Στο χείλος της υφεσιακής αβύσσου…

ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία βλέπουν τις οικονομίες τους να βυθίζονται εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας

Όταν το 1931 πρωτοκυκλοφορούσε στη Γερμανία το εμβληματικό βιβλίο του Έριχ Κέστνερ «Στο χείλος της αβύσσου», η γενέτειρα του συγγραφέα τελούσε σε καθεστώς δυστοπίας, αφού η Δημοκρατία της Βαϊμάρης κατέρρεε και οι Γερμανοί αγωνιούσαν για το εξαιρετικά αβέβαιο –και σκοτεινό όπως αποδείχτηκε λόγω Χίτλερ– μέλλον τους.

Η σημερινή Γερμανία μπορεί να μην απειλείται, βεβαίως, από τον ναζισμό, ωστόσο οι οικονομικές συνέπειες που αφήνει στο διάβα της η πανδημία του κορωνοϊού συμπιέζουν σε επικίνδυνο βαθμό το σπιράλ της ύφεσης. Και πώς να μην είναι έτσι όταν στο β’ τρίμηνο του 2020, δηλαδή στο πικ της έξαρσηs της νόσου COVID-19 και των lockdown, η γερμανική οικονομία «έγραψε» τον μεγαλύτερο ρυθμό συρρίκνωσης με ποσοστό ρεκόρ -10,1%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 10 χρόνια ανάπτυξης εξαϋλώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, αφού οι δείκτες της καταναλωτικής δαπάνης, των επιχειρηματικών επενδύσεων και των εξαγωγών καταβαραθρώθηκαν. Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΑΠΕ ΤΟΥΣ ΕΧΑΣΑΝ ΟΙ ΗΠΑ – 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΠΩΛΕΣΑΝ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ 

Ακόμη και η νότα αισιοδοξίας που βγήκε από τα χείλη του Γιοργκ Κρέμερ, του επικεφαλής οικονομολόγου της Commerzbank, ότι στα τέλη Απριλίου αναστράφηκε η τάση και επανεκκίνησε η ανάκαμψη (σ.σ. που σημαίνει ότι για το γ’ τρίμηνο αναμένεται ισχυρό αναπτυξιακό ριμπάουντ), εξανεμίστηκε γρήγορα, αφού ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτή η εξέλιξη δεν αλλάζει το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά της.

Και η Γαλλία στα Τάρταρα

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι τοπικό. Μια από τα ίδια έχει και το… μενού της γαλλικής οικονομίας που στράγγιξε από τη mega ύφεση του -13,8% που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Όπως ανακοινώθηκε χθες Παρασκευή από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών (INSEE) της Γαλλίας, η κατρακύλα του ΑΕΠ ήταν αποτέλεσμα του κλεισίματος «των “μη σημαντικών” δραστηριοτήτων στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων περιορισμού από τα μέσα Μαρτίου έως και τις αρχές Μαΐου».

Υπογραμμίζεται πως βάσει των στοιχείων που αφορούν στο δεύτερο τρίμηνο η γαλλική οικονομία συρρικνωνόταν επί τρία συναπτά τρίμηνα και συνεχίζει να είναι σε ύφεση. Το μόνο παρήγορο στοιχείο για την κυβέρνηση Μακρόν είναι ότι η ανακοινωθείσα ύφεση είναι μικρότερη από το θηριώδες -17% που «έβλεπε» η γαλλική στατιστική υπηρεσία στα μέσα του Ιουνίου και ελαφρώς ηπιότερη από το -14% που εκτιμούσε στις αρχές Ιουλίου η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας.

Κραχ εκτός ορίων στις ΗΠΑ

Το μεγάλο κραχ έχει υποστεί η αμερικανική οικονομία, η οποία πνίγεται στην ύφεση με ρυθμούς τσουνάμι. Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από μερικά 24ωρα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το αμερικανικό ΑΕΠ έχασε σχεδόν το 1/3 του μεγέθους του γράφοντας… εξωφρενική αρνητική ανάπτυξη της τάξης του 32,9%.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ από την έναρξη καταγραφής των σχετικών στοιχείων το 1947, κάνοντας τα ευρωπαϊκά νούμερα ύφεσης να μοιάζουν με θαλασσινή αύρα δροσιάς.

Θυμίζεται ότι η προηγούμενη χειρότερη δημοσιονομική καταγραφή τέτοιου είδους ήταν το α΄ τρίμηνο του έτους 1958, όταν το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε υποχωρήσει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χειρότερο τρίμηνο κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 ήταν το δ’ τρίμηνο με πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα