. Αποστολίδης στις 16 Δεκεμβρίου 2019 σε εκδήλωση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην οποία ήταν επίσης ομιλητές η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Αποστολίδης είχε τότε εκτιμήσει ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία λόγω των πολλών ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και της εγγύτητας τους με τις τουρκικές ακτές. Είχε τονίσει πάντως ότι: «Οι διαφορές γύρω από τις οριοθετήσεις λύνονται ειρηνικά και αυτό πρέπει να επιδιώξουμε. Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι αναγκαστική οδός», ενώ έχει εκφράσει την άποψη ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι πιο ήπιος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είχε επίσης εκφράσει την ανησυχία ότι η συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη, αν και παράνομη και ανυπόστατη όπως τονίζει η Ελλάδα, δημιουργεί ένα προηγούμενο στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα